Previjanje rane kod kuće

17.01.2023
Previjanje rane kod kuće

Rana može nastati od povrede, usled hiruškog zahvata, porođaja ili carskog reza, može biti opekotina, poderotina, posekotina, dekubitus ili bilo koji drugi prekid u kontinuitetu površinskog dela kože. Svaka rana zahteva poseban tretman radi bržeg zarastanja i sprečavanja infekcije, a kod većih rana potrebno je i previjanje.

Posebna pažnja mora se obratiti na dekubituse – dekubitalne rane ili rane od ležanja koje nastaju usled nekretanja pacijenta i vršenja konstantnog pritiska na iste tačke tela pacijenta tokom produženog sedenja ili ležanja.

Dekubitus je rana koja brzo nastaje, a sporo se leči. Poodmakli dekubitus najčešće mora da se rešava hiruškim putem, dok dekubituse u ranim fazama može negovati i sanirati stručna medicinska sestra. Za sprečavanje pojave i širenja dekubitusa koristi se i antidekubitni dušek.

 

Kako se vrši previjanje rana kod kuće?

 

Previjanje rane kod kuće vrši stručna medicinska sestra ili tehničar, prema nalogu lekara i u vremenskom razmaku koji je za previjanje rane odredio lekar. Mobilna sestra, medicinska sestra po pozivu, svakom previjanju posvećuje potrebno vreme, pažnju i energiju uz odabrani materijal za previjanje koji će pomoći najbržem i najefikasnijem zaceljenju rane.

Ukoliko se sumnja na infekciju rane, sestra pre previjanja može uzeti uzorak putem brisa koji se upućuje u laboratoriju na dalja ispitivanja. Nakon uvida u stanje rane i previjanja, medicinska sestra vas može posavetovati u vezi dalje nege i održavanja higijene dela tela na kome se rana nalazi.

 

Zašto je redovno previjanje važno?

 

Kada je previjanje rane u pitanju, od velike je važnosti pratiti instrukcije lekara i vršiti previjanje i dezinfekcioni tretman rane u onom periodu koji je propisan. Samo na ovakav način se minimizuju šanse za stvaranje infekcije koja može dovesti do pogoršanja rane, produženog, komplikovanijeg i skupljeg lečenja, kao i kompromitovanja celokupnog zdravstvenog stanja pacijenta.

 

Previjanje rana u kućnim uslovima u Beogradu

 

Na teritoriji Beograda brzo i lako možete zakazati uslugu profesionalne medicinske sestre na vašoj adresi. Mobilna sestra vam stoji na raspolaganju za sve medicinsko-tehničke i negovateljske usluge koje se mogu pružiti u kućnim uslovima. U naše najtraženije usluge ubrajamo:

 • nega, tretman i lečenje dekubitusa kod kuće
 • nega i previjanje svih vrsta rana, opekotina i poderotina u kućnim uslovima
 • nega rane od carskog reza
 • nega rane od epiziotomije
 • davanje terapije i nadzor nad davanjem terapije
 • davanje injekcija
 • davanje infuzija
 • davanje klizme (klistiranje u kućnim uslovima)
 • pomoć pri održavanju higijene slabo-pokretnih i nepokretnih pacijenata (zamena pelena za odrasle, kupanje u krevetu ili kupatilu sa pranjem kose i sređivanjem noktiju)
 • nega stome (zamena kese i diska stome, nega stome sa komplikacijama, rešavanje problema vezanih za stomu u postoperativnom periodu)
 • nega katetera

 

Zakazivanje usluga medicinske sestre kod kuće

 

Putem broja telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269 možete dobiti više informacija o svim našim sestrinskim uslugama i zakazati onaj termin kada vama najviše odgovara da stručna medicinska sestra dođe na vašu adresu. Molimo vas da pre poziva pripremite neophodnu medicinsku dokumentaciju pacijenta, kao i informacije o tačnoj lokaciji, kako bismo što brže i efikasnije mogli da izađemo u susret vašim zdravstvenim potrebama.

Mobilna sestra stoji vam na raspolaganju 7 dana u nedelji i izlazi na teren svakoga dana u periodu od 08h ujutru do 20h uveče. Tu smo za sva vaša dodatna pitanja i nedoumice.

 

Vaša Mobilna sestra