Značaj vitamina C u borbi protiv virusnih infekcija

28.10.2021
Značaj vitamina C u borbi protiv virusnih infekcija

 

Zašto je vitamin C značajan za normalno funkcionisanje organizma? Kakva je uloga vitamina C u borbi protiv virusnih infekcija? Saznajte u današnjem blogu!

 

Vitamini predstavljaju esencijalne hranljive materije neophodne za normalno funkcionisanje organizma i pravilan rad imunog sistema. Vitamini se unose putem ishrane, ali i putem suplementacije u slučaju potrebe. Vitamin C ima ulogu antioksidanta i jedan je od najznačajnijih vitamina za očuvanje zdravlja i lakšu borbu sa virusima i bakterijama.

 

Vitamin C je veoma jak buster imunog sistema. Spada u esencijalne vitamine, telo ga ne proivodi, te se mora unositi u dovoljnim količinama. Najčešća stanja koja zahtevaju suplementaciju vitamina C su:

 

 • česte infekcije gornjih respiratornih puteva
 • povišena telesna temperatura
 • povećan fizicki napor
 • iscrpljenost organizma
 • pušenje
 • anemija usled nedostatka gvožđa

Koja je uloga vitamina C u organizmu čoveka?


Funkcije vitamina C su sledeće:

 

 • jako antioksidativno dejstvo
 • askorbinska kiselina zajedno sa nijacinom i vitaminom B6 neophodna  je za proizvodnju karnitina, ćija je uloga pretvaranje masti u energiju
 • učestvuje u razgradnji holesterola
 • stimuliše enzimski sistem jetre
 • pospešuje proizvodnju kolagena

 


Šta se dešava ako ne unesemo dovoljno vitamina C?


Posledice nedostatka vitamina C su sledeće:

 

 • usporeno zarastanje rana
 • slabost i malaksalost
 • umor
 • smanjena zaštita od slobodnih radikala što uzrokuje pad imuniteta koji vodi u povišenu opasnost od infekcija

 

Značaj vitamina C u borbi protiv virusnih infekcija

 

Klinicko ispitivanje efikasnosti intravenskog davanja vitamina C, kod pacijenata koji su zaraženi korona virusom, ali i drugim virusnim infekcijama, je pokazalo da vitamin C ima pozitivan uticaj na razgradnju histamina, što pojačava odbrambenu snagu imunog sistema.


Istraživanja su pokazala da vitamin C, u kombinaciji sa ostalim lekovima, pomaže u smanjenju težine kliničke slike kod kovid pacijenata. Zato se često vitamin C (oralno ili intravenski) prepisuje kao deo terapije kod virusnih, ali i bakterijskih oboljenja.

 

Vitaminske infuzije

 

Vitaminska infuzija, vitaminski koktel ili Majersov koktel predstavlja infuzioni rastvor obogaćen ampulama različitih vitamina. U vitaminskim infuzijama najčešće nalazimo minerale, elektrolite, vitamin C i vitamine B kompleksa. Vitaminska infuzija služi osnaživanju imuniteta, nadoknadi hranljivih materija i rehidrataciji organizma. Infuzioni rastvori mogu biti različiti. Najčešće srećemo Ringer, Hartman, glukozu u različitim procentima…

Davanje infuzije često predstavlja najbrži način da pacijent, koji se nalazi u pogoršanom zdravstvenom stanju, nadoknadi tečnost, hranljive materije, minerale, vitamine, ali i da primi prepisanu terapiju. Dužinu terapije, kao i količinu tečnosti i njen sastav, određuje nadležni lekar nakon uvida u zdravstveno stanje i zdravstvenu istoriju pacijenta. Kod virusnih oboljenja sa težom kliničkom slikom najčešće se primenjuje infuziona terapija u periodu od 3 do 5 dana zaredom, a po potrebi i duže.

 

Davanje vitaminske infuzije u kućnim uslovima

 

Po nalogu lekara, prepisanu infuziju možete primiti i kod kuće. Mobilna sestra, Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu, već sedam godina na teritoriji Beograda pruža usluge stručne medicinske sestre.

Davanje infuzija i injekcija po nalogu lekara u kući ili stanu pacijenta je jedna od najtraženijih usluga Mobilne sestre. Osim toga, Mobilna sestra pruža niz medicinsko-tehničkih usluga koje uključuju negu i previjanje rana, tretman dekubitusa, davanje klizme, pomoć pri održavanju higijene nepokretnih lica, nega epiziotomije i rane od carskog reza, rešavanje mastitisa, nege stome i usluge savetovanja u vezi kućne nege.

 

I ne zaboravite, kada vi ne možete do nas, Mobilna sestra dolazi kod vas!

Vaša Mobilna sestra

 

*ovaj tekst nastao je u saradnji sa dr Sandrom Milovac, specijalistom urgentne medicine