Uloga antidekubitnog dušeka u lečenju dekubitusa

17.09.2023
Uloga antidekubitnog dušeka u lečenju dekubitusa

 

Kućna nega nepokretnih ili slabo-pokretnih pacijenata sa sobom nosi mnoge izazove. Za one koji se prvi put susreću sa situacijom u kojoj je ukućaninu ili nekom bliskom porodičnom članu potrebno pružiti kućnu negu usled otežane pokretljivosti, mnoge situacije poput pojave dekubitusa mogu biti pravo iznenađenje. Zato je bitno informisati se o bitnim elementima kućne nege na vreme, kako bi se stvari poput problema sa kožom ili pojave dekubitusa i infekcija mogle izbeći u što većoj meri.

 

Šta je dekubitus?

 

Dekubitus (dekubit, dekubitalna rana) je stručni naziv za ,,rane od ležanja’’ odnosno rane koje nastaju bez eksternog uticaja sile, već predstavljaju posledicu, pre svega, slabe pokretljivosti pacijenta i kombinacije genetike i kvaliteta nege koju pacijent dobija. Uz neadekvatan tretman, dekubitusi postaju dublji, mogu se inficirati, dovesti do nekroze tkiva i posledične hiruške intervencije.

 

Kako nastaje dekubitus?

 

Dekubitus ne nastaje odjednom, ali ako se ne sanira u prvim fazama razvoja, može da se pretvori u ozbiljan zdravstveni problem, veliku neugodnost za pacijenta i finansijski zahtevno lečenje. Prvi znaci dekubitusa su crvenilo i modrenje kože pacijenta na onim delovima tela na koje se vrši konstantan pritisak.

Dekubitusi se najčešće javljaju u sedalnom delu, na gluteusu, na lopaticama, na petama i laktovima, kao i na potiljku. Sve one tačke na koje se pacijent oslanja produženi period vremena bez pomeranja su kritične tačke za pojavu dekubitusa.

Dekubitus nastaje tako što se koža tanji na kritičnim područjima usled konstantnog pritiska koje telo pacijenta vrši na podlogu na kojoj se pacijent nalazi. Vremenom dekubitus može, osim kože, zahvatiti i mišiće i stići do kostiju.

 

Šta je antidekubitni dušek?

 

Antidekubitni dušek prestavlja ,,naddušek’’ sa kompresorom koji se instalira preko dušeka na kojem pacijent inače leži. Uglavnom je napravljen od medicinskog PVC materijala i sastavljen je od sitnih komora koje izgledaju poput saća. Putem kompresora se vrši konstantno strujanje vazduha kroz komore i time se tačke pritiska pacijenta na podlogu izmeštaju, onemogućavajući da iste tačke budu stalno izložene najjačem pritisku na podlogu.

 

 

Da li antidekubitni dušek može da izleči dekubitus?

 

Antidekubitni dušek ne može samostalno da izleči već kreiran dekubitus, ali može da spreči dalje širenje postojećeg dekubitusa i preventira nastanak novih dekubitusa. Već nastaloj dekubitalnoj rani neophodna je nega, dezinfekcija i redovno previjanje i tretiranje prilagođenim pomoćnim oblogama, kremama i sprejevima za brže zarastanje rana.

Antidekubitni dušek je esencijalan za prevenciju nastanka dekubitusa i predstavlja veliku pomoć pri rešavanju postojećih rana od ležanja. Izmeštanje tačaka pritiska koje vrši antidekubitni dušek onemogućava da se otvore nove rane. Ukoliko vam je potreban savet oko izbora pravog antidekubitnog dušeka za vaš problem, Mobilna sestra vam stoji na raspolaganju.

 

Šta raditi ako je dekubitus već nastao?

 

Već otvorenim ranama od ležanja kod pacijenata koji žive u kućnim uslovima potrebna je posebna i redovna nega i previjanje rana. U većini slučajeva, porodica odlučuje da potraži stručnu pomoć medicinske sestre ili tehničara specijalizovanih za negu rana i dekubitusa.

Mobilna sestra, stručna medicinska sestra po pozivu u Beogradu, pruža usluge nege, tretmana i lečenja dekubitusa i drugih vrsta rana u kućnim uslovima pacijenta. Uz dugogodišnje iskustvo i najsavremenija pomoćna sredstva za lečenje dekubitusa, Mobilna sestra pomaže nepokretnim pacijentima da reše svoj problem i povrate svoj kvalitet života.

Konsultacija i zakazivanje je lako: možete poslati sliku problema sa kojim se suočavate na broj telefona 060 32 64 666 zajedno sa vašom lokacijom, a Mobilna sestra će vam u kratkom roku odgovoriti da li je rana pogodna za kućno lečenje (ili zahteva hiruško u bolničkim uslovima) i koji su slobodni termini za kućnu posetu.

 

Uvek tu za vas,

vaša Mobilna sestra