Prva pomoć kod sunčanice – kako se zaštititi od sunca?

06.08.2020
Prva pomoć kod sunčanice – kako se zaštititi od sunca?


Visoke letnje temperature su uobičajena pojava za jul i avgust na našim prostorima. Letnja žega se još intenzivnije oseća u gradskim sredinama gde ima manje zelenih i vodenih površina, a mnogo betona koji žari pod nogama. Bez obzira na to da li se suncu izlažemo usput, dok obavljamo svakodnevne aktivnosti, ili smo na odmoru gde većinu vremena provodimo na plaži ili uz vodu, važno je zaštititi se od neželjenih efekata sunca na adekvatan način.


Kako dolazi do sunčanice?


Sunčanica je akutno stanje koje nastaje kada se glava i vrat osobe duži vremenski period izlože jakom suncu i visokim spoljnim temperaturama. Sunčanica nastaje zato što naše telo pokušava svim snagama da snizi temperaturu u glavi i sačuva mozak od oštećenja koje mogu da prouzrokuju visoke temperature. Telo rashlađuje mozak tako što šalje veću količinu hladnije krvi u glavu iz drugih delova tela, što dovodi do širenja krvnih sudova i naglog povećanja zapremine mozga.


Koji su simptomi sunčanice?


Prvi simptomi putem kojih možemo prepoznati da se radi o sunčanici su:

·         Veoma jaka glavobolja

·         Suvoća kože

·         Povišena temperatura


Sunčanicu takođe mogu pratiti:

·         Malaksalost

·         Vrtoglavica

·         Zujanje u ušima

·         Pospanost

·         Nesvestica

·         Povraćanje

·         Kratak dah


Simptomi sunčanice se mogu javiti i 6 do 12 sati nakon aktivnog izlaganja suncu. Iako često sunčanica može proći bez ikakvih posledica, u težim slučajevima dolazi do omamljenosti i nesvestice, pri čemu je neophodna stručna medicinska pomoć. Posebno osetljiva kategorija jesu deca, starije osobe i hronični bolesnici.


Kako sprečiti sunčanicu?


Za adekvatnu zaštitu od sunčanice potrebno je odgovorno ponašanje prilikom izlaganja suncu:

·         U delu dana kada je sunce najjače izbegavajte boravak na direktnom suncu

·         Koristite šešir ili kačket da biste bolje zaštitili glavu od sunca

·         Rashlađujte glavu, vrat i potiljak vodom po potrebi

·         Unosite dovoljno tečnosti u obliku vode ili osvežavajućih napitaka

·         Odmarajte dovoljno i nemojte se iscrpljivati zahtevnim fizičkim aktivnostima na suncu tokom visokih spoljnih temperatura

 

Prva pomoć kod sunčanice?


Ukoliko posumnjate da je došlo do sunčanice, neophodno je da se momentalno sklonite sa sunca u hlad ili, još bolje, rashlađenu zamračenu prostoriju. Prostorija u kojoj boravite treba biti klimatizovana ili bar dobro provetrena.

Oslobodite se viška odeće i započnite proces rashlađivanja. Dajte koži što više prostora da diše. Najbolje je da se pozicionirate u polu-ležeći položaj.

Unos tečnosti je veoma bitan – potrudite se da često unosite vodu u manjim količinama. Stavite hladne obloge na čelo i na glavu.

Pratite svoju telesnu temperaturu i nastavite da se rashlađujete dok se ona ne normalizuje odnosno dok ne spadne ispod 38 stepeni.

Potrudite se da odmarate ostatak dana i da sutradan izbegavate dalje izlaganje suncu. Ako se simptomi sunčanice pogoršavaju, neophodno je da posetite lekara i primite adekvatnu terapiju.


Sunce nije bauk – ali ga se ipak treba paziti


Sunce je izvor života i neophodnost za proizvodnju vitamina D kod ljudi. Nedostatak vitamina D može prouzrokovati niz zdravstvenih problema. Međutim, za adekvatnu sintezu vitamina D nije potrebno više od 10 do 15 minuta izlaganja suncu na dnevnom nivou.

Budimo oprezni i odgovorni prema sebi i svojim bližnjima: pre dugotrajnog izlaganja suncu zaštitite svoju glavu i vrat, pobrinite se da sa sobom imate veće količine tečnosti i obavezno koristite kreme sa visokim zaštitnim faktorom za zaštitu od UVA i UVB zračenja.


Kako vam ,,Mobilna sestra’’ može pomoći?


Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’ nudi usluge kućnog davanja terapije po nalogu lekara, bilo da su u pitanju injekcije ili infuzije koje mogu biti prepisane u teškim slučajevima sunčanice. Osim toga, nudimo niz medicinsko-tehničkih usluga poput nege rana i opekotina, lečenja dekubitusa, administriranja i zamene katetera, nege stome, nege starih i bolesnih itd.

Za više informacija o uslugama Mobilne sestre možete nam se obratiti putem telefona 060 32 64 666, putem mejla ili naših društvenih mreža. U kratkom roku dolazimo na Vašu adresu na teritoriji Beograda da izvršimo sve neophodne medicinske usluge. Tu smo za Vas!

Vaša Mobilna sestra