Prednosti davanja infuzije kod kuće

29.04.2022
Prednosti davanja infuzije kod kuće

Davanje infuzije je medicinsko-tehnička procedura tokom koje, prema nalogu lekara, stručna medicinska sestra ili tehničar intravenozno administriraju infuzioni rastvor pacijentu. Davanje infuzije nekada je bilo rezervisano samo za bolnice i druge zdravstvene ustanove. Danas infuziju po nalogu lekara možete primiti i u udobnosti vaše kuće ili stana, korišćenjem usluga Mobilne medicinske sestre.

 

Za šta služi infuzija?

Infuzioni rastvori se koriste u lečenju, podizanju imuniteta i poboljšavanju opšteg zdravstvenog stanja u mnogim situacijama. Najčešće se infuzije prepisuju u slučajevima:

 • dehidratacije, velikih i naglih gubitaka tečnosti i elektrolita
 • u borbi protiv teških ili hroničnih bakterijskih i virusnih infekcija
 • nakon operacija i drugih medicinskih intervencija
 • kod jakih hroničnih glavobolja i migrena
 • nakon hemoterapije i zračenja
 • kod neuhranjenosti i malokrvnosti
 • detoksikacije i teškog mamurluka
 • opšte slabosti organizma i imuniteta
 • nakon velikog stresa i iscrpljenosti
 • usled nemogućnosti unošenja terapije oralno
 • kod dugotrajnih stomačnih problema, povraćanja i dijareje

Infuzije predstavljaju standardnu medicinsku proceduru i sastavni deo modernog lečenja.

 

Šta je bitno znati pre nego što se primi infuzija?

Davanje infuzije prepisuje nadležni lekar, upoznat sa zdravstvenom istorijom i stanjem pacijenta. Količina infuzione tečnosti, tempo aplikacije i dužina terapije moraju biti adekvatno definisane prema potrebama pacijenta. Veoma je važno da davanje infuzije sprovede stručno medicinsko osoblje: medicinska sestra ili tehničar.

Prilikom davanja infuzije koristi se infuzioni rastvor, ampule (lekova, vitamina…) i set za infuziju koji uključuje iglu. Infuzija se prima intravenozno i pacijent bi trebalo da miruje i ne koristi ruke dok prima infuziju, kako ne bi došlo do povrede. Osim kratkog momenta uboda, primanje infuzije ne boli i ne peče.

 

Koje vrste infuzije postoje?

Postoje različiti infuzioni rastvori koji se prepisuju pacijentima u toku lečenja. Neki od najpoznatijih su Ringerov rastvor, fiziološki rastvor, Hartmanov rastvor, rastvor glukoze… U infuzione rastvore se mogu dodati prepisani vitamini i/ili lekovi koji intravenozno dospevaju u krvotok pacijenta, ubrzavajući proces lečenja.

 

Primanje infuzije kod kuće?

Primanje infuzije kod kuće omogućava da pacijent primi prepisanu terapiju bez dodatnog napora, što posebno pogoduje svima koji ne mogu ili ne žele da napuste udobnost svog doma u pogoršanom zdravstvenom stanju.

Osim toga, lekovi koji se daju putem infuzije dospevaju direktno u krvotok, omogućavajući brzu rehidrataciju i brži efekat lekova zato što se preskače prolazak kroz digestivni sistem koji je obavezan kada se lekovi uzimaju oralno.

Infuziju kod kuće možete dobiti putem usluga Mobilne sestre, medicinske sestre po pozivu. Jedna od naših najtraženijih usluga jeste upravo davanje terapije (injekcija ili infuzija) po nalogu lekara u udobnosti vašeg doma.

Profesionalna, stručna i ljubazna Mobilna medicinska sestra u kratkom vremenskom roku od vašeg poziva (ili u terminu koji vama najviše odgovara) dolazi na vašu adresu i aplikuje svu prepisanu terapiju. Osim davanja terapije kod kuće, Mobilna sestra pruža niz usluga medicinskih sestrar au kućnim uslovima među kojima su: nega stome, katetera, previjanje i nega rana, davanje klizme, pomoć pri održavanju samostalnosti i higijene slabo-pokretnih i nepokretnih pacijenata, nega rane od carskog reza ili epiziotomije, usluge zdravstvenog savetovanja u vezi kućne nege itd.

Za sve informacije možete nas pozvati putem telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Molimo vas da pripremite informacije o lokaciji, zdravstvenoj istoriji pacijenata i prepisanoj terapiji/potrebnoj usluzi.

Uvek tu za vas,

Vaša Mobilna sestra