Vantelesna oplodnja kao korak ka novom životu

02.10.2018
Vantelesna oplodnja kao korak ka novom životu

Teška tema. Emotivna, duboko lična, globalna. Iako donosi optimizam, rešenje i pomaže u naizgled bezizlaznim situacijama, vantelesna oplodnja je proces strpljenja, velike uzajamne podrške i razumevanja. U korenu je ogromna želja za porodicom, izgrađena na ljubavi i fokusirana na život sam. Pre nego što se upustite u procedure brojanja embriona, dana, meseci i u procese koji umeju biti iscrpljujući emotivno, fizički, pa i finansijski, trebalo bi da budete spremni na to da je ovo proces koji retko uspeva iz prve, ali proces na kraju kojeg vas čeka novi život, u koji bi trebalo da udjete sa radošću i optimizmom.

Šta se smatra neplodnošću?

Pod terminom ,,bračna neplodnost” podrazumeva se ono stanje kada i posle godinu dana kontinuiranih intimnih odnosa bez upotrebe bilo kakvih kontraceptivnih sredstava, a sa namerom začeća izostane željena trudnoća. 

Procenat bračne neplodnosti je danas u razvijenom svetu vrlo visok što je i ozbiljan problem današnjeg društva, izvor brojnih muka i teret na dinamiku kreiranja porodica. Jedna od metoda rešavanja bračne neplodnosti je upravo i vantelesna oplodnja (VTO).

Šta je vantelesna oplodnja?

VTO podrazumeva stimulaciju jajnika da proizvede više jajnih ćelija koje se u određenom danu ciklusa, pod kontrolom ultrazvuka izvade zajedno sa folikularnom tečnosti i oplode u spoljnim uslovima (odatle i naziv «in vitro fertilizacija»), te potom u obliku oplođene jajne ćelije ili embriona vraćaju u matericu. Za ovaj proces je potrebno imati zdravu matericu normalnog izgleda, kao i normalne jajnike koji će reagovati na datu stimulaciju. Jajovodi nisu potrebni u ovom procesu, što je vrlo važno kod pacijentkinja koje ih nemaju zbog prethodnih operacija.

Uloga Mobilne sestre u procesu vantelesne oplodnje

Uloga medicinske sestre u procesu vantelesne oplodnje je višestruka. S obzirom da procedura pripreme i terapije podrazumeva strog režim koji je vezan za određenu satnicu i redovnost, Mobilna sestra je na raspolaganju da dolazi po pozivu i u tačno vreme kada treba da se primi injekcija. Ovo je od izuzetnog značaja jer kod vantečesne oplodnje taj čitav proces mora da se prati, osluškuje i da se administrira adekvatno svaki korak i element procedure. Postoji i jedna takozvana stop injekcija koja takodje mora da se da u određeno vreme.

Standardni tretman vantelesne oplodnje obuhvata: pripremnu fazu, primenu lekova za stimulaciju ovulacije, monitoring ciklusa, prikupljanje jajnih ćelija, njihovo spajanje sa muškim polnim ćelijama, kultivaciju embriona, embriotransfer, zamrzavanje embriona. Rezultat je stvaranje embriona i njegovo plasiranje  u matericu.

Dakle, uloga Mobilne sestre je pre svega u periodu pripremne faze, fizičke i psihičke pripreme i podrške kroz stručan nadzor i konsultacije, administriranje injekcija i u monitoringu procesa.

STOP INJEKCIJA (tj HCG injekcija)

Na osnovu veličine folikula i nivoa estradiola može da se proceni optimalno vreme za skupljanje jajnih ćelija (proces se zove aspiracija ili punkcija), kada je vreme za injekciju humanog horionskog gonadotropina (HCG).

HCG je hormon koji omogućava ono krajnje i finalno dozrevanje jajne ćelije kao i njeno odvajanje od zida folikula pred aspiraciju jajnih ćelija. Najčešće se koriste i primenjuje davanje injekcija Pregnyl (daje se intramuskularno) ili Ovitrelle (subkutano) i daju se 34-36 sati pre planirane aspiracije.

Komplikacije povezane sa postupkom vantelesne oplodnje

Postoje brojne potencijalne komplikacije do kojih može doći tokom procesa vantelesne oplodnje, a koje je najbolje uočiti na vreme.

Neke od njih su:

  • Sindrom ovarijalne hiperstimulacije
  • Krvarenje i infekcije
  • Povrede ovarijuma, materice ili abdominalnih organa, krvnih sudova
  • Komplikacije anestezije
  • Stres i depresija
  • Višeplodna trudnoća
  • Vanmaterična trudnoća

 

Koliko su važne godine za uspeh vantelesne oplodnje?

Smatra se da godine starosti imaju velikog uticaja na uspeh ove metode.

Stopa trudnoća kod žena mlađih od 30 godina je 30% i više, a kod žena starijih od 40 godina je čak manja od 5%! Ovo ne treba da bude obeshrabrujuće jer je šansa i dalje tu, a i nauka i tehnologija se konstantno razvijaju.

Kakva je situacija u zakonu Srbije?

U Srbiji su 2016. rođene 64.734 bebe - najmanje od kada se vodi evidencija. Postoje brojni razlozi koji na to utiču - od društvenih, ekonomskih, ali i medicinskih koji se ogleda u sterilitetu. Statiska pokazuje da svaki peti par ima problem sa plodnošću što izraženo u brojkama iznosi oko 400.000 parova. Neki od tih problema su rešivi, odnosno postoji šansa da bračni parovi dobiju dete kroz vantelesnu oplodnju. Međutim, taj čitav proces je veoma skup i iznosi oko 10 prosečnih plata što je za brojne bračne parove nesavladiva prepreka. Država finansira tri pokušaja vantelesne oplodnje, ali je jedan od bitnih uslova da žena ima manje od 42 godine. Na probleme bračnih parova pokušava da ukaže udruženje “Šansa za roditeljstvo” koje se zalaže za podizanje starosne granice i povećanje broja pokušaja koje bi finansirala država.

Mnogo važniji podatak jeste da stopa fertiliteta (prosečan broj dece koju u reproduktivnom dobu rodi jedna žena) nije porasla u poslednjih 15 godina.

Sandra Jovanović ,predsednica udruženja "Šansa za roditeljstvo", priča da parovi imaju velikih, pre svega administrativnih problema - da prikupe sve nalaze, dugo čekaju na rezultate analiza... Starosna granica od 42 godine onemogućava nekim ženama i da pokušaju da postanu majke. Sada imamo novi zakon iz aprila 2017. koji daje dodatne mogućnosti kao što su donacija jajnih ćelija i spermatozoida. Ali problem je što još ne postoje pravilnici da bi se zakon primenio, a rok za njihovo donošenje je 18 meseci, kaže Jovanovićeva i dodaje: "Ne znamo razlog, ali želimo da utičemo na to da se što pre donesu".

Kaže da je donošenje pravilnika veoma važno zbog, na primer, dela o zamrzavanju jajnih ćelija i spermatozoida, jer da bi se radila donacija (spermatozoida i jajnih ćelija) mora da se tačno zna način na koji se dolazi do donatorke, da li se njoj to plaća, na koji način se zamrzava, ko sve daje saglasnost - a to su pitanja koja se rešavaju pravilnicima. Pravilnici rešavaju i etička pitanja, dodaje Jovanovićeva.

S druge strane, najavljivanog bejbi buma definitivno nema u Beogradu u 2018. godini, iako je januar to nagoveštavao pošto je tada broj rođenih beba bio veći za skoro neverovatnih 30 odsto! Međutim, u narednih pet meseci samo je još mart beležio povećanje nataliteta, dok su u odnosu na 2017. u minusu ostali februar, april, maj i jun, pokazuju podaci Sekretarijata za upravu - Sektor statistike.

Šta treba znati o vantelesnoj oplodnji?

Lujza Braun prva je beba rođena iz postupka vantelesne oplodnje. 1978. kada je ova metoda počela, primena njene tehnologije omogućila je rađanje preko 6,5 miliona dece širom sveta. Važno je napomenuti da se vantelesnoj oplodnji kao metodi pribegava onda kada druge metode nisu dale rezultate.

Zahvaljujući sve boljoj savremenoj opremi, vantelesna oplodnja pokazuje visok stepen uspešnosti, koji se kreće od 22% do 40% iznetih trudnoća po jednom pokušaju. 1992. godine je u proceduru ušla metoda mikrofertilizacije (intraćelijske injekcije spermatozoida – ICSI), pa je sa velikim uspehom razrešen i problem steriliteta muškarca.

Dodatna prednost vantelesne oplodnje jeste i mogućnost da se putem ove metode uradi skrining nekih bolesti ploda pre nego što se embrion usadi u matericu.Ovo je idealno rešenje onim bračnim parovima kod kojih ne postoji tehnički problem neplodnosti, već se kod njih nalaze opterećujući porodični genetski faktora koji se mogu naći kod jednog ili kod oba roditelja. Ovo je na neki način i pametno razmišljanje koje vas može poštedeti brojnih drugih problema, fizičkih stresova i bola.

Psihološko savetovalište

Ukoliko imate potrebu za konsultacijama, Mobilna sestra je tu za vas. Kontaktirajte nas na brojeve telefona: 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Uz ovu uslugu, možete odabrati i neku od naših ostalih usluga, koje možete pogledati ovde.

Vaša Mobilna sestra