Preporučena ishrana kod zapaljenja žučne kese

10.03.2022
Preporučena ishrana kod zapaljenja žučne kese

 

 

Zapaljenje žučne kese događa se kada ne dolazi do potpunog pražnjenja žučne kese, usled čega se nagomilavaju žuč i mulj koji uzrokuju upalu žučne kese ili stvaranje kamenja. Upala žučne kese može biti kratkotrajna odnosno akutna ili ponavljajuća odnosno hronična.

 

Simptomi upale žučne kese

 

Glavni simptom upale žučne kese je jak i iznenadan bol ispod desnog rebarnog luka i u gornjem delu stomaka, a može se širiti i ka desnoj lopatici. Uz bol, kod pacijenata sa upalom žučne kese javljaju se i simptomi poput mučnine, povraćanja ili nagona za povraćanjem i gađenja. Bolu najčešće prethodni unos masne hrane.

 

Kako se leči upala žučne kese?

Lečenje upale žučne kese počinje ispitivanjima koji podrazumevaju pregled gastroenterologa, ultrazvuk i laboratorijske analize sa naglaskom na enzime jetre.

Mnoge akutne upale žučne kese se reše spontano, uz adekvatnu korekciju ishrane. Kod težih upala se, osim korekcije dijete, prepisuju i lekovi poput analgetika, antibiotika ili spazmolitika. Kod hroničnih upala sa kamenjem u žučnoj kesi dešava se da se problem mora rešiti hiruškim putem.

 

Preporučen jelovnik za pacijente koji boluju od zapaljenja žučne kese (operisane i neoperisane)

 

Ukoliko tokom akutnog perioda zapaljenja ima povišene temperature i jakih bolova kod pacijenta, preporučuje se tečna ishrana u obliku slatkih napitaka, voćnih sokova i blagog čaja. Nakon ublažavanja simptoma zapaljenja zučne kese preporučena je kašasta ishrana bazirana na ugljenim hidratima poput griza i rezanaca na mleku, pirinča i krompir-pirea, pasiranog povrća. Kada se bolovi značajno smanje, preporučen je sledeći jelovnik:

 

Čobre i supe:

  • DA: supa od mršavog mesa i čorba od mladog povrća
  • NE: masna goveđa i čisto živinska supa, prezačinjena čorba

Meso:

  • DA: teleće, jagnjeće i mlado živinsko meso, riba
  • NE: svinjsko i goveđe meso, konzervirani mesni, suhomesnati i riblji proizvodi

Voće i orašasti plodovi:

  • DA: sve vrste zrelog voća bez ljuske, kompot, voćni sokovi, džem, marmelada
  • NE: dunje, lešnik, badem, orasi

Povrće:

  • DA: kuvan krompir, krompir-pire, spanać, karfion, tikvice, paradajz, šargarepa, pirinač, griz, mlada boranija i mladi grašak
  • NE: prženi krompir, pasulj, sočivo, luk, kupus, kelj, sočivo

Testo:

  • DA: kuvana testa sa malo jaja i bez kvasca, beli hleb, nekisela peciva
  • NE: svež, nedovoljno pečen hleb

Jaja:

  • DA: belance
  • NE: žumance

Mlečni proizvodi:

  • DA: Mleko sa manjim procentima masti, kiselo mleko, jogurt, mlad kravlji sir i mlad kajmak
  • NE: Stari, prevreli i pikantni sirevi

Kolači:

  • DA: med, keks, puding, sutlijaš, kolači od griza ili pirinča bez jaja i kvasca
  • NE: kisela testa sa kvascem

Piće:

  • DA: čaj, bela kafa, slaba crna kafa u umerenim količinama
  • NE: alkoholna pića

 

Smernice za prevenciju napada žučne kese

Opšti saveti za režim ishrane kod pacijenata koji su skloni upalama žučne kese takođe podrazumevaju:

  • smanjenje unosa masne, začinjene i ljute hrane
  • smanjenje unosa šećera
  • smanjenje unosa kafe i alkohola
  • smanjenje unosa palminog i kokosovog ulja
  • povećan unos voća i povrća
  • izbacivanje mesnih prerađevina iz ishrane
  • unos više manjih, laganijih obroka u toku dana
  • ne praviti razmake između obroka duže od 6-7 sati

 

Vaša Mobilna sestra