Značaj vitamina za podizanje imuniteta

23.09.2021
Značaj vitamina za podizanje imuniteta

 

Vitamini i minerali su hranljive materije neophodne za pravilno funkcionisanje organizma i uredno odvijanje svih procesa koji se u njemu odvijaju. Reč vitamin potiče od reči ,,vita’’ što u prevodu znači život. Postoji 13 različitih vitamina od kojih svaki ima specifičnu funkciju u organizmu:

Vitamin C

Vitamin C je možda najpopularniji vitamin koji se uzima kao suplement svakodnevnoj ishrani. Ima ulogu antioksidanta koji uspešno ojačava imunitet i brani organizam od bolesti, virusa i bakterija. Pomaže izgranju kolagena, a nalazi se najviše u limunu, kupusu, pomorandžama, šipku, krompiru, ribizlama, kiviju i zelenom povrću. Dnevni unos vitamina C u količini 500-1000 mg daje pozitivne efekte na jačanje imuniteta, a kod određenih zdravstvenih tegoba prepisuje se i veća doza ovog vitamina.

Kompleks B vitamina

Kompleks B vitamina (B1, B2, B3, B5, B6, B12) utiče pozitivno na apetit, sprečavanje anemije i ublažavanje umora. Od velike je važnosti za pravilan metabolizam masti i proteina u organizmu. Među njima se posebno izdvaja vitamin B6 koji se u većim količinama može naći u žitaricama, ribi, jajima, bananama, kupusu i krompiru. Nedostatak B vitamina dovodi do anemije, problema sa kožom i sluzokožom, upalnih procesa i problema sa mišićima.

Vitamin D

Vitamin D ima 6 srodnih oblika (D1-D6), dobijamo ga uz pomoć sunčeve svetlosti, a nalazimo ga u namirnicama životinjskog porekla, ribljem ulju, sardinama, avokadu, jajima, kajmaku... Ima veliku ulogu u regulisanju kalcijuma i fosfora u krvi, doprinosi pravilnom okoštavanju i utiče na plodnost. Tokom zimskih meseci, vitamin D se pod uticajem sunčevih zraka teže sintetiše iz provitamina D u koži, pa se zato suplementacija za ovaj vitamin uglavnom uzima zimi.

Vitamin E

Vitamin E je takođe jak antioksidant koji pomaže jačanje imuniteta. Nalazimo ga u žitaricama i orašastim plodovima poput lešnika, badema, kikirikija, oraha, ali i u suncokretovom i maslinovom ulju. Utiče na kvalitet kože, kose i noktiju, smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja, čuva srce i nervni sistem. Takođe pomaže organizmu da se odbrani od negativnih spoljašnjih faktora poput radijacije, metala i drugih toksičnih supstanci.

Vitamin A

Vitamin A nastaje iz karotena i ima 3 srodna oblika (A1-A3). Možemo ga naći u šargarepi, peršunu, kajsijama, ribi, mlečnim proizvodima, džigerici... Najznačajniji oblik provitamina A je beta-karoten. Nedostatak vitamina A može izazvati probleme sa očima i kostima, noćno slepilo, promene na koži i niz drugih zdravstvenih problema. Veoma je bitan za pravilan razvoj, zdravlje ćelija i kvalitet vida.

Vitamini F, H i K

Vitamin F nalazimo u semenkama i žitaricama, a posebno je značajan za zdrav krvotok, srce i stanje kože. Nedostatak vitamina F povezuje se sa aknama i ekcemima. Vitamin H se nalazi u mesu, jajima, bananama i ima ulogu u metabolizmu masti, proteina i ugljenih hidrata. Izvor vitamina K jeste zeleno povrće, brokoli, keleraba, iznutrice. Vitamin K utiče na pravilno zgrušnjavanje krvi i čvrstinu kostiju.

Šta se dešava kada osoba ne unosi dovoljno vitamina?

Vitamini i minerali jesu ključni za održavanje jakog imuniteta i pravilno funkcionisanje organizma. Oni se moraju obezbediti kroz zdravu i balansiranu ishranu. Međutim, brz način života pun stresa često onemogućava ljudima da se hrane onako kako bi želeli. Kada osoba ne unosi dovoljno hranljivih materija, više je podložna negativnim spoljnim uticajima poput virusa i bakterija, posebno tokom jesenjih i zimskih meseci.

Ukoliko osoba nije u stanju da unese dovoljne količine vitamina i minerala putem ishrane, u skladu sa laboratorijskim analizama, nadležni lekar može prepisati određenu suplementaciju. U slučajevima ugroženog zdravlja, dehidratacije, produženog stresa ili oskudne ishrane, lekar može prepisati i nadoknadu vitamina i minerala putem vitaminske infuzije.

Šta je vitaminska infuzija?

Vitaminska infuzija (koktel vitamina ili Majersov koktel) je infuzioni rastvor obogaćen vitaminima, mineralima i elektrolitima koji služi brzoj rehidrataciji i jačanju imuniteta pacijenta. Infuziju prepisuje nadležni lekar, a administrira stručno medicinsko osoblje: medicinska sestra ili tehničar. Dejstvo infuzije pacijent oseti gotovo odmah zbog intravenoznog načina primene, gde se preskaču želudac i creva, pa hranljive materije ulaze direktno u krvotok pacijenta.

Vitaminska infuzija kod kuće?

Po nalogu lekara, a uz pomoć Ambulante za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’, infuziju sa vitaminima ili drugim prepisanim lekovima možete primiti u udobnosti svog doma. Pozivom na broj 060 32 64 666 ili 011 71 15 269 možete zakazati davanje infuzije u kućnim uslovima u terminu koji Vama najviše odgovara ili najbližem slobodnom terminu od trenutka poziva.

Osim davanja infuzija i injekcija u kućnim uslovima, Mobilna sestra je specijalizovana za niz usluga medicinskih sestara u kućnim uslovima: davanje klizme, previjanje rana, nega dekubitusa, nega stome, pomoć pri održavanju higijene nepokretnih bolesnika, pomoć fizioterapeuta itd. Za više informacije možete nas pozvati, poslati mejl ili nas kontaktirati putem društvenih mreža.

Uvek tu za Vas,

Vaša Mobilna sestra