Problemi digestivnog sistema

16.05.2017
Problemi digestivnog sistema

Slave, praznici, svadbe… sva ta ukusna hrana kada svi mi pomalo pokleknemo za đakonijama sa stola. Zanemarujemo nadutost stomaka i osećaj kao da imamo kamen u želucu, naročito posle konzumiranja masne i teške hrane.

,,Ma od sutra sam na dijeti, samo danas malo da se opustim. Popiću sodu bikarbonu i biće mi bolje…’’ Svi smo se susreli sa ovakvim situacijama, zar ne?!

 

Najčešći uzroci i simptomi kod problema digestivnog sistema

 Gorušica, zatvor, nadimanje.

Sve to može preći u hronično lenja creva, tj. usporeno kretanje hrane kroz digestivni sistem. A ovo su samo neki od problema/simptoma sa kojima se suočavamo, naročito posle konzumiranja ,,teške’’ hrane. Ubrzan tempo života, zanemarivanje fizioloških potreba organizma za hranom bogatom vitaminima, vlaknima i kuvanim jelima dovodi do navedenih problema digestivnog trakta.

 Gledamo decu koja jedu ,,s’ nogu’’, pri čemu se hrana i ne sažvaće kako treba, spremljena u raznim sumnjivim restoranima brze hrane. Nekada su nam mame i bake spremale užinu, ili smo je imali u školi. A sada se pitamo zašto ima toliko dece i mladih koji imaju zdravstvene probleme ovog tipa?

 Možda najuticajniji faktori za nastanak problema ovog tipa su (definitivno) stres, nedostatak sna, često konzumiranje kafe, cigareta, alkohola, a takođe i jakih začina i različitih pojačivača ukusa koje proizvođači koriste da zamaskiraju proizvode.

 Sve to negativno utiče na celokupan organizam, a naročito na digestivni sistem. Takođe, česti uzroci stomačnih tegoba mogu biti i gljivične infekcije, razna teža oboljenja, netolerancija na laktozu iz mleka, alergije na određene namirnice, gluten i slično.

 
Oboljenja digestivnog sistema

 Osvrnućemo se na samo neke od najčešćih bolesti digestivnog trakta i creva:

·         Gastritis - povećana kiselost, posledica pojačane sekrecije želudačne kiseline je predispozicija za razvoj gastritisa i čira na želucu. Pod dejstvom kiseline se oštećuje zaštitni sloj sluznice, jer ta kiselina (hlorovodonična) koja bi trebala da obezbedi varenje, ona razara sam želudac. Simptomi su pečenje u gornjem delu stomaka, mučnina, gubitak apetita. Najčešće ga izazivaju lekovi (aspirin, brufen, kortikosteroidi), kafa, stres, helikobakterija…

·         Čir na želucu i 12o-palačnom crevu - ravnomeran bol u razmaku od nekoliko dana/nedelja. Kod čira na 12o-palačnom crevu bol se javlja 2-3 sata posle jela. Slab apetit, nadutost, povraćanje, mučnina, podrigivanje… Naravno, postoje I drugi razlozi zašto možete osećati glad.

·         Hemoroidi - venski krvni sudovi u rektumu. Najčešće nastaju kod dugotrajnog naprezanja prilikom pražnjenja, u trudnoći, kod osoba koji predugo sede, kod gojaznih osoba. Simptomi su svrab, krvarenje, pečenje u unutrašnjem i spoljašnjem predelu rektuma.

·         Kronova bolest - teško zapaljensko oboljenje digestivnog sistema. Bolest može zahvatiti čitav sistem za varenje, od usne duplje do analnog otvora. Dolazi do prolivastih stolica sa primesama krvi, kožnim promenama, bolovi u stomaku, pojava fistula, manjak vitamina B12, gvožđa, kalcijuma, a može doći i do pojave artritisa. Bol se najčešče javlja oko pupka.

·         Karcinom debelog creva - nažalost, ovaj karcinom izaziva veliku smrtnost u svetu. Treći po redu je najčešči maligni tumor i četvrti uzročnik smrtnog ishoda u svetu. Glavni simptom na koji treba obratiti pažnju jeste promena načina pražnjenja creva, sa naglom pojavom proliva ili zatvora, uz svežu krv koja je pomešana sa stolicom.

 

Sindrom iritacije creva

Poremećaj u radu creva koji stvara bolne grčeve, gasove, nadutost. Neki ljudi sa sindromom iritacije creva imaju zatvor (teško ili ne tako često pražnjenje creva); drugi imaju dijareju (česta meka stolica, često uz hitnu potrebu pražnjenja creva); a neki imaju i jedno i drugo: Osoba sa “sindromom iritacije creva’’ ponekad ima grčeve i osećaj hitnog pražnjenja creva, ali do pražnjenja ne dolazi. Za sada jedini poznati uzročnik je stres, neki lekovi, jača hrana, čokolada, alkohol, kofein…

Normalno pražnjenje creva kreće se od tri stolice dnevno do samo tri stolice nedeljno. Normalna stolica ima oblik ali nije suviše čvrsta, ne sadrži krv, bezbolna je i bez grčeva.


Zatvor (opstipacija)

Otežano pražnjenje creva zbog tvrde stolice, ili dolazi do ređeg pražnjenja stolice (manje od 3 puta nedeljno). Dolazi do bola u stomaku, nadutosti, krv u stolici, povraćanje, sluz. Uzroci su različiti, a najčešće je to smanjen unos hrane bogate biljnim vlaknima iIi odlaganje odlaska u toalet. Zatvor izazivaju i neke vrste lekova, neurološke bolesti, razna oboljenja creva

 

Fekalna inkontinencija

To je stanje nemogućnosti kontrolisanja pražnjenja creva, odnosno nesposobnost da se stolica zadrži kada se oseti nagon za pražnjenjem creva. Uzroci mogu biti zatvor, oštećenje mišića analnog sfinktera (najčešće), disfunkcija dna karlice, dijareja

Oblik lečenja zavisi od uzroka inkontinencije stolice. Treba voditi računa i o ishrani, a tu da napomenemo i strogo izbegavanje kofeina, alkohola, jako začinjene hrane, mlečne proizvode, suhomesnato, voće (jabuke, kruške, breskve).

 

 Lečenje digestivnog sistema

 Šta je stoma i stoma pribor?

 Ukoliko je debelo crevo obolelo, operacija može biti potrebna gde se u tom slučaju debelo crevo hirurški sprovodi i prišiva na stomak. Taj proces se naziva kolostoma.

 

Stoma je veštački izlaz creva ili odvod urina. Postavlja se kada delovi organa za varenje ili organi za izlučivanje moraju da se uklone hirurškim putem.

 

Razlikujemo 3 vrste stoma:

·         Kolostoma - izlaz debelog creva

·         Ileostoma - izlaz tankog creva

·         Urostoma - odvod urina

Kao što smo rekli, kolostoma je hirurškim putem napravljen otvor na debelom crevu, pri čemu je crevo sprovedeno do otvora na stomaku i zašiveno na koži. Ta operacija se sprovodi ukoliko je debelo crevo obolelo i ima indikacije za operaciju. Kolostoma je crvene boje, obično okrugla i najčešće se postavlja na levoj strani stomaka malo ispod pupka. Otvor je mali i širi se prilikom pražnjenja creva. Izmet se sakuplja u kesu koja je prikačena na stomaku. Većina korisnika stoma kompleta menja kesu jednom do dva puta dnevno.

 

Stoma pribor se sastoji iz jedne kese sa štitnikom za kožu i ugrađenim filterom. Postoje jednodelni i dvodelni stoma pribor.

Kod jednodelnog imamo spiralni štitnik za kožu spojen sa stoma kesom. Omogućava pokretljivost i fleksibilnost. Kesa se menja najviše 3 puta u toku dana i zamenjuje novom. Dvodelni pribor ima disk sa štitnikom za kožu i kesama koje se menjaju. Ovo je jednostavniji način, jer se kese mogu menjati više puta u toku dana, a disk se samo očisti i zadržava se na koži.

 

Klistir/klizma

 Ukratko ćemo napomenuti šta je to klistir i kada postoji potreba da se uradi klistiranje.

Tečnosti koje se ubrizgavaju kroz anus, nazivaju se klizme. One se mogu koristiti ukoliko postoji indikacija za pražnjenjem creva, mogu se koristiti za primenu lekova kao i za unos hrane. 

Razlikuju se niska i visoka klizma. Mala klizma traje od 2-5 minuta, a visoke klizme 10 minuta.

Pribor se sastoji od irigatora, gumene cevi i nastavka za crevo.

Sprovodi se tako što se pacijent stavi na levi bok sa savijenim nogama u kolenima, a zatim se crevni nastavak stavi u rektum. Irigator se napuni mlakom vodom sa sapunicom ili glicerinom, a zatim se podigne iznad pacijenta da bi se omogućilo isticanje vode u debelo crevo. Pacijent treba da sačeka što duže pre nego što ode u toalet, da bi se sadržaj iz debelog creva u potpunosti ispraznio.

Klizmu primenjujemo kod hitnih intervencija, pre operacija, pre porođaja. Takođe i ukoliko postoji zatvor koji traje više od 5 dana, tada se daju lekovite klizme.

 

Kako da sprečimo nadimanje stomaka i bolesti digestivnog trakta?

 Evo nekoliko praktičnih saveta kako sprečiti nadimanje:

·         Masaža - nežna masaža stomaka pomaže boljem varenju

·         Prilikom jela ne treba pričati, gutati nesažvaćenu hranu, stajati ili trčati. Sve to izaziva nadutost i nije zdravo.

·         Izbegavati gazirane sokove i penušava pića, kafu, alkohol.

·         Piti dosta tečnosti, ceđenih sokova, čajeva…

·         Ne preskakati doručak, jesti hranu bogatu vlaknima, izbegavati hranu koja nadima: grasak, pasulj, boranija, krastavac…

 

 Ukoliko vam je potreban savet, imate dodatnih pitanja ili vam  je potrebna pomoć, Mobilna sestra  će vam u bilo kom trenutku izaći u susret i pružiti neophodnu pomoć.