Značaj kiseonika

11.05.2017
Značaj kiseonika

,,Pojava kiseonika uslovila je nastavak višećelijskih organizama, pa tako i nas, ljudi.’’

Da se podsetimo hemije i šta je kiseonik: Kiseonik je gas bez boje, mirisa, ukusa. To je hemijski element i ima oznaku-simbol O, nalazi se u šestoj grupi i pripada halkogenim nemetalima. Kao što svi znamo, on je najrasprostranjeniji element u Zemljinoj kori i čini 20.8% zemljine atmosfere.

Zastupljenost kiseonika u čistom vazduhu je oko 20,94%. Neophodan nam je za sagorevanje i koroziju, kao i za život skoro svih živih bića na planeti. Međutim ne smemo da zaboravimo da taj procenat kiseonika opada kada smo u zagađenom okruženju, a to nepovoljno utiče na celokupan organizam. Nasuprot tome - velika količina kiseonika je otrovna za većinu živih bića!

Unos kiseonika

A sad da pređemo na ono što je nama bitno i kako pravilno da unosimo kiseonik u organizam-odnosno izbegnemo manjak ili višak kiseonika u telu.

Kiseonik je neophodan za proces ćelijskog disanja i metabolizma i upravo ta metabolička uloga je najbitnija. Ćelije hemijski razgrađuju proteine, ugljene hidrate i masti, gde stvaraju energiju potrebnu za sve životne procese.

Naš organizam troši oko 250ml kiseonika u minuti, gde se pri naporu taj procenat povećava. Velika i značajna uloga kiseonika je pri zaceljivanju rana i oštećenog tkiva, održavanju vitalnih funkcija, odbrani od mikroorganizama...


Šta se dešava kada postoji manjak kiseonika u našem telu i kako to prepoznati?

Ukoliko postoji manjak kiseonika u tkivima, naravno dolazi do smanjene apsorpcije hranjivih materija, minerala i vitamina, što uzrokuje razna oboljenja, infekcije i opšte slabosti organizma.

Neki od simptoma manjka kiseonika su: bolovi u mišićima, umor, glavobolja, lupanje srca, slabija koncentracija i učenje, probavne tegobe, vrtoglavice, znojenje, kratak dah, konfuzija...


Hipoksija i anoksija?

Anoksija je odsustvo kiseonika gde mišići, organi ili krv ne dobijaju dovoljno kiseonika. Hipoksija označava nizak nivo kiseonika u krvi ili tkivima.

Ukoliko dođe do prestanka unosa kiseonika, mozak, jetra i drugi organi počinju bivati oštećeni u roku od nekoliko minuta.


Trovanje kiseonikom

Povišene koncentracije kiseonika u organizmu mogu dovesti do trovanja-hiperoksije, odnosno viška kiseonika u tkivima. Tu se dešavaju promene u centralnom nervnom sistemu, očima i plućima. Danas je trovanje kiseonikoma retka pojava, ali važno je pravilno rukovanje aparatima na bazi kiseonika, kao i pravilna obuka astronauta, pilota, ronilaca, medicinskog osoblja i svih onih koji koriste kiseonik.


Kako se leči manjak kiseonika; uređaji za primenu kiseonika?

Kiseonik je najčešće korišćen lek u hitnim stanjima.

Nažalost, hospitalizacija je obavezna ukoliko dođe do manjka kiseonika i najvažnije je što pre uvesti više kiseonika u organizam. Obično se koriste nazalne sonde i maske koje pokrivaju nos i usta ili samo nos, gde udišemo kiseonik. Imamo još i binazalne kanile i nazofaringealni kateter.

Od aparata za primenu kiseonika se koriste:

·         boca sa kiseonikom (gasom)

·         boca sa tečnim kiseonikom

·         koncentrator kiseonika-koji se može koristiti i van kuće-pokretni rezervoar.

Napomenućemo i jednu jako bitnu granu medicine koja se bavi lečenjem kiseonikom-hiperbarična medicina.

Hiperbarčne komore su uređaji koji pomažu pacijentu da udiše čist kiseonik pod pritiskom i koji je veći od atmosferskog. Da bi kiseonik imao efekat, pritisak mora biti veći od 2.8 bara. Na taj način se povećava količina kiseonika u krvnoj plazmi, i brže dopremanje kiseonika do oštećenih tkiva i ćelija. Tim procesom se leče razna oboljenja kao npr. angina pektoris, dijabetes, rane na venama, opekotine, moždani i srčani udar...

Terapija u komori se sprovodi pod budnim okom lekara i medicinskih sestara, a preporučljiva je čak i za decu. Tretman traje oko 20 dana po 60-90 min dnevno za odrasle, a za decu oko 60 minuta.


Koncentrator kiseonika: pojam i primena

Koncentrator kiseonika ili kako ga još zovemo generator kiseonika je jako koristan medicinski aparat koji se koristi za dodatno snabdevanje kiseonikom kod osoba koji imaju manjak kiseonika u krvi/organizmu. Aparat radi na struju, a napredniji modeli mogu raditi i pomoću baterije. Aparat se sastoji iz nekoliko komponenti, kao što su kompresor i filteri. Pomoću pomenutih delova, koncentrator kiseonika funkcioniše tako što filtrira kiseonik iz vazduha i kompresuje ga - prostije rečeno odvaja ovaj element iz vazduha i zadržava suzbijen kiseonik u samom aparatu, te na taj način obezbeđuje neograničenu količinu kiseonika sve  vreme dok je upaljen. Stoga u čitavom ovom procesu „zaliha“ kiseonika ne može nestati ili se potrošiti.

Možemo napraviti veoma prosto poređenje ovog uređaja sa prečišćivačem vode, jer ima istu funkciju prečišćavanja i filtriranja čistog kiseonika iz vazduha.

Direktna upotreba koncentratora kiseonika je jednostavna s obzirom da aparat faktički sve radi sam kada se uključi, a pacijent koji ga upotrebljava je potrebno samo da stavi takozvani nazalni kateter odnosno masku u predelu disajnih puteva, pomoću koje će direktno udisati prečišćeni kiseonik i tako povećati nivo ovog elementa u krvi i organizmu.

Ovaj vid terapije kiseonikom može preporučiti odnosno prepisati lekar nakon dijagnostikovanog deficita kiseonika u krvi kod pacijenta.

Za naše čitaoce smo izdvojili i mali put kroz istoriju nastanka koncentratora kiseonika: ovaj uređaj je prvenstveni izumeo John Scott Jaldane 1917. godine tokom prvog svetskog rata, za lečenje vojnika koji su bili otrovani gasom. Zatim se nakon ratnog perioda počeo koristiti najpre u Engleskoj po bolnicama, gde se kiseonik davao pacijentima iz malih prenosnih cilindara pod visokim pritiskom. Kasnije se ovaj izum tehnološki razvijao, preko 70ih godina kada je ušao u svakodnevnu kućnu upotrebu pacijenata, do današnjeg dana kada imamo mnogo različitih vrsta i veličina takozvanog mobilnog koncentratora kiseonika koji je izuzetno popularan u savremenoj medicini, naročito kod starijih osoba kojima se nivo kiseonika sa godinama prirodno smanjuje. Danas su koncentratori kiseonika toliko usavršeni da se mogu koristiti čak i avionu.


Savet Mobilne sestre

Kako biste održali normalan nivo kiseonika u krvi i organizmu i sprečili oboljenja, preporučujemo  boravak na čistom i svežem vazduhu, pravilnu ishranu raspoređenu u više malih obroka i unos hrane bogate antioksidantima. Redovna šetnja, blage fizičke vežbe i pravilno disanje su obavezni!

Ukoliko vam je potreban savet, imate dodatnih pitanja ili vam  je potrebna pomoć, Mobilna sestra  će vam u bilo kom trenutku izaći u susret i pružiti neophodnu pomoć.