Značaj porodičnog lekara opšte prakse u kućnom lečenju

15.03.2018
Značaj porodičnog lekara opšte prakse u kućnom lečenju

To koliko je lečenje danas bolna tema znaju mnogi od vas koji ovo sada čitate. Svako od nas je bar nekad osetio muke čekanja na red, nemogućnosti zakazivanja i dobijanja termina, toga da ako niste kritični slučaj budete upućeni na kućno lečenje ili uskraćeni za pregled. Ne krivimo lekare, naravno. Kao i mnoge stavke u društvima današnjice, i medicina ima svoje izazove i u vremenu u kojem je sve kao na traci, i mi kao pacijenti postajemo samo jedan broj, termin, recept.

Sećam se knjige koju sam pročitala nebrojeno puta o mladom lekaru čije je prvo nameštenje bilo da brine o rudarima u jednom malom selu, a koji, napredujući od brižljivog lekara posvećenog svakom pacijentu, postaje žrtva sistema i gubi na svojoj čistoti, kao i svaki čovek što je grešan i nesavršen. Njegova priča je upozorenje lekarima i njihovoj zakletvi, ali i nama u smislu kakve lekare želimo i gde su porodični lekari koji znaju nas i našu celokupnu ličnu i porodičnu anamnezu nestali.
Kroz lik glavnog junaka, doktora Endru Mansona, Kronin, inače po profesiji doktor medicine sa doktoratom na temu Istorija aneurizme, svim čitaocima na neki način drži čas iz lekarske etike. Kronin kritikuje sistem, ali i ukazuje na formalnost lečenja, tretiranja posledica, umesto davanja vremena za istraživanje i iznalaženje uzroka.

Kronin kaže:

,,Bolesnik vam dođe u dispanzer. On očekuje svoju "bočicu leka".  I on je dobija, svejedno da li je to samo isprženi šećer, bikarbonat sode ili dobra čista voda. Zato se recepti i pišu na latinskom - da ih bolesnici ne bi razumeli. To nije ništa, to nije nauka. Meni se čini da suviše mnogo lekara uzimaju bolest empirijski, tj. razmatraju simptome pojedinačno. Ali neće da se pomuče da sve simptome slože zajedno, pa tek onda da izvuku dijagnozu. Oni vam kažu, vrlo brzo, zato što su obično u žurbi:,,Ah, glavobolja. Probajte ovaj prašak." ili ,,Vi ste malokrvni, morate uzeti malo gvožđa." Umesto da se zapitaju šta uzrokuje glavobolju ili malokrvnost."

Pronaći uzrok nečemu je često skupo, a ako prve analize ne pronađu ništa, odgovor je najčešće da je u pitanju stres i da vam treba odmor. Stres je reakcija organizma na situacije sa kojima se svakodnevno srećemo. Ko danas nije u stresu? Ako ne brinemo o računima i sebi i svom zdravlju, brinemo o najbližima, o roditeljima ili deci, partneru ili brinemo zbog nemanja istih. Brinemo i patimo. Jede nas nemaština ili nas jede izolacija ili nemanje vremena...šta god da je naš otrov, teško ga je se rešiti.

Nekada su lekari bili posvećeni celoj porodici i znali i umeli da vode računa o svakom članu. Znali su da je neki simptom, naizgled benigan, vrlo moguće prvi pokazatelj nečega ozbiljnijeg. Naravno da i lekari opšte prakse uzmu anamnezu i da je veliki napredak činjenica da svaki pacijent ide kod odabranog lekara, ako ima sreće da ga zatekne. Lekar zna šta da traži i kad pacijent ne zna. Svi mi živimo s našim telima, ali ne bavimo se svi njime na isti način. Ne prepoznajemo svi simptome koje treba prepoznati kao što su početak depresije ili neku izraslinu, ranu, proces koji nastaje, ne znamo svi da interpretiramo bol, krvarenje, žiganje, signale koje telo pušta, već smo najčešće skloni tome da samo kažemo-ma, nije mi ništa. Dok ne bude kasno.

Tada se samo briše karton, nestajete, ne zakazujete, nema vas. Lekari barataju sa velikim brojem pacijenata i nemaju luksuz vezivanja za njih. Emocije nisu nešto što je u svakom poslu ni dobro, što je takođe istina. Ipak, put ka dijagnozi nekad i jeste upravo uspostavljanje odnosa sa pacijentom, veze, u tome da se pacijent opusti i podeli sa vama i ono što mu je možda neprijatno ili strano. Kroz naše Savetovalište to često srećemo, ali i kroz vaše pozive vezane za negu roditelja i baka i deka. Nekada vas grize savest što tražite negu sa strane, nekada suzbijate suze što je to uopšte potrebno. Nekada niste sigurni ni šta je tačno potrebno. Nije uvek lako naći rešenje ni nama, posebno kada se prvi put srećemo i tražimo pravi odnos i meru pomoći koja vam je neophodna, ali uvek smo iskreni i direktni. Svi naši resursi budu tu samo kako bi vama pomogli. Nekad su u pitanju samo injekcije i tehnička pomoć, ali u slučajevima dugotrajne nege, mi postajemo najčešće saborci i delimo i dobro, napredak ili oporavak, ali nažalost i zlo, kada pomoći nema, a tu smo da ublažimo neumitne bolove i muke. Mobilna sestra se ne bavi lečenjem već implementacijom lečenja, što znači da kada je recept dat ili uputstvo lekara, mi smo ti koji pratimo kako pacijent na lekove ili terapiju reaguje, koji tretiramo dekubit od dugotrajnog ležanja, administrujemo injekcije, viđamo se sa vama redovno, nekad i mesecima. Pravilna terapija je ključ zdravlja, a porodični lekari nekada su se trudili da obezede upravo to. Danas, u multimilionskim metropolama, to je izuzetno teško, skoro nemoguće. U situacijama gde je potrebna kućna nega posle operacija, posebna nega starih ili porodilja, konsultacije sa lekarima, zajednička borba za vaš boljitak, naša saradnja je najbliža onome što je nekada predstavljao porodični lekar opšte prakse koji brine o vama sveukupno.

Širok spektar usluga dopunjen je i saradnjom sa velikim brojem ustanova koje se bave medicinskom dijagnostikom i operativnim tretmanima, tako da je moguće i posredovanje u konsultantskim pregledima.

U domenu dijagnostike, jedan od naših najvažnijih partnera je Zavod KONZILIJUM. Uz posredovanje Mobilne sestre, možete dobiti najbrže i najkompletnije analize krvi ili eksudata. Zavod Konzilijum je najpouzdanija i najkompletnija ustanova sa najmodernijom laboratorijskom opremom i kao takva je nezamenljivi partner svake ozbiljne službe koja se bavi zdravstvenom negom i očuvanjem zdravlja.

Mi razumemo da postoje situacije u kojima i ne morate da patite i koje će proći. One lepe kao što su kupanje novorođenčadi i obrada pupka ili učenje masaža za mame, pa i tate, ali i one teže, a preko potrebne i esencijalne u lečenju kao administracija klizme ili zamena katetera, pa i često zapostavljana nega i pre svega prevencija dekubita. Ne morate se pravdati, život je takav. I nismo svi vični niti stručni za sve, a ponekad, kada mislimo da sve možemo sami, stvorimo više štete nego koristi. Nekada smo tu za vas povremeno, nekad smo tu da delimo sve.

Briga nije samo termin, ona je suština, ona je odraz profesionalizma i etike, ona je dašak onih vremena u kojima je ljudima zapravo bilo stalo jednima do drugih. Mi tako funkcionišemo, kao porodični i vaš saveznik u lečenju, kao nekad lekari opšte prakse. Mobilna sestra je vaš saveznik u tome.