Prevencija dekubitusa

05.03.2020
Prevencija dekubitusa
U današnjem tekstu odgovaramo na pitanja koje nam često postavljaju članovi porodica pacijenata koji su bili na dužem bolničkom lečenju i pacijenata koji su slabo pokretni ili nepokretni: kako nastaju dekubitne rane i koji su najbolji načini za prevenciju dekubitusa? Ako je dekubitus već nastao, kako se najefikasnije leči? Saznajte više! 


Šta je dekubitus i kako nastaje? 

Dekubitus ili dekubitna rana je posebna vrsta rane koja nastaje kao posledica stalnog pritiska na određeni deo tela pacijenta. Usled povećanog pritiska dolazi do tanjenja kože i izloženosti potkožnog tkiva i mišića spoljašnjoj sredini prilikom čega raste rizik od infekcije, a posebno zapušteni dekubitusi mogu da prodru sve do kostiju. Ove rane se najčešće javljaju kod slabo pokretnih i nepokretnih pacijenata, kao i kod pacijenata koji su proveli duže vreme na bolničkom lečenju. 

Dekubitus ima određene faze nastanka i što dalje odmakne, to ga je teže lečiti. Dekubitus u nastanku je lako prepoznati. Mesto pritiska na kome nastaje crvenilo koje ne prolazi satima nakon promene položaja je siguran znak da će se uskoro na tom mestu otvoriti dekubitna rana. 


Najbolja prevencija nastanka dekubitnih rana


Kako dekubitalne rane nastaju konstantnim pritiskom na određene delove tela, najbolja prevencija jeste redovno izmeštanje tački pritiska kod pacijenta. Ovo podrazumeva:
  • Redovno pomeranje pacijenta u smislu promene položaja u kome leži 
  • Korišćenje antidekubitnog dušeka ako je izvesno da će pacijent ležati duži vremenski period ili trajno. 
  • Obavezno stručno lečenje dekubitusa u prvim fazama nastanka rane. 

Već pri prvim naznakama potencijalnog nastanka dekubitusa u vidu crvenila koje ne prolazi, od velike je važnosti nabavka antidekubitnog dušeka. Antidekubitni dušek funkcioniše po principu kompresije, tako što konstantno izmešta tačke pritiska pacijenta dok leži na njemu. Na ovaj način nijedan deo tela ne biva konstantno izložen pritisku, smanjujući rizik za nastanak dekubitnih rana i pomažući izlečenje postojećih dekubitusa. Antidekubitni dušek se montira na postojeći krevet, uz lako fiksiranje i odmah je spreman za upotrebu. 


Šta kad se dekubitus već pojavio? 


Lečenje dekubitalnih rana zahteva stručnost, posvećenost i vreme. U zavisnosti od faze u kojoj se dekubitus nalazi, određuje se terapija i dalji plan lečenja. Prisutnost infekcije je takođe bitan faktor koji se proverava uzimanjem brisa rane. Komplikovaniji, odmakli dekubitusi zahtevaju pomoć lekara i hirušku intervenciju. Dekubitne rane koje se nalaze u početnim fazama se leče redovnom negom i previjanjem od strane stručnog medicinskog osoblja, uz korišćenje posebnih sredstava za dezinfekciju i zarastanje rana. 


Lečenje dekubitusa kod kuće
 

Mobilna sestra nudi integrisan servis medicinskih i negovateljskih usluga koje su maksimalno prilagođene potrebama pojedinačnih klijenata. Medicinsko-tehničke usluge poput previjanja rana, nege, previjanja i lečenja dekubitusa sprovode se nakon uvida u stanje rane i stepena dekubitusa, po rasporedu koji Vama najviše odgovara, u udobnosti Vašeg doma.

Nakon utvrđivanja stepena problematičnosti dekubitusa, Mobilna sestra u lečenju koristi specijalna pomoćna sredstva i savremene obloge za ubrzano zarastanje rana. Za lečenje dekubitusa je potrebno vreme i nadzor, pa se previjanja rade po unapred utvrđenom rasporedu. 


Cena previjanja rana i lečenja dekubitusa kod kuće? 

Za sve informacije o cenama naših medicinsko-tehničkih usluga možete nam se obratiti putem telefona 060 32 64 666, putem mejla ili porukom u inboks naših društvenih mreža. Poželjno je da pripremite što više informacija o zdravstvenom stanju pacijenta i rane koja je u pitanju. Stojimo vam na raspolaganju! 

Vaša Mobilna sestra