Šta kad padne imunitet?

04.06.2020
Šta kad padne imunitet?


Naš imuni sistem je prva linija odbrane od svega što može da nam naškodi: virusa, bakterija, parazita, raznih infekcija i spoljnih uticaja. Često čujemo izraz ,,pao mi je imunitet’’ kada neko objašnjava zašto već neko vreme kija ili kašlje, odnosno zašto se nije u potpunosti oporavio od prehlade ili bolesti.

Genetski, neki ljudi imaju jači, a neki slabiji imunitet. Ono što nasleđujemo od roditelja uz antitela koja dobijamo kroz majčino mleko formiraju takozvani ,,urođeni’’ imunitet. Stečeni imunitet je naš imuni sistem koji razvijamo tokom života, a na njega naše ponašanje i životni stil imaju veliki uticaj.

Zašto imunitet pada?


Pad imuniteta se ne događa sam od sebe. Kada primetimo da je naše telo podložnije negativnim spoljnim uticajima više nego inače, to znači da je najverovatnije došlo do slabljenja našeg odbrambenog sistema. Do pada imuniteta dolazi iz više različitih razloga:

·         Nedovoljno sna uz neusaglašen obrazac spavanja

·         Ishrana u kojoj manjka vitamina i vlakana, a ima viška masti i šećera

·         Svakodnevno izlaganje stresu ili nedavno preživljen veoma stresan događaj

·         Nekretanje – odsustvo sportskih aktivnosti i šetnje na nedeljnom nivou

·         Nezdrave navike – preterano konzumiranje alkohola, duvanskih proizvoda i drugih štetnih supstanci

Kako da znam da li mi je pao imunitet?


Najčešći znaci oslabljenog imuniteta su:

·         Hroničan umor praćen malaksalošću

·         Odsustvo energije čak i nakon višesatnog sna

·         Prehlade koje ,,nikako da prođu’’ ili prođu ali se brzo vrate

·         Hronične infekcije sa teškim i dugim oporavkom

·         Lako povređivanje i sporo zarastanje rana

·         Krzanje i listanje noktiju, stalno ,,cvetanje’’ i lomljenje kose, perutanje kože i dermatološki problemi

·         Herpes na koži i ustima

Postoji li lako i brzo dizanje imuniteta?


Kratak odgovor bi bio – ne, potrebno je vreme da se naš organizam oporavi i imuni sistem ojača. Međutim, postoje laki i brzi postupci koji nam mogu pomoći da povratimo svoj imunitet. Važno je imati u vidu da, u brzini i složenosti stresnog svakodnevnog života, našem organizmu ipak treba asistencija u borbi protiv bolesti. Uloga našeg životnog stila u prevenciji bolesti je izuzetno velika.

Evo kako možete efikasno dići imunitet:


·         Redovan povezan san u trajanju od 6 do 8 sati dnevno predstavlja temelj svakog jakog imuniteta. Pokušajte da uspostavite rutinu koja podrazumeva odlazak u krevet svake večeri u isto vreme, dovoljno rano da možete uhvatiti dovoljno sna za tu noć. Izbegavajte kasne večere i kafu neposredno pred spavanje, smanjite fizičku aktivnost, prigušite svetlost i, ukoliko je moguće, izbegavajte gledanje u ekran pola sata pre odlaska na spavanje. Kažu da je za kreiranje zdrave navike potrebno 30 dana, tako da možete sebi tokom prvog meseca uključiti alarm kada je vreme za spremanje za spavanje svake večeri.

 

·         Zamenite gricklalice, gazirane sokove i brzu hranu zdravijim obrocima i namirnicama bogatim vlaknima i vitaminima. Raznovrsna ishrana u kojoj prednjače voće i povrće je veoma blagotvorna za naš organizam. Smanjenje unosa masnog, prženog, pohovanog, kao i namirnica punih veštačkih šećera, može učiniti samo dobro za naš imunitet.

Možda promena ishrane zvuči jedna od onih ,,lakše je reći nego učiniti’’ stavki iz naše liste, ali nije baš tako. Izbegavanje kupovine nepotrebnih i nezdravih namirnica je odličan početak. Kada odvojimo vreme za kuvanje, možemo skuvati više porcija zdrave hrane, zamrznuti ih i odmrzavati po potrebi. Danas postoje i opcije kupovine kuvane hrane u većini velikih marketa, kao i dostave zdravih i balansiranih obroka na kućnu adresu.

Namirnice poznate po podizanju imuniteta u našem narodu su beli luk, limun, pomorandža i đumbir.


·         Dovoljan unos tečnosti je takođe jedan od bitnih faktora jakog imuniteta. Barem dve litre tečnosti dnevno je preporučljivo, od čega najveći deo treba da čine voda i čajevi poput zelenog čaja.

 

·         Uz prethodne stavke, nije zgoreg pomenuti i fizičku aktivnost kao faktor podizanja i održanja jakog imuniteta. Redovna fizička aktivnost i kretanje pomažu našem organizmu da ostane u formi i lakše se izbori sa svim negativnim spoljim uticajima. Čak i pola sata šetnje dnevno može napraviti značajnu razliku za naš metabolizam.

 

·         Nadoknadite nedostajuće vitamine i minerale. Uz konsultaciju sa lekarom koji vodi računa o vašem zdravlju i celokupnom stanju vašeg organizma, možete neko vreme ili redovno uzimati prepisane suplemente vitamina i minerala. U ovom kontekstu se često pominje blagotvoran uticaj vitamina C.

 

U slučaju bolesti i većeg pada imuniteta, vaš lekar vam može prepisati i davanje infuzije. Kroz infuziju se na najbrži i najefikasniji način nadoknađuju vitamini, minerali, elektroliti i neophodna tečnost. Prednost primanja vitaminske infuzije je njen veoma brz efekat na pacijenta koji u kratkom roku oseti olakšanje i boljitak.

Mogu li da primim vitaminsku infuziju kod kuće?


Uz usluge Ambulante za kućnu zdravstvenu negu ,,MOBILNA SESTRA’’, apsolutno da! Mobilna sestra u najkraćem roku od vašeg poziva dolazi na vašu kućnu adresu i administrira svu prepisanu terapiju putem infuzije ili injekcije. Uz širok dijapazon medicinsko-tehničkih i negovateljskih usluga, uvek smo tu da pomognemo na vašem putu ka ozdravljenju i jakom imunitetu.

Za više informacija o uslužnom davanju infuzije po nalogu lekara, ali i ostalim uslugama Mobilne sestre, pozovite nas na 060 32 64 666 ili nam pišite putem mejla ili u inboks naših društvenih mreža. Stojimo Vam na raspolaganju!

Vaša Mobilna sestra