Zašto je redovna hidratacija važna kod starijih i dementnih osoba?

09.08.2023
Zašto je redovna hidratacija važna kod starijih i dementnih osoba?
 
 
Voda je izvor života i redovan unos tečnosti bitan je za optimalno funkcionisanje našeg organizma. Redovna hidratacija podjednako je važna za fizički aktivne ljude, kao i za one starije, manje aktivne ili bolesne. Zato u današnjem blogu odgovaramo na pitanje: ,,Zašto je hidratacija važna kod starijih i dementnih osoba?"
 

1. Optimalno funkcionisanje organizma

 
Uobičajena preporuka o unosu 2 litre vode dnevno važi i za pripadnike starijeg sloja stanovništva podjednako kao i za mlade, aktivnije ljude. Redovan unos tečnosti obezbeđuje da naš metabolizam i svi procesi u našem organizmu rade normalno.
 
Postoji nekoliko načina da se potpomogne redovan unos tečnosti kod starijih osoba:
 
  • Napravite naviku da dan počinje i završava se velikom čašom vode. 
  • Neka svaki obrok bude praćen unosom tečnosti. 
  • Svaki put kada se uzima terapija neka se popije cela časa vode, a ne samo gutljaj. 

 

2. Unos tečnosti omogućava lakše pražnjenje

 
Stariji ljudi pate od akutne ili hronične opstipacije češće od mladih ljudi. Postoji mnogo razloga koji mogu dovesti do opstipacije: loša ishrana, nedovoljno tečnosti, nedostatak fizičke aktivnosti, loš raspored spavanja, stres itd. 
 
Kod starijih pacijenata nekad je opstipacija negativna posledica terapije koja im je prepisana. Riziju od zatvora posebno su izloženi nepokretni i slabo-pokretni pacijenti kod kojih zbog nedostatka fizičke aktivnosti odsustvuje i stimulacija creva za redovno pražnjenje.
 
Redovan unos tečnosti možda ne može sam po sebi ukloniti uzrok opstipacije, ali može pomoći da se stolica razmekša i creva pokrenu.
 
 

3. Smanjenje rizika od urinarnih infekcija

 
Sa pridruženim bolestima i slabijim imunitetom u poznim godinama dolazi do povećanog rizika od razvoja bakterijskih urinarnih infekcija. Ovaj rizik je posebno velik kod nepokretnih i slabo-pokretnih osoba, redovnih korisnika katetera, kao i onih osoba koje su prethodno u životu bolovale od hroničnih urinarnih infekcija.
 
Redovna hidratacija kod starijih osoba, kao i kod mlađih, pomaže da se izbegne razvoj urinarnih infekcija. Pored tečnosti, važno je:
 
  • Redovno održavanje higijene kod osoba koje koriste pelene za odrasle
  • Redovna nega katetera, ispiranje bešike i zamena katetera kod korisnika katetera
  • Povremene laboratorijske analize (urin i urinokultura) ukoliko se sumnja na infekciju
  • Hitro reagovanje na prve znake infekcije i uzimanje prepisane terapije od strane lekara na osnovu urađene urinokulture.
 
 

4. Smanjenje rizika od dehidratacije

 
Dementne osobe koje se zbog svog stanja ne sete da redovno unesu tečnost ili zaboravljaju da li su je uneli ili ne, u posebnom su riziku od dehidratacije organizma. Dehidratacija je opasno stanje koje može dovesti do nesvestice, pada i posledičnih povreda, pada imuniteta itd. 
 
Bitno je da dementne i starije osobe imaju pomoć porodice ili negovatelja koji će obezbediti redovan unos vode i hrane kako bi se pacijentu održao kvalitet života.
 
 

Kako vam Mobilna sestra može pomoći u nezi starije osobe?

 
Mobilna sestra, Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu, već 8 godina pruža sestrinske medicinsko-tehničke i negovateljske usluge na teritoriji grada Beograda.
 
Mobilna sestra izlazi na teren i na kućnoj adresi pacijenta pruža različite usluge: održavanje higijene nepokretnih pacijenata (zamena pelena, kupanje), davanje terapije (davanje infuzija, injekcija, oralne terapije), davanje klizme kod dugotrajne opstipacije, previjanje rana i niz drugih sestrinskih usluga.
 
 
Za sve informacije stojimo vam na raspolaganju putem brojeva telefona 060 32 64 666 i 011 71 15 269. Tu smo za vas i vaše najbliže!
 
Vaša Mobilna sestra