Top 5 saveta za rešavanje mamurluka

30.12.2021
Top 5 saveta za rešavanje mamurluka

Za vreme praznika se, za bogatom trpezom i u opuštenoj atmosferi, često popije poneka čašica više nego što bi trebalo. Tek sutradan, kad nastupe glavobolja, mučnina i mamurluk, shvatamo kako to možda nije bila najbolja ideja. Zato smo danas tu da sa vama podelimo najbolje savete za što lakšu i efikasniju pobedu nad mamurlukom!

Šta je tačno mamurluk?

Mamurluk možemo najlakše objasniti kao privremeno pogoršanje zdravstvenog stanja uzrokovano preteranim unosom pića sa visokim procentom alkohola. Najčešći simptomi mamurluka su malaksalost, žeđ, umerena ili jaka glavobolja, osetljivost na svetlost i zvuk, mučnina, povraćanje, odsustvo apetita i razdražljivost.

Do mamurluka dolazi usled negativnog uticaja veće količine alkohola na organizam čoveka u smislu dehidratacije, poremećaja nivoa šećera u krvi, širenja krvnih sudova itd.

Kako najlakše pobediti mamurluk?

Od prirodnih do savremenih lekova za mamurluk, osvrnućemo se na nekoliko najefikasnijih načina da se izborite sa ovim neprijatnim stanjem:

  1. Tokom konzumiranja alkohola unosite i velike količine vode kako biste ublažili dehidrataciju. Nikada nemojte piti na prazan stomak jer time dodatno iritirate želudac i creva. Nemojte menjati ili mešati previše različitih pića u toku istog dana ili večeri.
  2. Jutro posle slavlja slobodno preskočite kafu i unesite još vode ili druge tečnosti. Kafa, kao i alkohol, funkcioniše kao diuretik, pa putem nje nećete moći da nadoknadite izgubljenu tečnost. Konzumirajte vodu, čaj, prirodne sokove ili pojedite tanjir tople supe.
  3. Nikako ne nastavljajte sa pićem dok ste u stanju mamurluka. ,,Klin se klinom izbija’’ nije primenljivo na ovu situaciju.
  4. Dobro se naspavajte i držite čašu vode u blizini. Produženi odmor će pomoći vašem organizmu da se lakše oporavi. Lagan i nutritivan doručak bogat vlaknima i orašastim plodovima pomoćiće vam da povratite izgubljene hranljive materije poput C i B vitamina. Ukoliko nemate stomačnih tegoba, možete popiti i neki multivitaminski suplement.
  5. Uzmite lek protiv bolova koji ne iritira želudac. Kada sumnjate da će mamurluk nastupiti narednog jutra, nemojte unapred piti lekove protiv bolova jer će njihovo dejstvo proći pre vašeg buđenja. Lekove protiv bolova uzimajte u konsultaciji sa vašim farmaceutom ili lekarom i u skladu sa tegobama koje osećate u datom momentu.

 

U većini slučajeva, mamurluk prolazi sam od sebe kada organizam ponovo povrati balans, izgubljenu tečnosti i hranljive materije. Postoje i slučajevi težeg mamurluka, kada nastupaju jake glavobolje, produžena mučnina i povraćanje. Kod ovakvih slučajeva najbolje je obratiti se nadležnom lekaru koji će dati smernice za dalje lečenje i prepisati oralnu ili infuzionu terapiju.

Infuzija se kod mamurluka prepisuje radi nadoknade izgubljene tečnosti, vitamina i elektrolita, ali i za regulisanje narušenog nivoa šećera u krvi. Kroz infuziju se mogu primiti i prepisani lekovi koji, primljeni na ovaj način, brže počinju da deluju nego terapija uneta oralno. Terapija data putem infuzije ne vrši dodatnu iritaciju želuca i creva, što je od značaja kada su prisutne mučnine i povraćanja.

Infuziju po nalogu lekara možete primiti u vašem stanu ili kući u Beogradu uz pomoć stručnog osoblja Mobilne sestre, Ambulante za kućnu zdravstvenu negu. Jer kad vi ne možete kod nas, dolazimo mi kod vas! Za sve informacije o medicinsko-tehničkim uslugama i kućnoj zdravstvenoj nezi pozovite nas na 060 32 64 666 ili 011 71 15 269.

Uvek tu za vas,

Vaša Mobilna sestra