Vitaminska infuzija - odgovori na najčešća pitanja

30.01.2024
Vitaminska infuzija - odgovori na najčešća pitanja

U današnjem blogu odgovaramo na sva vaša pitanja vezana za vitaminsku infuziju. Davanje vitaminske infuzije kod kuće predstavlja jednu od traženijih usluga Mobilne sestre, medicinske sestre po pozivu. Saznajte kome je namenjena vitaminska infuzija, kako se daje i kod kojih zdravstvenih stanja pomaže.

 

Šta je vitaminska infuzija?

 

Vitaminska infuzija (poznata i kao Majersov koktel) predstavlja infuzioni rastvor obogaćen vitaminima i mineralima koji pacijentu prema nalogu lekara intravenozno aplikuje stručna medicinska sestra ili tehničar. Davanje infuzione terapije omogućava da hranljive materije iz infuzije dospeju direktno u krvotok pacijenta, omogućavajući bolju i bržu absorbciju vitamina i minerala nego kod oralnog uzimanja suplemenata.

 

Kada se prepisuje vitaminska infuzija?

 

Vitaminske infuzije i druge infuzione terapije se prepisuju kod širokog dijapazona pogoršanih zdravstvenih stanja kao što su na primer:

  • veliki gubitak tečnosti i dehidracija organizma
  • pad imuniteta praćen hroničnim virusnim ili bakterijskim infekcijama
  • postoperativni oporavak
  • priprema organizma za hemioterapiju, kao i oporavak od hemioterapije
  • malaksalost, hroničan umor i stres
  • migrene
  • stomačni virusi i trovanja hranom praćeni mučninama, dijarejom i povraćanjem
  • produženi mamurluk

 

U današnje vreme, posebno prilagođeni infuzioni rastvori obogaćeni specijalnim sastojcima koriste se i u službi wellness-a i lepote uz tvrdnje da pomažu podmlađivanju, boljem izgledu kože, podizanju nivoa energije i boljoj eliminaciji štetnih materija iz organizma.

 

Ko prepisuje vitaminsku infuziju?

 

Vitaminsku infuziju, kao i sve ostale vrste infuzione terapije, prepisuje lekar upućen u zdravstveno stanje i zdravstvenu istoriju pacijenta. Bitno je odrediti količinu i sastav tečnosti koja može adekvatno pomoći pacijentu i dovesti do olakšanja simptoma bolesti i ozdravljenja.

U praksi se najčešće koriste fiziološki rastvor, Hartmanov rastvor i Ringerov rastvor u koji se ubacuju prepisani vitamini, minerali ili druga prepisana terapija.

 

Ko daje vitaminsku infuziju?

 

Vitaminsku infuziju aplikuje stručna medicinska sestra ili tehničar sa iskustvom, prema instrukciji lekara. Aplikovanje infuzije vrši se uz pomoć seta za infuziju koji sadrži iglu. Infuziona terapija na ovaj način ulazi direktno u krvotok pacijenta, tako da se njeni efekti osete u veoma kratkom roku.

 

Kako se vrši davanje vitaminske infuzije?

 

Davanje infuzije vrši se prema nalogu lekara, a samo davanje sprovodi medicinsa sestra ili tehničar, u zdravstvenoj ustanovi ili kućnim uslovima pacijenta. Davanje infuzije nije bolno niti neprijatno, osim inicijalnog uboda koji se može meriti u sekundama.

Davanje infuzije podrazumeva da je pacijent udobno smešten i opušten tokom trajanja infuzije, kao i da ne koristi ruku za koju mu je prikačena infuzija. Samo davanje infuzije uglavnom traje između 20 minuta i sat vremena, u zavisnosti od količine prepisanog rastvora, instrukcije lekara i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta.

 

Da li se vitaminska infuzija može primiti kod kuće?

 

Naravno da može! Mobilna sestra, medicinska sestra po pozivu, vrši davanje infuzionih terapija (uključujući davanje vitaminske infuzije) u kućnim uslovima na teritoriji Beograda, prema nalogu lekara. Zakazivanje kućnog davanja vitaminske infuzije možete izvršiti putem broja telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269 bilo kojeg dana u nedelji između 08h i 20h.

Vaš termin za kućno davanje infuzije ili bilo koju drugu medicinsko-tehničku uslugu koja vam je potrebna možete zakazati danas za danas (u slučaju slobodnih termina) ili danas za sutra. Za dodatne informacije, stojimo vam na raspolaganju!

 

Vaša Mobilna sestra