Rešavanje dekubitusa kod kuće

27.03.2023
Rešavanje dekubitusa kod kuće

 

 

Dekubitus, dekubitalna rana ili rana od ležanja čest je problem sa kojim se susreću nepokretni i slabo-pokretni pacijenti koji većinu vremena provode u sedećem ili ležećem položaju. Dekubitusi predstavljaju posebnu kategoriju rana jer nastaju usled kontinuiranog pritiska određenih delova tela pacijenta na površinu na kojoj pacijent leži ili sedi.

 

Kako nastaje dekubitus?

 

Dekubitusi imaju određene faze nastanka, ali je brzina kojom se nastala rana od ležanja pogoršava izuzetno velika ako se rana adekvatno ne tretira. Nastanak dekubitusa najavljuje pojava crvenila na delovima tela izloženim stalnom pritisku (uglavnom u sedalnom delu, na petama, na laktovima, na potiljku). Ovo crvenilo je specifično po tome što ne nestaje onda kada se izmesti tačka pritiska, već vremenom postaje sve upornije i širi se. Nakon toga dolazi do tanjenja kože i otvaranja rana.

Da li je pacijent sklon nastanku dekubitusa zavisi od mnogo različitih faktora. Genetika, starost i opšte zdravstveno stanje pacijenta igraju veliku ulogu u nastanku dekubitalnih rana. Spoljašnji faktori su takođe relevantni: dušek na kojem pacijent leži, higijena kreveta, kao i adekvatna lična higijena pacijenta (posebno nepokretnog) su od velikog značaja za sprečavanje nastanka dekubitalnih rana.

 

Antidekubitni dušek – prva pomoć kod prevencije dekubitusa

 

Antidekubitni dušek predstavlja posebnu vrstu (nad)dušeka čija je funkcija konstantno premeštanje tačaka pritiska koje telo pacijenta vrši na površinu na kojoj pacijent leži. Ovaj dušek sastoji se iz manjih komora kroz kojih struji vazduh, postavlja se iznad običnog dušeka i funkcioniše pomoću kompresora.

Stalnim izmeštanjem tačaka pritiska izbegava se kontinuiran pritisak na iste delove tela, tanjenje kože i nastajanje rana od ležanja. Antidekubitni dušek, uz adekvatnu ličnu higijenu, je prvi i osnovni način prevencije nastanka dekubitusa.

Ukoliko vam je neophodan savet oko izbora adekvatnog antidekubitnog dušeka ili asistencija pri montiranju istog kod kuće, Mobilna sestra vam stoji na raspolaganju.

 

Saniranje rana od ležanja u kućnim uslovima

 

Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’ specijalizovana je za pružanje zdravstvene pomoći u vidu medicinsko-tehničkih i negovateljskih usluga u kućnim uslovima, na teritoriji grada Beograda.

Mobilna sestra je usko specijalizovana za previjanje, tretiranje i lečenje svih vrsta rana, uključujući dekubitalne rane koje se nalaze u stadijumu u kome još uvek nije neophodna hiruška intervencija.

U kratkom roku od vašeg poziva, Mobilna sestra izlazi na teren i vrši neophodne usluge tretiranja i saniranja dekubitusa na adresi pacijenta, što je posebno pogodno za sve slabo-pokretne i nepokretne pacijente koji nisu u mogućnosti da lako napuštaju svoj dom.

Mobilna sestra koristi najmodernija pomoćna sredstva za brzo i efikasno lečenje dekubitusa uključujući obloge za brže zarastanje rana.

 

Zakažite previjenje rane kod kuće!

 

Svakog dana u periodu od 08h do 20h, Mobilna sestra vam stoji na raspolaganju putem brojeva telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Telefonskim putem možete dobiti više informacija, odgovore na potencijalne nedoumice, kao i zakazati vaš termin za previjanje i negu dekubitusa.

Molimo vas da pre poziva pripremite sažete informacije o zdravstvenoj istoriji pacijenta, trenutnom stanju pacijenta, kada je rana nastala i koje je veličine, kao i o delu Beograda u kome se pacijent nalazi. Ukoliko niste sigurni da li je rana koja predstavlja problem zapravo rana od ležanja ili neka druga vrsta zdravstvenog problema, možete nam poslati sliku problematičnog predela putem Viber aplikacije.

Za sve informacije stojimo vam na raspolaganju svakog dana u nedelji, uključujući i vikende!

Vaša Mobilna sestra