Pražnjenje creva pred lekarsku intervenciju ili pregled – Davanje klizme

17.12.2021
Pražnjenje creva pred lekarsku intervenciju ili pregled – Davanje klizme

 

U današnjem blogu upoznajemo vas sa medicinsko-tehničkom procedurom klistiranja – davanja klizme. Potrudićemo se da odgovorimo na sva najčešća pitanja, a ako smo nešto zaboravili – stojimo vam na raspolaganju!

Šta je davanje klizme?

Davanje klizme ili klistiranje je medicinska procedura koja podrazumeva ubrizgavanje posebno prilagođenog miksa tečnosti putem rektalnog katetera direktno u debelo crevo. Davanje klizme vrši stručno medicinsko osoblje – medicinske sestre ili tehničari sa iskustvom. Od velike je važnosti da davanje klizme izvrši stručna osoba, jer u suprotnom može doći do neprijatnosti, bolova i povreda pacijenta. Cilj davanja klizme jeste pokretanje creva i efikasno pražnjenje zaostalog sadržaja creva u kratkom roku.

Kada najčešće srećemo davanje klizme?

Davanje klizme se najčešće prepisuje kod produžene opstipacije tj. zastoja u pražnjenju creva kako bi se creva brzo i efikasno pokrenula i ispraznila. Drugi najčešći razlog za davanje klizme jeste priprema za određene lekarske preglede ili intervencije. Samo neke od tih situacija su priprema za porođaj, priprema za kolonoskopiju… Za određene preglede i intervencije veoma je bitno da creva budu ispražnjena što je više moguće, odnosno da davanje klizme uradi stručno medicinsko osoblje kako bi se osigurao optimalan rezultat.

Da li je davanje klizme bolno?

Davanje klizme ne mora biti neprijatno ni bolno za pacijenta. Uz malo strpljenja, puno stručnosti i saradnju pacijenta, medicinska sestra ili tehničar sa iskustvom mogu izvesti davanje klizme bez ikakvih bolova i neprijatnosti.

Koje su prednosti davanja klizme kod kuće?

Glavna prednost davanja klizme u kućnim uslovima tiče se komfora samog pacijenta. Uz usluge mobilne medicinske sestre, za davanje klizme pacijent ne mora napuštati udobnost svog doma i sama medicinsko-tehnička procedura može da se sprovede na licu mesta. Očuvanje privatnosti pacijenta je takođe bitan faktor.

Sa zakazivanjem klistiranja na kućnoj adresi, štedi se vreme i energija neophodna za odlazak do zdravstvene ustanove, što posebno pogoduje slabije pokretnim i nepokretnim pacijentima.

Kako zakazati davanje klizme kod kuće?

Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’ pruža medicinsko-tehničke usluge u kućnim uslovima na teritoriji Beograda. Pored davanja injekcija i infuzija, previjanja, nege stome i katetera, davanje klizme odnosno klistiranje u kućnim uslovima je jedna od najčešćih usluga koje pruža mobilna medicinska sestra.

Za više informacija o davanju klizme kod kuće pozovite Mobilnu sestru na 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Davanje klizme može zakazati putem telefona u željenom terminu ili u prvom slobodnom terminu od momenta Vašeg poziva. Pre poziva, pripremite informacije o zdravstvenoj istoriji i lokaciji pacijenta, medicinsku dokumentaciju i nalog lekara kako bismo što brže i efikasnije mogli da Vam izađemo u susret.

I ne zaboravite, kada Vi ne možete kod nas, Mobilna sestra dolazi kod Vas!

Vaša Mobilna sestra