Prednosti kućne nege starih lica

06.02.2020
Prednosti kućne nege starih lica

Potreba za negom starih lica


Da li ste znali da se Srbija nalazi na trećem mestu u Evropi po prosečnoj starosti stanovništva? Naša prosečna starost stanovništva trenutno iznosti 43 godine i u konstantnom je rastu. Uz stalno iseljavanje mladih generacija, starosna slika stanovništva Srbije postaje sve sumornija. Već sada na jednog zaposlenog ,,dolaze’’ dva penzionera. 

U tradicionalnom duhu naših porodica, nakon što roditelji odgledaju svoju decu, dolazi vreme kada deca treba da se pobrinu o svojim ostarelim roditeljima. A kada roditelji ostare, razbole se, prođu određene lekarske intervencije nakon kojih im je neophodan duži oporavak, njihovi najbliži se suočavaju sa različitim pitanjima: da li neko od njih ima vremena (može da uzme slobodne dane ili odmor i uskladi sa svojim obavezama) da samostalno sprovodi neophodnu negu i nadzor nad starom i bolesnom osobom, da li da bolesnika privremeno ili trajno smesti u starački dom ili da organizuje kućnu negu starih lica od strane negovateljice ili medicinske sestre. Odgovor na ova pitanja uglavnom zavisi od vremenske raspoloživosti članova porodice i težine zdravstvenog stanja starije osobe.


Koje su prednosti kućne nege starih lica?


Članovi porodice starih i bolesnih lica najčešće imaju svu dobru volju da im pomognu, ali im često nedostaje vremena i stručnosti. Problem sa vremenom postaje još veći ako osoba ne živi zajedno sa njima u istom domaćinstvu, već na drugoj lokaciji. U tom slučaju postaje skoro nemoguće kontrolisati da li osoba uzima terapiju i obroke redovno, da li se dovoljno kreće, kakvo joj je zdravstveno stanje i slično.

Što se smeštanja u starački dom tiče, odlazak starih lica u starački dom za njih predstavlja veliki stres. Veoma često se pacijenti protive odlasku u dom. Dolazi do promene kompletnog okruženja, uvođenja pravila ponašanja na koja možda nisu navikli, susreta sa mnogo nepoznatih lica, deljenja prostorija sa još osoba, gubitka kontakta sa prijateljima, komšijama itd.

Kod kućne nege ne dolazi do takvih naglih promena. Osoba ostaje u svom okruženju, a dobija neophodne medicinske i negovateljske usluge koje joj olakšavaju starost i poboljšavaju zdravstveno stanje, dok članovi porodice dobijaju svoje dragoceno vreme nazad kako bi se posvetili svojoj deci, poslu ili drugim željenim aktivnostima. Uz redovnu kućnu negu od strane medicinske sestre ili negovateljice održava se higijena tela, administrira neophodna terapija, vodi računa o ishrani, prati zdravstveno stanje pacijenta i pružaju druge neophodne usluge.


Kako se organizuje kućna nega starih lica?


Kućna nega starih lica ima više oblika, u zavisnosti od toga ko je obavlja (medicinske sestre, negovateljice ili gerontodomaćice). Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’ pruža personalizovane usluge kućne nege starih i bolesnih osoba koje se formiraju individualno, u skladu sa potrebama i zdravstvenim stanjem pacijenta.

Za one pacijente koji su polu-pokretni ili nepokretni, imaju porodičnog člana na raspolaganju neki deo dana, ali su korisnici pelena za odrasle i potrebna je zamena pelena na dnevnom nivou, Mobilna sestra pruža usluge jutarnje i/ili večernje higijenske toalete koje podrazumevaju: umivanje, promenu pelena, pranje genitalnog područja, mazanje kreme, merenje pritiska i davanje terapije u obliku tableta. Takođe su u ponudi usluge kupanja polu-pokretnog ili nepokretnog pacijenta na nedeljnom nivou ili češće po potrebi, koje obuhvataju: umivanje, pranje celog tela, sečenje noktiju do nivoa upotrebe grickalice i pranje kose, uz opciono brijanje za muške pacijente.

Kada su u pitanju teški bolesnici koji pate od hroničnih, palijativnih bolesti ili demencije, moguće je organizovanje višesatne, smenske ili nege od 24 sata koju bi sprovodile negovateljice ili medicinske sestre.


Cena kućne nege starih lica?


Cene kućne nege starih osoba se formiraju u odnosu na potrebe pacijenta i usluge su neophodne, period angažovanja, kao i da li su potrebne usluge medicinske sestre, negovateljice ili gerontodomaćice. Za sve dodatne informacije o kućnoj nezi starih i bolesnih lica, možete kontaktirati Mobilnu sestru putem broja 069 32 64 666, putem društvenih mreža ili putem mejla. Preporučljivo je da pre poziva definišete koje su tačno potrebe pacijenta, kojim danima su neophodne usluge i na koji vremenski period. Tu smo da pružimo sve neophodne savete i napravimo zajednički dogovor.