Rešite se mamurluka brzo i lako uz 5 jednostavnih saveta

18.12.2023
Rešite se mamurluka brzo i lako uz 5 jednostavnih saveta

 

Praznici su ono vreme u godini kada se svi opustimo u društvu prijatelja i porodice. Tradicionalno, to je ujedno i vreme kada se pojede malo više, a ponekad i popije, pa tako lako može doći do krajnje neprijatnog susreta sa mamurlukom dan posle dobre proslave. Zato ćemo u današnjem blogu pričati više o lakim načinima da pomognete sebi brzo i lako u slučaju mamurluka.

 

Kako prepoznati mamurluk?

 

Mamurluk je stanje organizma koje nastaje nakon konzumiranja alkoholnih pića u većoj količini od one koje naše telo može da efikasno ,,amortizuje’’. Mamurluk se najčešće javlja pri buđenju nakon noći u kojoj je osoba popila veću količinu alkoholnih pića. Što je veća količina alkohola i što je više vrsta alkoholnih pića konzumirano, to su simptomi mamurluka intenzivniji.

Mamurluk možete prepoznati po sledećim simptomima:

  • velika žeđ i suvoća usta
  • osećaj ,,težine’’ u glavi, glavobolja, osetljivost na naglo pokretanje glave
  • stomačni problemi u vidu povraćanja, mučnine ili dijareje
  • opšta malaksalost i bolovi u mišićima

Opšte stanje koje mamurluk izaziva je slično kao kad vas ,,hvata’’ prehlada, najčešće se osećate slabo, malaksalo i žedno.

 

Kako se lako rešiti mamurluka?

 

  1. Rehidratacija. Unos izgubljene tečnosti je veoma bitan za brzo popravljanje opšteg stanja našeg organizma. Najbolje je uneti veliku količinu vode ili čaja, a izbegavati zašećerene sokove. Nikako nemojte nastavljati sa unosom alkohola tokom mamurluka. Takođe je dobar savet unositi puno vode tokom samog konzumiranja alkohola. Izbegavajte mešanje različitih vrsta alkoholnih pića, vaš organizam će vam sutradan biti izuzetno zahvalan.

 

  1. Obavezno doručkujte. Doručak bi trebao biti lagan i bogat vlaknima. Voće je takođe dobra ideja, kako bi unos vitamina pomogao vašem organizmu da se brže oporavi. Ako ne mislite da ste u stanju da unesete hranu, pokušajte sa tanjirom tople supe.

 

  1. Naspavajte se. Ukoliko ste u mogućnosti, odspavajte barem 6-8 sati uz obaveznu tečnost pored kreveta.

 

  1. Preskočite jutarnju kafu ako ste veče ranije popili previše. I kafa i alkohol imaju diuretički efekat na organizam, odnosno pomažu mu da izbaci višak tečnosti, a vama je u tom momentu potrebna tečnost i nadoknada elektrolita.

 

  1. Nadoknadite vitamine i elektrolite. Multivitaminski suplement, čaša vode sa limunom, tanjir supe mogu vam pomoći u ovom zadatku.

 

 

Koliko dugo traje mamurluk?

 

U velikom broju slučajeva, mamurluk će proći sam od sebe u toku jednog dana, najviše dva. Ukoliko su simptomi mamurluka intenzivni i produženi, nije na odmet potražiti savet lekara koji može prepisati oralnu ili infuzionu terapiju.

Vitaminska infuzija je rastvor tečnosti bogat elektrolitima i vitaminima koji služi za brzu rehidrataciju i lakši oporavak organizma kod pada imuniteta, raznih bolesti, nakon bolničkih intervencija, ali i u slučaju mamurluka. Infuzija se aplikuje intravenozno od strane medicinske sestre ili tehničara, a po nalogu lekara.

Infuziju prema nalogu lekara u kućnim uslovima možete primiti uz usluge Mobilne sestre, medicinske sestre po pozivu. Mobilna sestra pruža sve medicinsko-tehničke usluge na kućnoj adresi odnosno u kući ili stanu pacijenta, svakog dana u nedelji. Za sve informacije možete nas kontaktirati putem telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269.

 

Uvek tu za vas,

Vaša Mobilna sestra