Reakcija i podrška porodice na vest o kanceru

16.09.2016
Reakcija i podrška porodice na vest o kanceru

Srbija je prva u Evropi po smrtnosti od raka – čak 37.000 ljudi godišnje oboli od malignih bolesti, od čega 21.000 umre. Žene najčešće obolevaju od raka dojke, a muškarci od raka pluća. Nažalost, ni deca nisu izuzeta. Svake godine oboli 320 dece do 19 godine, a umre šestina.

Međutim, šta raditi kada vaš bližnji postane deo ove crne statistike? Kako mu pružiti maksimalnu pomoć, a da ne oseti vaše sažaljenje?

Kada je u pitanju benigni tj. dobroćudni tumor, prognoze za izlečenje su i više nego dobre, tačnije 90%. Nažalost, nemali je broj onih koji su te „sreće“ da otkriju tumor u početnoj fazi. Što se kasnije otkrije, to se teže leči. Samim tim, pacijenti svoje stanje teže podnose i većinu vremena im pada na pamet ono što niko ne sme da izgovori – smrt. Ovde već govorimo o malignim tumorima.

Današnja medicina je uznapredovala, međutim, to nije dovoljno da bismo zasigurno znali da će pacijent preživeti. Sem pomoći lekara, sestara, odlaženja na hemoterapije i uzimanja određenih lekova, podrška porodice je itekako, ako ne i najbitnija. Širom sveta su zabeležene priče kako su se mnogi pacijenti rešili zloćudnih tumora tako što su bili optimistični, verovali u oporavak i borili se. Nisu dozvolili da sažaljevaju sebe niti da ih bilo ko sažaljeva. Naravno, svaki čovek je posebna priča i ne reaguje svako isto na vest da se u njegovom telu nalazi nepozvan gost. Neko odmah kreće da se bori za svoj život, neko se povuče u sebe i odustane, a neko je duže vreme u stanju šoka i ne može da se navikne na novonastalu situaciju.

Ukoliko se neko vama blizak povukao u sebe nakon ovog saznanja, evo na koje načine možete da mu olakšate bolan period koji sledi, da mu ulijete nadu da će uspeti da se izleči i da nikako ne odustaje.

Informacije – Nakon šokantne dijagnoze, pacijentu u sebi postavlja sijaset pitanja: „Šta sad da radim? Ko će da me leči? Gde ću da se lečim?“ Tu na scenu stupate vi! Pomozite mu da pronađe odgovarajućeg doktora i instituciju od poverenja u kojoj će se lečiti. Takođe, možda će mu biti neophodna služba koja će mu pružiti sve potrebne informacija u trenucima očaja; služba koja prati ceo tok lečenja emocionalom podrškom, ali i služba koji bi mogla obolelom da pomogne da se oboleli vrati u normalan životni tok nakon lečenja. Ukoliko ni vi niste sigurni odakle da počnete, za početak se raspitajte osoba koje su već prošle kroz sve to ili Mobilnu sestru za savet.

Hemoterapija - Sem što ima za cilj da uništi bolesne ćelije u organizmu, propaćena je i sa nizom negativnim efekata. Može da uništi veći ili manji deo zdravih ćelija, ali što se sagledivih efekata tiče, pacijenti se suočavaju sa gubitkom kose. To naročito može pogubno delovati na samopoudanje žena. Ukoliko ne žele da ih drugi vide bez kose ili im neprijatno da se pogledaju u ogledalo, možete im pomoći po tom pitanju. Kupite neki šeširić ili periku u konsultaciji sa njom.

Razgovor – Neobavezne teme i pričanje o svakodnevnim stvarima itekako mogu popraviti pacijentovo raspoloženje. Stalno pokretanje tema koje se tiču njegovog zdravlja ga stalno mogu iznova podsećati na realnost, jer jedijagnoza zastrašujuća, proces lečenja mukotrpan i dug, a prognoza i ishod bolesti neizvesni. Naravno, logično je i normalno da se pokreću pitanja koja se tiču njegovog daljeg oporavka i lekova koje će koristiti, ali sve to treba činiti umereno. Očekivano da porodica i pacijent padnu u depresiju nakon loših vesti, ali nikako ne smete klonuti duhom! U ovom momentu je vaša podrška od presudnog značaja vašem bližnjem. Morate naći načina da izbegnete anksioznost i povlačenje u sebe – to ni vama ni obolelom neće doneti ništa dobro.

Naravno, podrazumeva se da sa svojom porodice pokušate maksimalno da ugodite pacijentu i da mu priređujete stvari koje ga čine srećnim. Upamtite, u ovoj borbi niste sami, tu je i Mobilna sestra da vas ohrabri! Savetovanje je besplatno i možete je pitate sve što vas zanima kako biste uspeli što bolje da pomognete pacijentu.