Značaj vitamina u borbi protiv virusa

21.01.2022
Značaj vitamina u borbi protiv virusa

 

Vitamini su esencijalni za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma i njegovog imunog sistema. Najveći deo potreba za vitaminima se može zadovoljiti putem adekvatne, zdrave ishrane. Ako se kroz hranu ne unosi dovoljno vitamina, mnogi se okreću vitaminskoj suplementaciji.

Vitamini su veoma važni pre svega jer omogućavaju organizmu da se lakše i brže izbori sa virusnim i bakterijskim infekcijama. Veliki naglasak u današnjoj globalnoj borbi protiv virusa je na vitaminu C, ali i drugim hranljivim elementima poput cinka, selena, vitamina D, magnezijuma itd.

Unos vitamina posebno je bitan u akutnoj fazi bolesti kada dolazi do opšteg pogoršanja zdravstvenog stanja i smanjenja apetita. Međutim, njegov značaj ne jenjava ni nakon što prođe najteži deo infekcije.

 

Postkovid sindrom ili sindrom produženog kovida

 

U praksi se sve češće javljaju slučajevi pacijenata čiji se organizam, na prvi pogled, izborio sa kovid virusom (kontrolni test je negativan i subjektivni osećaj pacijenta je opšte poboljšanje), samo da bi u nedeljama koje slede nakon akutne faze bolesti nastale dodatne zdravstvene komplikacije. Određene posledice preležanog kovida postaju vidljive čak i do par meseci kasnije.

Sindrom produženog kovida najčešće srećemo kod starije populacije sa već postojećim, hroničnim zdravstvenim problemima, ali se sve više javlja i kod mladih, relativno zdravih osoba.

Samo neki od simptoma produženog kovida su:

 • hronični umor
 • lako zamaranje
 • malaksalost
 • kratak dah
 • nesanica
 • glavobolja
 • bolovi u mišićima
 • srčani problemi

 

Veoma je bitno da se pacijenti koji su bolovali od kovida ne opuštaju odmah nakon inicijalnog poboljšanja i da nastave da rade na jačanju i održavanju svog imunog sistema. Ovo je posebno bitno zbog istovremene pojave gripa, ali i novih sojeva virusa.

 

Šta je bitno za jak imunitet?

Nekoliko stavki čini osnovu jakog imuniteta koji vam može pomoći u borbi sa negativnim spoljnim faktorima poput bakterija i virusa:

 • raznovrsna ishrana bogata proteinima, uobročena u više manjih obroka u toku dana
 • unos dovoljno tečnosti na dnevnom nivou, preporučljivo vode ili čaja
 • vitaminska suplementacija u skladu sa laboratorijskim analizama i mišljenjem nadležnog lekara ukoliko organizam ne dobija dovoljnu količinu hranljivih supstanci putem ishrane ili je apetit slab duži vremenski period
 • bavljenje fizičkom aktivnošću više puta nedeljno u trajanju od najmanje pola sata do sat vremena
 • redovan i miran san
 • odsustvo ili regulisanje hroničnog stresa

 

Šta su vitaminske infuzije i za šta služe?

Vitaminske infuzije (drugačije poznate pod nazivima vitaminski kokteli ili Majersov koktel) su infuzioni rastvori u koje se dodaju ampule različitih vitamina u dozama koje je prepisao nadležni lekar uzimajući u obzir zdravstveno stanje i istoriju pacijenta.

Postoje različiti infuzioni rastvori u koje se mogu ubaciti ampule vitamina. Sastojci vitaminskih infuzija su najčešće vitamin C i vitamini B spektra, a u njima se mogu naći i dodatni elektroliti i minerali.

Vitaminske infuzije služe nadoknadi tečnosti i nedostajućih hranljivih materija u organizmu. Glavna svrha vitaminskih infuzionih koktela je jačanje imunološkog sistema i rehidratacija organizma u što kraćem roku. Intravenozno primljen rastvor sa vitaminima ima jači i duži efekat od vitamina koji se unose oralnim putem.


U borbi sa virusima, vitaminske infuzije mogu pomoći imunom sistemu pacijenta, kako tokom akutne faze bolesti, tako i nakon nje, posebno ako je u pitanju spor i težak oporavak.

 

Kako do infuzije u kući ili stanu?

Uz usluge Ambulante MOBILNA SESTRA davanje terapije po nalogu lekara (davanje infuzije ili injekcije) je na jedan poziv od vas. Svakim radnim danom pružamo medicinsko-tehničke usluge stručne medicinske sestre na teritoriji grada Beograda. Primanjem prepisane infuzije u sopstvenoj kući ili stanu izbegavate gužve i čekanje redova, štedeći vreme i napor.

Za više informacija pozovite nas na 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Uvek tu za vas,

Vaša Mobilna sestra