Vrste stoma i nega stome

07.01.2023
Vrste stoma i nega stome

 

U današnjem blogu saznajte odgovore na sledeća pitanja: Šta je to stoma? Čemu služi stoma? Kako stoma utiče na život pacijenta? Koji su najčešći problemi korisnika stome? Kako se sprovodi pravilna nega stome? Od koga možete dobiti savet i pomoć vezano za negu stome nakon izlaska iz bolnice?

 

Šta je to stoma?

 

Stoma predstavlja hiruški izveden otvor (uglavnom na stomaku) kojim se povezuju određeni unutrašnji organi sa spoljašnjošću. Osnovna svrha stome jeste da omogući organizmu da se reši nepotrebnih materija (fekalija ili urina) onda kada to nije više moguće uraditi prirodnim putem. Korisnici stome koriste pomoćna sredstva u vidu stoma diska i stoma kese kako bi omogućili nesmetan i bezbedan izlaz nepotrebnih materija iz organizma.

 

Koje vrste stome postoje?

 

Izvođenje stome je hiruška operacija koja može biti jedan od koraka u lečenju ili finalni deo lečenja. Stoga stome, pre svega, delimo na privremene (one koje će biti uklonjene u nekom momentu drugom hiruškom intervencijom i nastaviće se prirodan proces eliminacije štetnih materija iz organizma) i trajne stome.

Osim prethodne podele, stome delimo i prema organu koji povezuju sa spoljnim svetom. Najčešće srećemo:

  1. Kolostome: hiruški se kreira izlaz za debelo crevo na stomaku putem kojeg se izbacuje sadržina debelog sreva.
  2. Ileostome: hiruški se kreira izlaz za tanko crevo na stomaku i putem njega se izbacuje sadržaj iz tankog creva
  3. Urostome: vrsta stome koje služi preusmeravanju toka urina iz bešike
  4. Nefrostome: podrazumeva preusmeravanje toka urina direktno iz bubrega putem cevčice

 

Najčešći problemi sa stomom?

 

Postoperativni period nakon izvođenja stome može biti izazovan za pacijenta. Neophodno je da se pacijentu još u bolnici objasni proces oporavka, koliko dugo je potrebno dok se organizam navikne na stomu, koja je ishrana korisnika stome koje se mora pridržavati u početnom periodu i šta može da očekuje kada je u pitanju život sa stomom.

Odmah nakon operacije stoma je otečena i to nije njen finalan izgled. Nakon nekoliko dana ili nedelja, uz pravilnu negu, stoma će poprimiti svoj trajni oblik. Veoma je bitno da se sprovodi adekvatna nega stome kako bi ovaj proces prošao što lakše i bezbolnije. Poseban naglasak je na sprečavanju curenja sadržaja iz stome jer sam sadržaj može da izazove niz problema na koži i sluzokoži.

Najčešći problemi sa kojima se korisnici stome susreću su:

  1. Crvenilo i otok stome i kože oko stome, uključujući i otvaranje rana. Najčešći uzrok ovog problema je direktan kontakt fekalija sa kožom.
  2. Višestruko korišćenje stoma kesa koje su namenjene samo za jednu upotrebu. U nameri da uštede, mnogi pacijenti zapravo naprave veću štetu i više troškove lečenja na ovaj način. Iz higijenskih razloga, veoma je bitno da se kese menjaju svakodnevno.
  3. Često odlepljivanje diska usled korišćenja diskova od neadekvatnog materijala, povećanog znojenja, viška tečnosti na stomi, rana i neravnina na stomi, neadekvatnog lepljenja ili lošeg lepka…
  4. Velika količina gasova usled neprilagođene ishrane.

 

Pravilna nega stome kod kuće

 

Pravilna nega stome podrazumeva pažljivo održavanje higijene stome, redovno menjanje diskova i kesa, kao i sprečavanje curenja sadržaja.

Za pravilnu negu stome kod kuće potrebne su jasne instrukcije lekara, medicinske sestre ili tehničara, odabrani materijal (stoma disk, stoma kesa, lepak, kreme, sredstvo za održavanje higijene stome…), demonstracija, ali i dosta vežbe. Sasvim je u redu ako korisnik stome ne može odmah sam da vodi računa o svojoj stomi. Nekim stomama je potrebno i previjanje u postoperativnom periodu.  Nega stome je proces koji traje i skoro svaki korisnik kad-tad dođe do stadijuma u kojem može da se samostalno brine o stomi.

 

Stoma sestra na kućnoj adresi

 

Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’ već sedam godina pruža usluge profesionalne nege stome, previjanja stome, zamene diska stome i zamene kese stome u kućnim uslovima na teritoriji Beograda. Ove usluge vrše stručne medicinske sestre i tehničari sa iskustvom, a sama usluga se odvija na kućnoj adresi pacijenta, omogućavajući mu da zadrži udobnost i privatnost.

Pozovite nas na 060 32 64 666 ili 011 71 15 269 za više informacija ili zakazivanje termina za savetovanje ili kućnu negu stome. Stojimo vam na raspolaganju svakog dana u nedelji!

 

Uvek tu za vas,

Vaša Mobilna sestra