Prva pomoć za lečenje dekubitusa

23.07.2020
Prva pomoć za lečenje dekubitusa

Dekubitus, dekubitalne rane ili rane od ležanja su sinonimi za posebnu vrstu rana koja nastaje konstantnim i predugim pritiskom na određenu tačku na telu pacijenta. One se uglavnom javljaju kod ležećih, nepokretnih ili veoma slabo pokretnih pacijenata, kao posledica odsustva promene položaja tela tokom dužeg vremenskog perioda. Opasnost od nastanka dekubitalnih rana se značajno povećava dugim ležanjem u bolnici, staračkom domu ili pri oporavku od određenih lekarskih intervencija ako pacijent ne dobija adekvatnu pomoć i negu.


Koji su simptomi nastanka dekubitusa?


Prvi simptomi nastanka dekubitusa su oštećena koža na mestu pritiska, pojava crvenila koje ne prolazi samo od sebe, pojava otoka, mrlja i lezija. Ukoliko ležeći pacijent vreme provodi na običnom krevetu bez antidekubitnog dušeka i redovne promene položaja tela, veoma često dolazi do nastanka i pogoršanja dekubitusa. Što su dekubitusi dublji i komplikovaniji, to se teže i duže leče. U poodmaklim fazama, neophodna je pomoć hirurga za rešavanje ovakvih rana.


Zašto je prevencija dekubitalnih rana važna?


Dekubitalne rane imaju svoje faze razvoja tj. dekubitus se pogoršava ukoliko se ne leči. Akcenat je, naravno, na prevenciji nastanka ovakvih rana, ukoliko je to moguće. Prevencija podrazumeva pomoć drugog lica ležećem pacijentu radi promene položaja tela svakih dva sata, uz korišćenje antidekubitnog dušeka. Ako se ovakva pomoć obezbedi na vreme, značajno se smanjuju neprijatnosti za pacijenta, kao i troškovi lečenja i tretmana dekubitalnih rana. Takođe se smanjuju rizici za dodatnu infekciju i zdravstveno pogoršanje pacijenta.


Prva pomoć kod lečenja dekubitusa?


Antidekubitni dušek je prvo sredstvo prevencije i lečenja dekubitusa koje je dostupno na našem tržištu. U pitanju je posebna vrsta vazdušnog dušeka sa komorama čije punjenje i pražnjenje omogućava nesmetanu cirkulaciju kroz sve delove tela pacijenta, kao i stalno izmeštanje tački pritiska. Na ovaj način se smanjuje šansa za nastanak dekubitusa, ali i pomaže lečenje već otvorenih rana ili dekubitusa u nastajanju.


Antidekubitni dušek prekriva ceo krevet, lako se fiksira i montira, obezbeđujući udobnost i sigurnost za pacijenta. Redovno održavanje higijene tela i postelje koju pacijent koristi takođe smanjuje rizik od nastanka rana i infekcija.


Kako vam Mobilna sestra može pomoći ako je dekubitus već nastao?


Dekubitalne rane ne nastaju preko noći, pa samim tim i njihovo rešavanje zahteva vreme, posvećenost i stručnost. Kada jednom nastane dekubitus, mala je šansa da će on nestati sam od sebe. Većina dekubitusa zahteva lečenje i tretman previjanja i nege koji obavlja stručno medicinsko osoblje.


Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’ je specijalizovana za rešavanje dekubitusa i ostalih problematičnih rana. Uz dugogodišnje iskustvo, neophodno znanje, strpljenje, topao pristup i efikasna pomoćna sredstva, Mobilna sestra je tu da na Vašoj adresi pruži sve neophodne medicinsko-tehničke usluge i pomogne lečenju dekubitusa. Mobilna sestra koristi najsavremenija i potvrđeno efikasna pomoćna sredstva, kao i specijalizovane obloge, koje pomažu i ubrzavaju zarastanje rana.


Koja je cena kućnog lečenja dekubitalnih rana?


Za sve informacije o ceni lečenja dekubitusa, kao i drugim medicinsko-tehničkim uslugama koje su vam neophodne, možete nam se obratiti putem telefona 060 32 64 666, preko inboksa naših društvenih mreža ili putem zvaničnog mejla. Molimo vas da pre poziva pripremite informacije o zdravstvenom stanju pacijenta, stanju i veličini rane kojoj je neophodan tretman, kao i lokaciji pacijenta. Možete nas kontaktirati i za više informacija o antidekubitnim dušecima.


Ukoliko je neophodno, Mobilna sestra je tu da odgovori na sva vaša pitanja kroz uslugu stručnog savetovanja u vezi dekubitusa na Vašoj adresi, kao i za uzimanje brisa rane pre nego što se donese plan daljeg tretmana rane. Za sva dodatna pitanja, tu smo za vas!


Vaša Mobilna sestra