Rešite zatvor brzo i efikasno uz 5 lakih trikova

25.03.2022
Rešite zatvor brzo i efikasno uz 5 lakih trikova

 

Opstipacija ili zatvor predstavlja odsustvo redovnog pražnjenja creva. Konstipacija znači da je pražnjenje prisutno, ali samo delimično, ne i potpuno. Kada nastupi zatvor, pražnjenje creva je otežano, naporno, bolno ili potpuno izostaje.

Opstipacija se često javlja kod značajnog dela populacije (oko 25%), posebno kod osoba starije starosne dobi. Žene češće imaju problema sa zatvorom nego muškarci. Kod starije populacije opsipaciju češće viđamo kao posledicu usporavanja metabolizma, nekretanja i gubitka tonusa mišićnog zida debelog creva.

 

Koji je uzrok nastanka opstipacije?

 

Opstipacija može biti akutna i hronična. Akutna ili povremena opstipacija, bez postojanja pratećih bolesti, uglavnom nije razlog za zabrinutost. Neki od uzroka zatvora mogu biti:

 

 • odsustvo kretanja i fizičke aktivnosti koja bi stimulisala creva
 • nepravilna i neredovna ishrana puna šećera, masti i belog brašna. Odsustvo vlakana (žitarica, voća, povrća…) u ishrani dovodi do zgrušnjavanja stolice koju je samim tim teže izbaciti iz organizma.
 • nedovoljan unos tečnoti takođe utiče na probleme sa varenjem i crevima
 • odsustvo reakcije na nagon za pražnjenje i odlaganje pražnjenja
 • oboljenja creva, hormonalni disbalans i upotreba određenih lekova

 

Opstipacija se može kategorisati kao hronična ako simptomi traju duže od 6 nedelja. Kod hronične opstipacije bitno je konsultovati se sa nadležnim lekarom i obaviti sve neophodne preglede da se ustanovi uzrok opstipacije, jer hronična opstipacija nije bolest sama po sebi, već simptom drugih eventualnih problema u organizmu.

 

Kako rešiti zatvor?

 

Postoji nekoliko načina da pomognete sebi u slučaju opstipacije. Na primer:

 

 1. Obogatite ishranu vlaknima. Jedite voće, povrće, žitarice. Podelite veće obroke na više manjih obroka u toku dana. Izbegavajte brzu hranu i velike količine suve hrane.
 2. Unosite dovoljno tečnosti. Čak i da niste žedni, preporučenih 6-8 čaša tečnosti u toku dana pomoćiće vašim crevima da se pokrenu i stolici da omekša.
 3. Bavite se fizičkom aktivnošću barem nekoliko puta nedeljno ili idite u šetnju svakog dana.
 4. Obezbedite sebi redovan i neprekidan san jer se aktivnost creva smanjuje ukoliko ne spavate dovoljno.
 5. Ne ignorišite nagon za pražnjenjem.

 

U slučaju da vam ovi saveti ne pomognu dovoljno brzo, možete probati sledeće:

 

 1. Konzumirajte suve šljive, sok od šljiva ili kompot od šljiva. Ovaj prirodan lek za rešavanje opstipacije pokazao je značajnu efikasnost kod starije populacije.
 2. Pokušajte sa masažom stomaka. Ovo je preporučljivo kod pacijenata koji su nepokretni ili slabo-pokretni radi posticanja rada creva.
 3. Uz konsultaciju sa lekarom, možete primeniti lekove iz kategorije laksativa ili čepića za kućnu upotrebu.
 4. U slučaju dugih zastoja, prema nalogu lekara može se uraditi klistir odnosno klizma u kućnim uslovima.

 

Šta je klizma?

 

Davanje klizme u bolničkim ili kućnim uslovima je medicinsko-tehnička procedura koju izvodi stručno lice (medicinska sestra ili tehničar) uz pomoć rektalnog katetera putem kojeg se ubrizgava specijalan miks tečnosti direktno u debelo crevo. Na ovaj način se podstiče rad i kretanje creva, omekšava stolica i dolazi do bržeg i lakšeg pražnjenja.

 

Ambulanta za zdravstvenu negu Mobilna sestra pruža usluge davanja klizme po nalogu lekara u kućnim uslovima, omogućavajući pacijentu da zadrži udobnost i ličnu privatnost. Za više informacija o davanju klizme kod kuće možete nas kontaktirati putem telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269.

 

Stojimo vam na na raspolaganju za sve informacije i usluge mobilne medicinske sestre u kućnim uslovima na teritoriji Beograda.

 

Uvek tu za vas,

Vaša Mobilna sestra