Red infuzije, red injekcije

01.07.2019
Red infuzije, red injekcije

Tokom letnje sezone brojni su razlozi koji naš organizam mogu dovesti u stanje neprijatnosti: prekomerno izlaganje suncu, dug boravak pod klima uređajima, virusi i crevne infekcije, povrede... Iako je, na žalost, mnogo faktora koji mogu da pokvare uživanje u letnjim radostima – na sreću, postoje i načini kako se sve to rešava. Infuzije i injekcije, kao najbrži način aplikacije lekova, često spadaju u osnovnu medicinsku pomoć upravo u letnjim mesecima.

 

Saznajte šta pomaže kod kojih stanja, kao i koje mere opreza je potrebno imati na umu da do ovih problema ne bi došlo.

 

KAD JE INFUZIJA NAJVEĆI SPAS

 

Bez obzira na to što se na sve strane savetuje oprez pri boravku na suncu, da se uzima dovoljno tečnosti i da se za neke aktivnosti izbegava najjače sunce u sredini dana, svake godine nemali broj osoba dozvoli da se iscrpi i gotovo kolabrira. Stoga je dehidracija organizma česta letnja pojava, baš kao i sunčanica.

 

Najbrži i najdelotvorniji način za rehidrataciju organizma iscrpljenog suncem i nedovoljnom količinom unešene tečnosti je upravo infuzija. Osoba sa navedenim problemima, čim bude prikačena na infuziju, oseti momentalno olakšanje: jenjava glavobolja, prestaje osećaj mučnine i malaksalost, polako se dobija nova energija i snaga, smanjuje se drhtavica i povišena telesna temperatura, a ako je bilo povraćanja, taj nagon ubrzo prestaje.

 

Infuzija, gotovo brzinom svetlosti, nadoknađuje sve ono što je fali vašem telu da biste se osećali dobro.

 

Crevne infekcije, trovanja hranom i virusi takođe su bliski pratioci leta i toplih dana. Kao takvi, organizam mogu dovesti u ozbiljan problem, a vas u stanje bolnih grčeva u stomaku, mučnine, dijareje, groznice... Najčešći razlozi su izuzetno visoke spoljne temperature, uz neadekvatno čuvanje namirnica, termički neobrađena ili nedovoljno hrana, isprobavanje specijaliteta sa drugih podneblja, nedovoljno oprane sveže namirnice, kupanje u bazenima sa zagađenom vodom...

 

I u tim situacijama nadoknada tečnosti ili elektrolita putem infuzije je od neprocenjive pomoći! Ona omogućava da rastvor ulazi direktno u vaš krvotok i to veoma ravnomerno, te se vaše tegobe veoma brzo i osetno smanjuju.

 

INJEKCIJA KAO JEDINO OLAKŠANJE

 

Svi znamo kad lekar prepisuje injekcije – onda kad su bolovi neprolazni i vrlo intenzivni, kad ništa drugo ne pomaže, ali i kod onih osoba koje zbog problema sa želucem ne mogu da piju klasične lekove u obliku tableta ili sirupa.

 

Međutim, tokom leta se često dešava da se ljudi ukoče od predugog boravka pod klima uređajima, ili preniske temperature podešene na istom. Desi se da se probude sa jakim bolom i ukočenošću u vratu, leđima, lumbalnoj regiji... I to tako da analgetici koje su imali nadohvat ruke ne pomažu.

 

Tada na snagu stupa injekcija, jer je potrebno da lek deluje najbrže moguće i to baš na određeno mesto. Ubrzo nakon aplikacije injekcije, bol popušta i pacijentu biva lakše.

 

Injekcije su nezamenjive kod osoba sa osetljivim želucem, ali i kod onih koji se, sve češće, javljaju sa bolom u želucu. S obzirom na to da injekcija deluje van želuca, želudačni sok ne može razoriti lek, ali ni želudac ne može biti dodatno iziritiran sadržajem leka. Zato su analgetici koji se daju putem injekcija ubedljivo najbrži i najdelotvorniji način da se bolesniku pomogne.

 


MERE OPREZA

 

Svakako vam savetujemo određene mere opreza tokom leta, kako biste dali sve od sebe da izbegnete ove česte letnje neprijatnosti:

 

·        Pažljivo birajte namirnice koje konzumirate (gde su čuvane, da li su oprane, odakle su, da li su dobro termički obrađene...)

·        Vodite računa kakvu vodu pijete – u stranim zemljama obavezno kupujte flaširanu

·        Perite redovno ruke, leti još češće

·        Izbegavakte kupanje u vodi za koju ne znate da li je bakteriološki ispravna

·        Uzimajte dovoljno tečnosti – barem 2 do 3 litre dnevno

·        Izbegavajte predugo izlaganje suncu, pogotovo u sredini dana (od 11 do 17 časova)

·        Dok boravite na suncu, koristite šešir i sredstva za zaštitu od sunca

 


AKO IPAK ZATREBA – ZOVITE MOBILNU SESTRU!

Ukoliko se, i pored mera opreza, ipak desi da tokom leta "zapatite" neki od navedenih problema u kojima vam infuzija ili injekcija mogu pomoći, ne oklevajte da pozovete Mobilnu sestru!

 

Ona  po nalogu lekara stiže na vašu adresu i omogućava vam da se osećate bolje bez čekanja u Domu zdravlja, bez gužve u saobraćaju, bez nerviranja.

 

Davanje infuzije ili injekcije u kućnim uslovima obavlja se profesionalno, a "laka ruka" Mobilne sestre odagnava svaki bol ili nelagodnost. Savet, osmeh, umirenje – sve će vam to prijati ukoliko ste se razboleli tokom letnje vreline.

 

Brojevi telefona na koej se uvek možete javiti su 060 32 64 666 i 011 71 15 269.