Šta kad se desi mastitis – iz ličnog iskustva

20.05.2019
Šta kad se desi mastitis – iz ličnog iskustva

Drage porodilje i buduće porodilje, ne dozvolite da u periodu babinja prođete kao ja i mnoge druge žene. Od sve brige o novopridošlom članu, nisam dovoljno pažnje obratila na sebe i svoje stanje i desio mi se mastitis.

 

Svoje iskustvo delim sa vama, kako bi vas upozorila na veliku mogućnost ove pojave i skrenula vam pažnju da je vaša nega jednako važna kao i nega bebe.

 

KAKO MI SE DESIO MASTITIS

 

Jesam, slušala sam o mastitisu. Nisam needukovana i neinformisana, a imam i prijateljice i rođake koje su se porodile pre mene. No, priznajem da sam, dok sam ovlaš slušala njihove priče, pomislila samo:”Ok, nadam se da se to meni neće dogoditi, 'ajmo dalje”.

 

Moje strepnje bile su usmerene ka bebi i njenom stanju: da li će ona biti dobro, da li će nas brzo pustiti iz porodilišta, da li ćemo se suprug i ja “uštimati” u novu ulogu... Mastitis, kao i ostale nuspojave postporođajnog perioda, ostali su negde po strani.

 

Briga za bebu je prevagnula i tokom boravka u porodilištu. Što se mog stanja tiče, dovoljno mi je bilo što su lekari rekli da sam ok. Navikavale smo se na dojenje, a bila sam veoma ponosna što je iz mojih dojki mleko prosto šikljalo. Čak i cimerka je rekla da mi zavidi na količini mleka, jer se ona patila da izvuče i najmanju kap. Moja beba je bila "halapljiva" i lepo ručkala, te sam bila ubeđena da je sve super.

 

Osoblje mi je savetovalo da mi suprug donese pumpicu za izmlazavanje, kako bih mogla da sačuvam višak mleka koji imam.

 

A onda smo beba i ja stigle kući, gde se nastavilo uspešno dojenje, ali je ono postalo bolno za mene. I svaki put sve više i više. Nisam htela odmah da kukam, ali to je definitivno bio početak mastitisa.

 


SIMPTOMI KOJE SAM IMALA

 

Kao što rekoh, prvo su se pojavili bolovi, najpre u jednom delu jedne dojke, a potom su se proširivali. Ubrzo je i druga dojka počela da me boli. Nisam uočila promene na dojkama, sve do pojave crvenila.

 

Za dva dana, primetila sam i otečenu limfnu žlezdu ispod levog pazuha, a sama sam se osetila malaksalom. Svako dojenje mi je postalo nepodnošljivo. Pojavila se i blaga temperatura i to je bio znak da nešto zaista nije u redu. Trebala mi je pomoć.

 

 

KAKO SAM SE REŠILA PROBLEMA

 

I sama sam pomislila na mastitis, ali naravno da sam i guglala. Na jednom forumu koji sam pratila porodilje su se žalile na slične simptome. Čitala sam o tome kako su rešavale taj problem. Neke su odlazile u ambulantu pa čekale red, neke su zvale savetnice za dojenje, a neke medicinske sestre koje rade patronažu.

 

Meni je zapalo za oko nekoliko preporuka za sestru Žaklinu - Mobilnu sestru, koja dolazi u kućne posete. Jedna od žena sa foruma koje su je preporučile se bukvalno klela u nju.

 

Pošto zaista nisam imala snage da idem bilo gde, opcija sa kućnom posetom mi je savršeno odgovarala. Moj suprug je pozvao Mobilnu sestru i malo je reći da je ona doletela kod nas.

 

Nakon što je pregledala dojke i potvrdila moju sumnju u mastitis, odmah je napravila plan lečenja. Napravila je češći raspored dojenja i objasnila mi kako ću od tog momenta to sprovoditi. Što se izmlazanja tiče, otvorila mi je oči i ukazalo na moje greške, koje sam nehotice pravila, jer informacije koje sam do tada dobijala očigledno nisu bile dobre. Takođe me je posavetovala šta da radim da ne bi nastale ragade.

 

Na licu mesta mi je pomogla oko izmlazanja i uradila masažu dojki toplim oblogama, te podučila i mene i supruga kako da to činimo. Ručna masaža je u ovom slučaju fantastična stvar, ali je veoma važno kako se radi, da ne pričam o tome koliko je važno da bude nežna. Sestra je izuzetno nežna i pažljiva i njene posete, koje su potom bile redovne, su me prosto preporodile.

 

Dakle, ukoliko vam se desi mastitis – ODMAH zovite stručno lice, nemojte čekati ni časa, jer će simptomi bivati sve gori i neće proći sami od sebe. Moj predlog je Mobilna sestra, koja je brza i efikasna, a istovremeno lake ruke. O njenoj stručnosti i iskustvu ne bih posebno govorila, jer na prvi pogled ćete uočiti o kakvoj ženi se radi.

 

Ne igrajte se sa mastitisom, jer gnoj u melu može da škodi i bebi, a zaista nema potrebe da se mučite. Sve se da rešiti pod "palicom" profesionalca, koji vam pruža nesebičnu podršku i svoje stručne savete.

 

Ivana iz Mirijeva