Šta je važno kod kućne nege dekubitusa?

11.02.2021
Šta je važno kod kućne nege dekubitusa?

 

Dekubitus ili dekubitalna rana je posebna vrsta rane koja nastaje kao posledica dugotrajnog pritiska na određeni deo tela pacijenta. Drugi naziv za dekubitus je rana od ležanja, upravo iz razloga što ih najčešće srećemo kod ležećih pacijenata.

 

Šta je najbitnije kod kućnog lečenja dekubitusa?

 

Dekubitalne rane ne nastaju preko noći, ali kada nastanu, mogu veoma brzo da se pogoršaju i prošire. Od velike je važnosti reagovati na prve vidljive simptome nastanka dekubitusa, kako bi se sprečile dalje komplikacije. Najvažnije kod kućnog lečenja dekubitalnih rana je:

 

1.       Redovna promena položaja pacijenta

 

Najčešće dekubitusi nastaju kod nepokrenih pacijenata, štićenika domova za negu starih lica ili pacijenata koji su bili na produženom bolničkom lečenju. U bolnicama, ortopedska odeljenja i odeljenja intenzivne nege su najčešća mesta na kojima dolazi do nastanka dekubitusa.

Upravo zbog slabe ili potpune nepokretnosti pacijenta, pritisak podloge na određene delove tela može trajati veoma dugo. Iz ovog razloga je preporučena redistribucija pritiska odnosno promena položaja tela pacijenta (uz pomoć stručnog negovatelja ili bliske osobe) na svakih dva sata.

 

2.       Redovno održavanje higijene pacijenta

 

Vlaženje kože je jedan od najrelevantnijih faktora nastanka dekubitusa. Neredovna zamena pelena za odrasle kod nepokretnih pacijenata koji ih koriste može uzrokovati komplikacije i infekcije dekubitalnih rana.

 

3.       Adekvatna ishrana

 

Nedovoljno uhranjeni pacijenti su u većem riziku od nastanka dekubitusa. Redukovana ishrana može dovesti do razgradnje kolagena, što otežava zarastanje rana. Pacijentu koji pati od dekubitusa potreban je poseban plan ishrane koji se fokusira na povećan unos proteina, vitamina A i C, kao i cinka.

 

4.       Korišćenje antidekubitnog dušeka

 

Glavno pomoćno sredstvo koje se koristi u prevenciji i lečenju dekubitusa jesu antidekubitni dušeci i jastuci koji služe da povećaju udobnost pacijenta, smanje bolove, spreče dalje širenje i pomognu zarastanje već postojećih dekubitusa.

 

 

Kako antidekubitni dušek pomaže lečenju dekubitusa?

 

Ne kaže se slučajno da je antidekubitni dušek prva pomoć kod prevencije i lečenja dekubitusa. Njegova tajna leži u kompresoru pomoću koga se naizmenično pune i prazne vazdušne komore od kojih se dušek sastoji. Sama tekstura dušeka podseća na saće, sa desetinama komora koje punjenjem i pražnjenjem dovode do konstantnog izmeštanja pritiska na telo pacijenta.

Korišćenje antidekubitnog dušeka je ključno za lečenje dekubitusa zbog kontinuirane masaže kritičnih delova tela pacijenta, kao i onemogućavanja konstantnog pritiska na problematične zone.

Antidekubitni dušeci su mahom standardnih dimenzija 200x90x7 i napravljeni su od medicinskog pvc materijala. Antidekubitni dušeci imaju nosivost od maksimalno 130 kilograma. Prilikom postavljanja dušeka, moguće ga je pričvrstiti za krevet. Preko antidekubitnog dušeka se normalno postavlja ostatak posteljine koju pacijent koristi.

 

Za sve nedoumice u vezi dekubitusa, pozovite Mobilnu sestru!

 

Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’ Vam stoji na raspolaganju za usluge savetovanja u vezi nege dekubitusa u kućnim uslovima, kao i za sva neophodna previjanja, lečenje i negu dekubitalnih i drugih vrsta rana. Sa dugogodišnjim iskustvom, velikim znanjem i savremenim pomoćnim sredstvima, Mobilna sestra je tu da pomogne pri lečenju svakog dekubitusa koji ne zahteva hirušku intervenciju.

Za više informacija o antidekubitnim dušecima i kućnom lečenju dekubitusa, slobodno nam se obratite na broj telefona 060 32 64 666, putem zvaničnog mejla Ambulante ili u inboks naših društvenih mreža. Za određivanje adekvatnog tretmana i okvirne cene naše usluge u skladu sa neophodnom količinom potrošnog materijala za previjanje, od velike pomoći nam je slika rane koju možete poslati putem Viber-a, zajedno sa lokacijom i informacijama o pacijentu. Tu smo za sva Vaša pitanja, radnim danima i vikendom, a medicinsko-tehničke usluge pružamo na teritoriji Beograda.

 

Uvek tu za Vas,

Vaša Mobilna sestra