Zašto je antidekubitni dušek bitan za ležeće pacijente?

08.10.2020
Zašto je antidekubitni dušek bitan za ležeće pacijente?


Prilikom pružanja kućne zdravstvene nege, Mobilna sestra se često susreće sa porodicama ležećih pacijenata koje nemaju dovoljno informacija o važnosti prevencije i lečenja dekubitusa. Zato danas govorimo više o tome zašto nastaju rane od ležanja, kako ih možemo efikasno sprečiti, kao i da li je moguće izlečiti dekubitus kod kuće.


Šta je dekubitus i zašto nastaje?


Dekubitus, dekubitna rana ili rana od ležanja predstavlja posledicu konstantnog pritiska na određeni deo tela čoveka. Najčešće ih viđamo kod slabo pokretnih i ležećih pacijenata koji ne menjaju položaj tela dovoljno često.


Dekubitus u nastanku možemo prepoznati po crvenilu na koži koje ne prolazi i kada se pritisak ukloni sa određenog dela tela pacijenta. Vremenom se na mestima stalnog pritiska koža tanji i otvara rana. Ukoliko se ništa ne preduzme, rana postaje dublja, šira i podložnija infekciji.


Rane od ležanja se mogu javiti na raznim delovima tela, ali ih najčešće srećemo:


·        U predelu karlične kosti i sedalne regije

·        Na petama

·        Na laktovima

·        Na potiljku

·        Na ramenima


Kako sprečiti nastanak dekubitusa?


Postoji nekoliko univerzalnih stavki koji mogu pomoći prevenciju rana od ležanja kod nepokretnih pacijenata:


·        Redovna promena položaja tela pacijenta (od strane negovatelja ili člana porodice ukoliko pacijent ne može sam da se pomera)

·        Kontrolisana vlažnost kože (koža ne sme predugo biti izložena vlazi)

·        Redovno održavanje higijene (posebno se odnosi na zamenu pelena za odrasle ukoliko ih pacijent koristi)

·        Vlaknima obogaćena zdrava ishrana

·        Korišćenje antidekubitnog dušeka


Zašto je antidekubitni dušek bitan za ležeće pacijente?


Antidekubitni dušek je prvo sredstvo prevencije i lečenja dekubitusa jer neutrališe dejstvo konstantnog pritiska na iste delove tela pacijenta. Kada pacijent leži na funkcionalnom antidekubitnom dušeku, tačke pritiske se premeštaju i ne dozvoljavaju nastanak novih dekubitnih rana. 


Antidekubitni dušek funkcioniše uz pomoć kompresora koji naizmenično puni i prazni komore dušeka. Osim prevencije dekubitusa, ovakav dušek pomaže i lečenje postojećih dekubitusa, sprečavajući njihovo pogoršanje i širenje. 


Međutim, treba imati u vidu da samo korišćenje antidekubitnog dušeka bez nege rane ili lekarske intervencije neće dovesti do izlečenja dekubitusa. Dekubitalne rane u ranim fazama mogu biti sanirane redovnom negom i previjanjem od strane stručnog medicinskog osoblja, dok je u težim slučajevima neophodna pomoć hirurga.


Pomoć medicinske sestre kod dekubitusa?


Dekubitus možda brzo nastaje, ali zato veoma sporo nestaje. Uz adekvatan, redovan tretman i asistenciju stručne medicinske sestre i specijalnih pomoćnih obloga za brže zarastanje rana, dekubitusi u svojim ranim fazama mogu biti uspešno sanirani.


Veoma je bitno da se reaguje čim se primete prvi znakovi nastanka dekubitusa. Rane od ležanja se retko razvijaju sporije, a veoma često se stanje pogorša u veoma kratkom roku. Ukoliko primetite dekubitus, pozovite MOBILNU SESTRU – medicinsku sestru po pozivu sa dugogodišnjim iskustvom u nezi i lečenju svih vrsta rana. Mobilna sestra koristi specijalna sredstva za brže i efikasnije zarastanje dekubitusa koje ubrzavaju proces lečenja i smanjuju tegobe pacijenta.


Cena nege i lečenja dekubitusa kod kuće?


Za sve informacije o cenama medicinsko-tehničkih i negovateljskih usluga Mobilne sestre, kao i informacije o antidekubitnim dušecima, možete nam se obratiti na više načina:

·        Putem telefona 060 32 64 666

·        Putem zvaničnog mejla Ambulante ambulanta@mobilnasestra.rs

·        Pisanjem u inbox naših naloga na društvenim mrežama

Molimo Vas da pre poziva ili slanja upita pripremite što više informacija o zdravstvenoj istoriji pacijenta, stanju, lokaciji i veličini rane, prisutnosti infekcije, kao i o lokaciji pacijenta.


Sa višegodišnjim iskustvom i edukacijom u vezi nege, previjanja i lečenja rana i dekubitusa, Mobilna sestra Vam stoji na raspolaganju za sva Vaša pitanja i nedoumice. I ne zaboravite: ako Vi ne možete kod nas, Mobilna sestra dolazi kod Vas! Vaše zdravlje i udobnost je naš prioritet.

Vaša Mobilna sestra