Život sa stomom

16.12.2019
Život sa stomom

Šta znači živeti sa stomom? Kojih saveta se treba pridržavati prilikom nege stome i zamene diska? Šta ako vam je neophodna stručna pomoć za negu stome?


Šta je stoma?


Stoma predstavlja hiruški izveden otvor koji vodi od unutrašnjih organa ka spoljašnjosti preko stomaka pacijenta. Stoma služi da preusmeri fekalije iz creva napolje kroz otvor na stomaku. Najčešće vrste stoma su kolostoma (koja predstavlja izvođenje debelog creva kroz otvor na stomaku) i ileostoma (izvođenje ileuma kroz otvor na stomaku).

U zavisnosti od zdravstvenog stanja pacijenta, stome mogu biti privremene (koje su izvedene trenutno i biće u budućnosti zatvorene ponovnom hiruškom intervencijom) i trajne (koje ostaju sa pacijentom do kraja života). Trajne stome se uglavnom izvode kod teških bolesti poput inflamatornih bolesti digestivnog trakta i kancerogenih bolesti kao što je karcinom rektuma.

Prilikom lečenja određenih bolesti, dešava se da je izvođenje stome jedini način da se pacijentu spase život. Međutim, čak i kada je to slučaj, navikavanje na život sa stomom ume da bude izazovno. Najviše problema nastaje u samom početku, prilikom otpuštanja iz bolnice, kada pacijent oko sebe više nema dežurno osoblje koje može da mu pomogne i prepušten je sam sebi.


Priprema za izvođenje stome


Ukoliko je moguće, pre samog hiruškog zahvata, bilo bi dobro da se pacijent što bolje upozna sa stomom i načinom njenog korišćenja. Mesto na kome će stoma biti izvedena treba da odredi stručni lekar u skladu sa anatomijom pacijenta, kako bi stoma pravila što manje smetnji u svakodnevnom životu. Izvođenje stome je radikalna životna promena koja najčešće izaziva strah kod pacijenata, pa stoga i razgovor sa stručnjakom ili osobom koja već živi sa stomom nije na odmet.


Šta možete, a šta ne možete raditi sa izvedenom stomom?


Većina problema koje osobe sa stomom imaju nakon operacije izvođenja stome je psihološke, a ne fizičke prirode. Nakon inicijalnog perioda oporavka, većina ljudi shvati da sa stomom može raditi skoro sve što su radili i bez nje. Uz jasno uspostavljenu rutinu vezanu za zamenu kesa i diskova, pacijent će vrlo brzo biti spreman da obavlja sve uobičajene aktivnosti koje podrazumevaju:

·         Nošenje normalne garderobe bez bojazni da će se kesa videti

·         Kupanje i pranje sa ili bez kese

·         Odlazak na duža putovanja

·         Bavljenje sportom i drugim fizički zahtevnim aktivnostima

·         Normalan unos hrane i pića (nakon perioda u kojem će pacijent ustanoviti koja hrana i piće mu najviše prijaju u novonastaloj situaciji)


Saveti za negu stome


Bitno je da nakon operacije pacijent dobije svu neophodnu medicinsku pomoć i savete kako bi što pre naučio da pravilno barata stomom i pratećom opremom. U početku je stoma otečena, pa je potrebno prilagoditi otvor kese toj situaciji.

Adhezivni materijal mora pokrivati svu kožu oko stome kako ne bi došlo do curenja. Prisustvo rana i ožiljaka može dovesti do propuštanja. Zato je bitno da adhezivni mateirjal savršeno prijanja na kožu.

Koža oko stome sa lako može iziritirati. Pre postavljanja diska, koža mora biti čista i suva. Ukoliko je previše suva, preporučuje se stavljanje tankog sloja zaštitnog krema. Tek nakon što koža upije krem prelazi se na uklanjanje viška krema i postavljanje diska.

Postoje kese za stomu koje su za višekratnu upotrebu. One možda jestu praktične, ali nisu preporučljive. Redovnim menjanjem kese se održava bolja higijena i smanjuje šansa za nastanak komplikacija.


Stručna nega stome kod kuće


Ukoliko Vam je neophodna stručna medicinska pomoć od strane privatne medicinske sestre sa dugogodišnjim iskustvom u nezi stome i zameni diska, Mobilna sestra je prava osoba za Vas. Mobilna sestra pruža usluge stručnog savetovanja, nege stome i zamene diska stome na Vašoj adresi, u bilo kom momentu života sa stomom, a posebno prilikom izlaska iz bolnice i u periodu privikavanja na stomu.

Mobilna sestra je takođe stručna u rešavanju svih problema koji mogu nastati nestručnom negom stome ili neadekvatno postavljenim diskom stome. Koristeći savremene medote lečenja, Mobilna sestra efikasno i brzo sanira eventualne probleme sa stomom i kožom oko stome.


Nega stome i zamena diska kolostome – cena?


Ukoliko Vas zanima cena nege stome i zamene diska stome kod kuće, možete se obratiti Mobilnoj sestri na broj telefona 060 32 64 666, putem e-mail-a ili društvenih mreža. Mobilna sestra je tu da u najkraćem roku odgovori na sva Vaša pitanja i reši svaki eventualni problem koji možete imati prilikom korišćenja stome.

Život sa stomom je izazovan, ali ne mora biti ograničavajuć. Sa dobrom pripremom, pozitivnim stavom, stručnom medicinskom pomoći i podrškom bliskih ljudi, osobe sa stomom imaju potencijal da svoj život žive ,,punim plućima’’ kao i svi ostali ljudi.

Vaša Mobilna sestra