Rano moja

10.07.2019
Rano moja

Koliko puta ste čuli izraz: "Rano moja"? Ova sintagma se ne izgovara bez razloga kad god smo povređeni, a naša bol ne prolazi. Ona je, bez sumnje, najadekvatniji sinonim za bol. Ipak, za razliku od te duševne rane, prava rana i fizički boli. Još ukoliko je duboka i teže zarasta, rana predstavlja pravu muku što za osobu koja je ima, što za njenu porodicu i one koje je neguju.

 

Na sreću, svakoj rani ima leka. Kao i za duševne rane koje opisuje gorepomenuti izraz iz naroda, tako je i za fizičke rane bitno na koji način se leče. Zapuštanjem ili pogrešnim delovanjem, rana može da postane još dublja i bolnija, da se zakomplikuje i proširi, te bespotrebno oteža život bolesniku.

 

To ne mora i ne sme da se desi.

 

KAKO NASTAJU RANE

 

Rane na ljudskom telu mogu da nastanu iz različitih razloga. Nekad je uzrok puka povreda, nekad operacija, a neretko nastaju dugotrajnim ležanjem.

 

Dešavaju se i starima i mladima. Rane od dekubitisa specifične su za stariju populaciju, kao i za nepokretne ili teže pokretne ljude. Međutim, mnogo je mladih majki koje veoma dobro znaju šta je rana od epiziotomije ili carskog reza. Česte su i rane kod sportista, nastale nezgodama na treninzima, kao i kod mladih ljudi koji su imali saobraćajnu nezgodu.

 

U zavisnosti od toga da li je rana hirurška ili ne, da li je akutna ili hronična, da li je laka ili duboka, sprovodi se i njena nega i lečenje. To uključuje i prevenciju od komplikacija koje mogu da se dese i ugroze ceo organizam.

 


KAKO SE LEČE RANE

 

Na prvom mestu je važno da se nijedna rana ne zanemari, pa ni ona najmanja. Pored redovnog previjanja i nege, veoma je bitno pratiti tok njenog zarastanja i reagovati ukoliko ima potrebe. Cilj lečenja rane je da se koža vrati u stanje pre povrede, odnosno da ostane što manji ožiljak.

 

To može samo stručno lice, koje ume da primeti i najmanje promene.

 

Kod dubljih rana svakako je neophodna veća pažnja i češća nega, kako se ne bi desio niz mogućih komplikacija koje nose zapuštene rane.

 

Nezarastanje ili presporo zarastanje, krvarenje, pojava gnoja – sve su to promene na koje se mora što pre i adekvatno odreagovati, jer one mogu značiti da se rana inficirala. Inficirane rane su opasne za ceo organizam i nose mnogo više neugodnosti i bola od onih rana koje pravilno zarastaju.

 

Da li ćete i šta prskati na ranu, koliko često, da li ćete je i čime ćete je previjati – sve će vam to reći lekar ili medicinska sestra koja vas neguje. Ne zaboravite da ne smete sami brinuti o svojoj rani, niti njenu negu prepustiti licu koje nije stručno!

 


MODERNE OBLOGE ZA LEČENJE RANA

 

Postoje brojni preparati koji se koriste za negu rana, a među najmodernije spadaju obloge za zarastanje. Posebno dobro su se pokazale kod upornih, sporozarastajućih rana, kakve su dekubitalne.

 

Specifično za ove obloge je što daju mnogo bolje rezultate od klasičnih tretmana. S obzirom na to da spadaju u savremeno lečenje rane, još uvek ne znaju svi za njih, niti njihovu pravilnu upotrebu.

Žaklina iz naše ambulante Mobilna sestra jedna je od medicinskih sestara koje su obučene za lečenje rane savremenim oblogama. Ona je, naime, pohađala i stručne obuke iz ove oblasti, a potom to znanje primenila na rad sa svojim pacijentima. Danas u ovome ima puno iskustva i poznata je kao stručnjak za modernu terapiju rane.

 

MOBILNA SESTRA KAO MELEM NA RANU

 

Pomenuli smo da je Žaklina stručna i iskusna iz ove oblasti i sa strpljenjem i nežnošću pomaže bolesnicima, što u našoj ambulanti, što na terenu – na kućnoj adresi pacijenta.

Ukoliko je i vama ili nekom bliskom potrebna nega rane, Žaklina će u najkraćem mogućem roku stići i do vas. Potom će, nakon što pregleda ranu i utvrdi njeno stanje, pribeći savremenom lečenju i učiniti sve da se rana što pre smiri i počne lepo da zarasta.

Dodatni benefit od njenog dolaska na vašu adresu ogleda se u tome što će, ukoliko je bolesnik nepokretan ili se otežano kreće, znati kako da ga bezbolno i lako pomeri, što osobama koje nisu stručne teško polazi za rukom. Pomeranje ležećeg pacijenta u drugi položaj je bitno što zbog samog previjanja rane i njene dostupnosti, što zbog oslobađanja pritiska jednog te istog dela tela.

 

Uz sve pomenuto, topla reč, nežan dodir, saveti ukućanima koje ensebično daje, doprineće da se svaki bolesnik oseti da je poštovan i značajan, da ne kloni duhom i poveruje u svoj što brži oporavak.

 

Ukoliko vam je potrebna naša poseta ili savet, javite nam se na broj telefona 060 32 64 666, a reč "rana" vam uskoro više neće biti sinonim za bol!