Terapija rane

11.04.2019
Terapija rane

Toliko je različitih situacija u kojima na ljudskom telu mogu nastati rane: posle operacija, povredom, epiziotomija na porođaju, dugotrajnim ležanjem (dekubitus)... Koji god da je razlog njenog nastanka, rana mora adekvatno da se tretira, kako ne bi došlo do komplikacija.

 

Zbog čega je važna terapija rane, kako se ona obavlja i ko je obavlja?

 

Pripremili smo vam jedan mali vodič kroz terapiju rane.

 


TERAPIJA RANE – ZAŠTO JE VAŽNA

 

Postoje hirurške i nehirurške rane, akutne i hronične, brzozarastajuće i duboke... Kakva god da je rana, poželjno je da je pregleda i zbrine stručno lice.

 

Podrazumeva se da je kod dubljih rana potrebna duža nega, ali svakako se nijedna rana pa ni ona površna naizgled mala, ne sme zanemariti.

 

O čemu moramo voditi računa kod svake rane? Prvenstveno, rana mora lepo da zaraste bez ožiljka tj. da se koža vrati u stanje koje je imala pre njenog nastanka. Pogotovo kod hirurške rane važna je adekvatna nega, kako se rana ne bi inficirala i dodatno zakomplikovala.

 

Da li rana “flisuje”, da li se gnoji, da li krvari? Svaku nepravilnost primetiće edukovano stručno lice koje obavlja terapiju i shodno tome reagovati.

 

Inficirane  rane mogu dovesti do brojnih komplikacija, bola i nelagodnosti.

 


KAKO SE OBAVLJA TERAPIJA RANE

 

Svaku ranu mora da prati profesionalno edukovano i stručno lice- medicinska sestra ili lekar. Mnogo uspešnije od klasičnih tretmana, rane a naročito dekubitalne, se danas uspešno rešavaju oblogama za zarastanje rana nove generacije, koje spadaju u savremeno lečenje.

 

Mobilna sestra je prošla mnogobrojne obuke na ovu temu, stekla puno iskustva u modernoj terapiji rane i danas je, na neki način, ekspert za ovu oblast.

 


SPAS ZA RANE OD LEŽANJA

 

Dekubitalne rane-dekubitusi koje se javljaju usled dugotrajnog ležanja u postelji (bilo od starosti, invaliditeta, nakon operacije...) često bivaju duboke i teže se leče. Kao takve, uglavnom su uporne i bolne. Neke umeju da potraju i više meseci. Dekubitalne rane pete ili gluteusa svakako spadaju u ovu vrstu rana, jer nastaju upravo od dugotrajnog ležanja.

 

Posebno problematično u ovakvim slučajevima može biti otežano pomeranje pacijenta u krevetu, kako bi se rana dezinfikovala i previla. Otuda osobe koje brinu o ležećim pacijentima, a nisu medicinske struke, bivaju dodatno opterećene i nekada ne umeju da izađu na kraj sa ovim problemom.

 

Medicinska sestra zna kako pacijenta da premesti u drugi položaj, a da to za njega ne bude neprijatno niti bolno, a ukoliko, kao Mobilna sestra, za lečenje rane koristi najsavremenije obloge, duboka  dekubitalna rana biće maksimalno zbrinuta, a njeno zarastanje ubrzano.

 

KAKO VAM MOŽE POMOĆI MOBILNA SESTRA

 

Već smo pomenuli da je Mobilna sestra prošla najsavremenije obuke iz domena terapije rane i da u u ovom segmentu posla koristi svremene metode i obloge za zarastanje rana, koje olakšavaju i ubrzavaju proces zarastanja.

 

Pored toga što terapiju rane obavlja u svojoj ambulanti, ona dolazi i u kućne posete, što je posebno praktično ležećim bolesnicima, koji najčešće i imaju rane koje se dugotrajno moraju tretirati.

 

Stručnost, iskustvo, nežnost i ljubaznost svakako su dodatni motivatori svakom bolesniku da lakše “pregrmi” težak period, a saveti oko nege, koje Mobilna sestra nesebično deli ukućanima i onima koji brinu o pacijentu, i te kako pomažu i u drugim situacijama.

 

Ukoliko vam ikad zatreba ova usluga, javite nam se na broj telefona 060 32 64 666.

Vaša MOBILNA SESTRA