Previjanje rana kod kuće - odgovori na najčešća pitanja

12.11.2020
Previjanje rana kod kuće - odgovori na najčešća pitanja


Mobilna sestra često dobija mnoštvo pitanja vezanih za pravilnu negu i previjanja rana. Samo neka od tih pitanja su:

·        Koliko je često potrebno previti ranu?

·        Kako znati da li je prisutna infekcija rane?

·        Kakve obloge se koriste za koju vrstu rane?

·        Kako funkcionišu savremene obloge za brže zarastanje i da li stvarno daju rezultate?

·        Kako se leče dekubitalne rane?

U današnjem tekstu pokušaćemo da razjasnimo neke od nedoumica na koje često nailazimo kod pacijenata i njihovih porodica prilikom pružanja usluga kućne nege i previjanja rane.

 

Šta su to hronične rane i zašto su problematične?

 

Hronične rane su sve one rane koje ne zarastaju očekivanom brzinom, već se zadržavaju duže vreme (obično duže od 6 nedelja), pričinjavajući pacijentu neprijatnosti i bolove. Različiti negativni unutrašnji i spoljašnji faktori zajedno dovode do prelaska akutne rane u hroničnu ranu.

Mnoge hronične rane imaju tendenciju brzog pogoršavanja ukoliko ne dobijaju adekvatan tretman i pravilnu negu. Najbolji primer za to je upravo dekubitus – rana od ležanja, koja širenjem i komplikacijama može da dovede do ozbiljnog pada kvaliteta života pacijenta i potrebe za hiruškom intervencijom.

 

Koliko često je potrebno previti ranu?

 

Pristup rani često zahteva timski rad lekara, medicinske sestre i laboranta. Učestalost previjanja rane određuje lekar, ali je potrebno da medicinska sestra prati situaciju i reaguje u slučaju eventualnog pogoršanja stanja rane. Preporučeno previjanje rane je najčešće svakodnevno ili u razmaku od nekoliko dana.

Koliko često će biti neophodno previjanje zavisi od vrste rane, mesta na kom se nalazi, vrste obloga koje se primenjuju itd. Nekad je preporučljivo ranu previti i pre preporučenog termina ukoliko se pojave znakovi infekcije ili pojačani bolovi kod pacijenta.

 

Da li je moguća adekvanta nega i previjanje rane kod kuće?

 

Naravno! Kroz višedecenijsko iskustvo i kontinuiranu edukaciju, Mobilna sestra se specijalizovala za negu i previjanje svih vrsta rana, od onih plitkih i nekomplikovanih, preko hroničnih rana, pa sve do rešavanja odmaklih stadijuma dekubitusa. Negu i previjanje rane na svim delovima tela može se zakazati i obaviti u kratkom roku u Ambulanti Mobilna sestra ili na adresi pacijenta.

 

Da li savremene obloge zaista ubrzavaju zarastanje?

 

Napredak medicine i modernizacija materijala koji se koriste za previjanje donekle je pojednostavila sam proces previjanja i pospešila zarastanje rana. Mobilna sestra koristi najsavremenije obloge za brže zarastanje rana koje prave veliku razliku u odnosu na zastarele metode na koje i dalje možemo naići u praksi (gaze koje se lepe za ranu i glomazni, nekomforni zavoji). Na tržištu se mogu naći mnogi proizvodi koji obećavaju brze rezultate, ali nisu svi podjednako efikasni. Sredstva za dezinfekciju, pomoćna sredstva i obloge za zarastanje rana moraju biti izabrani u skladu sa vrstom rane, prisutnošću infekcije i stepenom oštećenja same kože i tkiva.

 

Koliko traje lečenje dekubitusa?


Dekubitusi (rane od ležanja) možda brzo nastaju kod nepokretnih ili polu-pokretnih pacijenata, ali se zato veoma sporo leče. Zato je kod dekubitusa prevencija najvažnija: redovna promena položaja tela pacijenta i korišćenje antidekubitnog dušeka su obavezni koraci za održavanje zdravlja ležečih pacijenata.

Prvi znak dekubitusa je crvenilo koje se ne povlači i nakon što se skloni pritisak na određeni deo tela pacijenta. Zatim slede promene boje kože i otvaranje rana. Što se brže pristupi tretmanu dekubitusa od strane stručne medicinske sestre, to su manje šanse za dalje širenje rane, infekcije i komplikacije. Nega dekubitusa može trajati od nekoliko nedelja, pa do više meseci.

 

Cena nege i previjanja rane kod kuće?

 

Za sve informacije o cenama možete nam se obratiti putem dežurnog telefona 060 32 64 666, putem zvaničnog mejla ili naših društvenih mreža. Cena previjanja rane zavisi od lokacije pacijenta (u Beogradu čiju teritoriju pokrivamo), komplikovanosti i veličine rane, pa stoga možete poslati fotografiju rane putem Viber-a na prethodno pomenuti broj, kako bismo brže i lakše mogli da Vam pružimo adekvatne informacije.

U najkraćem roku od Vašeg poziva, Mobilna sestra dolazi na Vašu adresu i pruža sve neophodne medicinsko-tehničke usluge. Angažovanje Mobilne sestre, medicinske sestre po pozivu, pacijentu štedi vreme i napor, omogućavajući mu da dobije kvalitetnu i brzu uslugu u udobnosti svoga doma.

I ne zaboravite – ako Vi ne možete do nas, Mobilna sestra dolazi kod Vas!

 

Vaša Mobilna sestra