Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti

14.11.2017
Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti

 

Koliko puta ste posegli za nekim slatkišem u toku dana iako vam je bila puna korpa svežeg voća na stolu? Koliko puta ste pomislili da vas mrzi da ogulite voće, ali vam nije bilo teško da otvorite pakovanje čipsa ili čokolade? Koliko puta ste sebi obećali da ćete praviti voćnu salatu i nositi je na posao, a umesto toga zatičete sebe kako u pauzi na poslu hitate u obližnju prodavnicu ili pekaru u potrazi za proizvodima punim šećera?

Naravno, vi možda niste svesni šta svakodnevno unosite u svoj organizam. „Samo da se malo zasladim“, „od sutra počinjem zdravije da živim“, „ma zdrav je taj proizvod“ itd. su samo neki od izgovora kojima sebe pokušavate da utešite.

Neslavni podaci

Ako vas ove tvrdnje nisu naterale da se odgovornije i zdravije hranite upravo na ovaj 14. novembar - dan svetske borbe protiv dijabetesa, možda sledeća činjenica hoće:

Na osnovu podataka IDF-a (Međunarodne dijabeteske federacije) i podataka Instituta za javno zdravlje Srbije, Registra za dijabetes procenjuje se da 600.000 osoba u Srbiji boluje od ove bolesti! To je 8,2% celokupnog stanovništva, a samo oko 450.000 njih je svesno da ima dijabetes.

Zbog svega ovoga, nije čudno što se dijabetes nalazi na 5. mestu uzročnika smrti u našoj zemlji. 230 miliona evra godišnje iznose direktni troškovi lečenja ove bolesti tj. 490 evra po pacijentu.

Simptomi i posledice dijabetesa

Od dijabetesa može oboleti svako, nezavisno od pola i starosti. Iako se dijabetes tipa 2 (od koga boluje oko 85% pacijenata) uglavnom javlja kod starijih lica, to ne znači da su mlađa lica pošteđena. Svega 5-10% pacijenata ima dijabetes tipa 1, a od ovog tipa godišnje oboli oko 160 dece uzrasta do 14 godina. Bolest se kod ovog tipa od početka leči insulinom, a specifični simptomi su pojačana žeđ i zadah koji se oseća na aceton.

Dijabetes zapravo nastaje usled poremećaja hormona insulina. Najčešći simptomi za sve tipove su brzo zamaranje, gubitak telesne težine, suvoća usta i malaksalost.

Dijabetes može biti uzrok slepila, problema sa bubezima, kardiovaskularnih bolesti pa sve do amputacije donjih ekstremiteta. Nažalost, bolesnici sa infarktom miokarda vrlo često imaju i dijabetes, tako da se ova bolest neretko javlja „udruženo“ sa ostalim.

Ukoliko primetite da imate nekoliko gorenavedenih simptoma, obavezno se javite lekaru. Moguća je čak i smrt ukoliko se bolest ne leči na vreme!

Kako ga sprečiti?

- Ukoliko niste sigurni šta da unosite u organizam, posetite Mobilnu sestru ili nutricionistu koji će vam korigovati ishranu.

- Povećajte fizičku aktivnost, ali nemojte preterivati

- Održavajte normalnu telesnu težinu tako što ćete jesti manje masti i povećati konzumaciju voća i povrća

- Idite na redovne kontrole kod lekara i obavezno izmerite nivo šećera u krvi

- Ukoliko ste pušač, imate veći rizik da obolite od dijabetesa tipa 2. Dakle, ostavite cigarete

Gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, neadekvatna ishrana – ukoliko ste svesni problema, morate ga pod hitno rešiti! Mobilna sestra ima veliko iskustvo i znanje sa pacijentima koji imaju iste probleme kao i vi. Ukoliko ste spremni za korenite promene u svom životu, dođite na konsultacije i naše stručno osoblje će vam dati sve neophodno savete za zdraviji život. Nebitno da li već imate šećernu bolest ili želite da je sprečite – tu smo za vas!