Sve ono što ste želeli da pitate Mobilnu sestru, a niste!

17.07.2019
Sve ono što ste želeli da pitate Mobilnu sestru, a niste!

Mobilna sestra zna da postoje neka pitanja koja želite da joj postavite, ali ne želite da je zadržavate bez preke potrebe ili vam je, možda neugodno. Ipak, i u moru svakodnevnih obaveza u kojima pomaže pacijentima da vode lakši život i sačuvaju svoje i zdravlje svojih najmilijih, uspela je da odvoji malo vremena i za tako nešto.

 

Pa, da krenemo!

 

DA LI ZAISTA IMA PET RUKU?

 

Ne samo pet. Ponekad ima i mnogo više. Odakle joj se stvore – ne zna ni ona.

 

Da, ponekad je potrebno u jednom danu primiti pozive, saslušati, posavetovati i posetiti puno pacijenata kojima je potrebna infuzija ili injekcija. Potom bar dvoje onih kojima obavlja negu rane. Uvek ima i neki bolesnik kojem pomaže oko prevencije dekubita ili zamene urinarnih katetera. Potom sledi davanje klizme ili uzimanje laboratorijskih uzoraka. Treba obići i mamu sa tek rođenom bebom, zbog nege pupka i rane od epiziotomije, ali i starog nepokretnog čoveka kojem je potrebno nekoliko vrsta pomoći.

 

Dakle – i pet ruku je nekada malo. Zato ih ona stvori i više, zavisi od potrebe.

 

Ono što zna je da te ruke nastaju od dobre volje, empatije prema svakom ljudskom biću i saznanja da njen dodir spašava ili barem u velikoj meri olakšava nečiji život.

 

 

DA LI JOJ JE NEKADA TEŠKO?

 

O, da. I nije joj neprijatno da to prizna. Iako je maksimalno brza i efikasna, iako je kroz godine iskustva naučila kako da se brani od stresa i teških situacija kojih se, neminovno, obavljajući svoj posao nagleda, ona je ipak – samo čovek. Čovek sa svim slabostima, manama i vrlinama. Sa puno emocija i osećanja za druge.

 

Stoga, jasno je da je i njoj nekada teško. I te kako je dotakne nemoć pacijenta ili bol koji trpi, ali i brižnost onih koji žele da mu pomognu.

 

Ipak, ona zna da im baš medicinska sestra predstavlja oslonac i daje sigurnost, te je naučila kako da svojim emocijama upravlja. Baš zato što je stabilna, empatična i vesele prirode, njeni pacijenti umeju da kažu kako im unosi svetlost u kuću. A dobro raspoloženje koje prenosi svakako je dobar put ka ozdravljenju.

 

ŠTA RADI AKO JE NEKI PACIJENT U PANICI?

 

Najpre ga umiri. Svojom staloženošću i nepokolebljivošću ona pozitivno utiče na ljude koji se plaše, paniče, viču, odbijaju terapiju... A, kada ih smiri, onda sve teče glatko.

 

Potom pronalazi način kako da im pomogne u odnosu na zdravstveni problem koji imaju, a nakon što osete olakšanje, i sami budu svesni da panici nije bilo mesta.

 

Isto radi ukoliko naiđe na one koji se osećaju beznadežno, stalno kukaju, ne veruju u pozitivan ishod, postaju agresivni ili, čak, umišljaju bolesti. Nakon što "oseti" pacijenta, ona instinktivno nalazi način da mu se približi, da je on prihvati kao prijatelja. Kada se uspostavi odnos poverenja, dalje se odvija sve bez problema.

 

Uz pomoć svog bogatog iskustva i urođenog "psihologa" u sebi, i sa "najtežim" osobama izlazi na kraj.

 

KAKO USPEVA DA BUDE "MOBILNA" PO BEOGRADU?

 

Znate da Mobilna sestra veliki deo dana provodi na terenu, a znate i da su saobraćajne gužve po Beogradu nekada neopisive. Pa i kad konačno stignete na lice mesta, treba biti čarobnjak pa naći parking. A još ako žurite, kao što ona mora da žuri, sve to se čini zaista neverovatnim.

 

Kako?

 

Prvo, zna sve cake u vožnji i oko parkiranja. Drugo, ne nervira se zbog gužve u saobraćaju, već staloženo traži alternativni put ka odredištu. Treće, i ne manje važno, je da je toliko uporna da će sigurno naći način da stigne do bolesnika, kako bi mu što pre pomogla.

 

Može se reći da je Mobilna sestra nešto kao Supermen, samo što ne leti. A, možda će uskoro uspeti i to!

 

DA LI JE IMALA NEKOG NAVALENTNOG PACIJENTA?

 

Odavno je poznato da se medicinske sestre nalaze na listi najpoželjnijih žena. Pa, ko ne bi poželeo ljubaznu, strpljivu, tolerantnu ženu – kakva medicinska sestra mora da bude? Kome ne prija uteha i podrška, topla reč, ohrabrujući osmeh?

 

Ipak, svojim stavom i načinom ponašanja, naša Mobilna sestra jasno daje do znanja zbog čega je ona tu – da svojom stručnošću pripomogne da pacijent što pre ozdravi.

 

Zato, ne morate brinuti, slobodno je pozovite i ukoliko je muškom članu porodice potrebna pomoć! :)

 

 

U svakom danu, ma koliko ozbiljan i napet bio, treba pronaći par trenutaka za šalu i opuštanje. Zato to čini i Mobilna sestra, uz iskrenu nadu da je i vas malo opustila ovim tekstom.