Rešavanje opstipacije: 5 proverenih saveta

15.04.2021
Rešavanje opstipacije: 5 proverenih saveta


Opstipacija ili zatvor je čest poremećaj rada creva koji podrazumeva neredovno i otežano pražnjenje creva. Od opstipacije mogu patiti i muškarci i žene, mada se ovaj problem duplo češće viđa kod žena.

 

Kako da znate da li imate opstipaciju?


Iako je broj pražnjenja creva na nedeljnom nivou individualan, manje od 3 stolice nedeljno je jasan signal da creva funkcionišu sporije ili otežano. Neredovna stolica koja je često tvrda i grudvasta može ukazivati na problem sa opstipacijom. Drugi česti simptomi opstipacije su bolno i otežano pražnjenje koje dugo traje i često je praćeno naprezanjem.  Zatvor prati i osećaj nepotpunog pražnjenja. Kod dugotrajne opstipacije javljaju se nervoza, nadutost i bolovi u abdomenu koji negativno utiču na kvalitet života.

 

Vrste opstipacije


U odnosnu na trajanje zatvora, opstipaciju delimo na:


  • Akutnu opstipaciju koja traje do 6 nedelja
  • Hroničnu opstipaciju koja može trajati mesecima, pa čak i godinama.

 

Koji su najčešći uzroci opstipacije?  • Loša i neredovna ishrana koja sa previše masne i zašećerene hrane
  • Manjak fizičke aktivnosti i kretanja
  • Uzimanje određenih lekova protiv bolova, za povišen krvni pritisak, depresiju...
  • Bolesti i poremećaji organa za varenje
  • Hormonski poremećaji i problemi sa štitnom žlezdom
  • Dijabetes

Opstipacija kao takva nije bolest, već simptom potencijalnog zdravstvenog problema koji treba istražiti u konsultaciji sa nadležnim lekarom.

 

Rešavanje opstipacije: 5 proverenih saveta

 

1.       Korigujte ishranu. Namirnice bogate biljnim vlaknima, poput voća i povrća, blagotvorno deluju na rad creva. Suve šljive i sok od suve šljive je prirodan lek koji su naše bake koristile za rešavanje zastoja creva. Više manjih obroka konzumiranih u sedećem položaju pomažu varenje za razliku od velikih obroka brze hrane koji se konzumiraju ,,s nogu’’. Jabuke, kruške, kivi i spanać su takođe na vrhu liste namirnica koje ubrzavaju creva.

2.       Povećajte unos tečnosti. Dva litra tečnosti na dnevnom nivou za mnoge ljude deluje nedostižno. Međutim, ako započnete i završite dan sa velikom čašom vode, već ste mnogo pomogli svom organizmu. Voda pomaže omekšavanju stolice i ubrzanju rada creva.

3.       Šetajte ili se bavite sportom. Redovna fizička aktivnost i kretanje aktiviraju ceo organizam, jačaju tonus trbušnih mišića i pomažu rad creva. Ukoliko nemate vremena za sport, napravite vremena za šetnju po prirodi.

4.       Redovan san i opuštanje. Izloženost stresu je neminovna, ali opuštanje je opciono. Zato se pobrinite da svake nedelje odvojite malo vremena samo za sebe i svoje omiljene aktivnosti. Neredovan san takođe nepovoljno utiče na rad creva. Pokušajte da svake večeri ležete u isto vreme i spavate barem 7 sati u kontinuitetu.

5.       Stvorite naviku redovnog odlaska u toalet. Ako ste primetili da vam se u toalet najčešće ide ujutru ili uveče, obezbedite sebi dovoljno vremena za to svaki dan u istom terminu. Ne odlažite odlazak u toalet i nemojte žuriti. Lagana masaža stomaka kružnim pokretima može pomoći aktiviranje lenjih creva.

 

A kad ništa drugo ne pomogne, tu je i klistir!

 

Davanje klizme ili klistiranje je medicinsko-tehnička procedura koju po savetu lekara izvodi stručno medicinsko lice u bolničkim ili kućnim uslovima. Davanje klizme podrazumeva korišćenje seta za davanje klizme i aplikovanje analnog katetera kroz koji se ubrizgava prilagođeni miks tečnosti. Ovaj miks tečnosti omekšava stolicu i pokreće creva u veoma kratkom roku, uzrokujući pražnjenje.


Može li se klizma uraditi kod kuće?


Uz usluge Mobilne sestre, Ambulante za kućnu zdravstvenu negu, davanje klizme može se izvršiti i u kućnim uslovima. Veoma je bitno da klistiranje uradi stručna medicinska sestra sa iskustvom, kako bi se izbegla neprijatnost, bolovi i povrede, a obezbedilo potrebno pražnjenje.


Kako zakazati klizmu kod kuće?


Pozovite Mobilnu sestru na broj telefona 060 32 64 666 ili nam pišite putem zvaničnog mejla i naših društvenih mreža. Molimo vas da pre poziva pripremite što više informacija o zdravstvenoj istoriji pacijenta, kao i lokaciju. I ne zaboravite: ako Vi ne možete kod nas, Mobilna sestra dolazi kod Vas!

Vaša Mobilna sestra