Zašto je važna nega dekubita

17.04.2019
Zašto je važna nega dekubita

Znate li kakve su dekubitalne rane, kakve komplikacije mogu od njih da nastanu i koja je najbolja nega dekubita?

 

Svako ko ima ležećeg bolesnika mora biti upoznat sa problemom koji se tada često javlja, a zove se dekubitis. Ove promene na koži (na delovima tela koji trpe pritisak) mogu da izgledaju kao rane ili čirevi. Kod dubljih rana, oštećuje se ne samo koža, već i tkivo.

 

Rane su neprijatne, bolne, a njihova nega je otežana zbog nedostupnosti mesta na kojima nastaju (obično zadnji deo tela, na kojem pacijent leži). Ukoliko se neadekvatno tretiraju ili zapuste, može doći i do njihove infekcije i daljih komplikacija.

 

Bitno je znati kako i zašto dekubitis nastaje, šta može pomoći u njegovoj prevenciji, a potom i kako se neguju rane od dekubita i ko vam tu može pomoći.

 

ŠTA UZROKUJE DEKUBITIS

 

Dekubitalne rane nastaju od dugotrajnog ležanja, kod starih, bolesnih ili nepokretnih bolesnika. Ugroženi su uglavnom najistaknutiji delovi na telu: laktovi, pete, sakralni delovi, karlične kosti... Nekada se rane pojavljuju i na ramenima, kolenima i člancima, pa čak i na potiljku.

 

Dodatni uticaj za stvaranje rana od dekubitisa kod ležećih bolesnika imaju neredovna higijena, loš dušek, star krevet.

 

Zbog dugotrajnog pritska i trenja o meko tkivo, protok krvi kroz tkivo je smanjen, što dovodi do stvaranja dekubitne rane.

 

Dokazano je da dekubitalne rane češće nastaju kod bolesnika sa lošijim imunitetom i kod onih koji se ne hrane dovoljno kvalitetno, kao i kod pacijenata koji boluju od arterioskleroze ili paralize.

 

Dekubitis se razvija u nekoliko stadijuma, gde prvi uključuje povredu tkiva, ali se na koži još ne vide posledice toga, a u poslednjem se širi i na kosti, zglobove i mišiće. U fazama između koža se polako istanjuje, što se potom širi i na potkožno tkivo. Na kraju, kod nekih bolesnika se može stvoriti i krasta.

 

Komplikacije do kojih može dovesti nelečeni dekubitis su: sepsa, fistule, osteomijelitis, maligna alteracija i anemija.

 


MERE PREVENCIJE

 

Nešto što se kod ležećih bolesnika odmah može primeniti, a spada u osnovne preventivne mere, je okretanje bolesnika na različite strane, tačnije promene položaja njegovog tela, kako se pritisak ne bi vršio uvek na isto mesto.

 

Preporuka je da se nabavi antidekubitalni dušek, koji umnogome može smanjiti mogućnost pojave dekubita.

 

Veoma je bitna i odgovarajuća ishrana koja obiluje proteinima, a koju vam može prepisati lekar.

 

Takođe, redovna i pažljiva nega mesta podložnih pojavi dekubita je jedna od važnijih mera prevencije, a pogotovo je važno da se koža što je više moguće sačuva od urina i stolice.

 

Međutim, i pored svih preventivnih mera, ipak može doći do oštećenja kože na pojedinim mestima i stvaranja dekubita. Tada je neophodna adekvatna nega dekubitalne rane, koju treba da sprovodi stručno lice, odnosno medicinska sestra.

 

NEGA DEKUBITISA

 

Kada dekubitalna rana nastane, ona se mora odmah adekvatno i redovno negovati. Izuzetno je važno da nega dekubitisa bude poverena stručnoj osobi, jer će ona odmah primetiti sve promene koje na ranama nastanu i znaće kako da ih sanira.

 

Zbog toga su usluge kućne nege dekubitisa od izuzetnog značaja ne samo za bolesnika, već i na njegovu porodicu i one koji ga svakodnevno paze i neguju. Kućnu negu obavlja medicinska sestra, koja redovno sporovodi adekvatan tretman, i to vrlo pažljivo. Pored toga, da bi se dekubitalna rana negovala na pravi način, sestra mora pacijenta da premesti u drugi položaj, a da ga pritom to ne boli, što je nestručnim licima prilično teško.

 

Prema višegodišnjem iskustvu Mobilne sestre, u lečenju dekubitisa su se najbolje pokazale savremene obloge za zarastanje rana, koje olakšavaju i ubrzavaju proces zarastanja. Nakon mnogobrojnih obuka na ovu temu, može se reći da je moderna terapija rane njena ekspertiza.

 

Čak i najdublja dekubitalna rana može maksimalno da se zbrine, a njeno zarastanje ubrza, upravo pomoću ovie savremene terapije, koja se pokazala neuporedivo delotvornijom od svih dosadašnjih.

 

Nežna, ljubazna i stručna, a uvek spremna da podeli dodatne savete oko nege bolesnika, Mobilna sestra dolazi na vašu kućnu adresu i redovno, u terminima koji vama najviše odgovaraju, dolazi da neguje pacijenta. Uz sve to, uz sebe uvek nosi osmeh i dobru dozu ohrabrenja!

 

Ako budete imali potrebe za ovom uslugom, javite se na broj telefona 060 32 64 666.