Pravilno nošenje maske i rukavica za vreme epidemije

02.04.2020
Pravilno nošenje maske i rukavica za vreme epidemije


Pravilno stavljanje, nošenje i skidanje maske su od velike važnosti u vreme epidemije virusa. Nepravilno nošenje maske smanjuje njenu efikasnost, a nepravilno stavljanje i skidanje mogu pretvoriti masku u izvor zaraze. Između ostalog, zaštitne maske su tu da nam pomognu da razvijemo naviku držanja ruku podalje od lica i očiju. Pravilna upotreba maske uglavnom zahteva malo vežbe.


STAVLJANJE ZAŠTITNE MASKE ZA LICE


Pre nego što počnete sa stavljanjem maske, operite ruke sapunom (20 sekundi ili duže) ili dezinfekcionim sredstvom. Na čiste i osušene ruke navucite novi par hiruških rukavica. Maska mora biti STERILNA pre stavljanja. Deo maske koji je u boji treba da bude spolja, a beli iznutra. Zaštitna maska se stavlja tako što se gornja traka maske veže / prevuče preko temena, a donja traka ispod ušiju. Određene maske su pravljene tako da se mogu navući na uši bez vezivanja. Ono što je bitno jeste da je GORNJA strana ona strana na kojoj se nalazi ojačanje odnosno tvrđi materijal koji nakon stavljanja maske morate pritisnuti tako da se što bolje oblikuje prema vašem nosu i obliku lica. Donji deo maske se navlači ispod brade.


PRAVILNO NOŠENJE ZAŠTITNE MASKE ZA LICE


Nošenje zaštitne maske je bitno kako za našu zaštitu, tako i za zaštitu ljudi oko nas. Zvanična preporuka je da maske nosimo ukoliko imamo bilo kakve simptome virusa, ukoliko smo boravili na zaraženim područjima ili bili u kontaktu sa potencijalno zaraženom osobom. Takođe je preporučljivo nositi masku prilikom boravka u zatvorenom prostoru u kome borave ili su boravila druga lica.

Tokom nošenja maske od suštinske važnosti je da masku NE DODIRUJETE RUKAMA. Ukoliko masku dodirnete kontaminiranim rukama, virus će sa ruku preći na masku i samim tim vas može zaraziti. Maska u svakom momentu mora pokrivati i usta i nos kako bi bila efikasna i smanjila rizik od zaraze. Izbegavajte nepotrebno dodirivanje i nameštanje maske. Ukoliko masku odvežete i pustite da visi, a zatim vratite na lice, maska više nije sterilna. Nemojte nositi istu jednokratnu masku više puta. Ukoliko osetite da je maska vlažna, zamenite je čistom, suvom maskom.


SKIDANJE ZAŠTITNE MASKE ZA LICE


Pre nego što dodirnete masku, skinite rukavice i operite / dezinfikujte ruke još jednom, za slučaj da su se rukavice prilikom korišćenja oštetile. Kada se uverite da su vam ruke čiste, u slučaju da je maska na lastiš, koristeći obe ruke, uhvatite donju traku i prebacite je napred preko glave. Skinite masku prebacivanjem gornje trake preko glave, a zatim masku bacite u kantu za otpad koja se zatvara. Ukoliko se maska drži na ušima, uhvatite je za uzice, pažljivo skinite i bacite. Za svaki slučaj, obavezno operite ruke još jednom nakon baratanja nošenom maskom.


I tokom vandrednog stanja MOBILNA SESTRA je tu za Vas!


Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’ pruža jedinstven servis medicinsko-tehničkih i negovateljskih usluga u terminima koji Vama najviše odgovaraju, na Vašoj adresi. Uz primenjivanje svih preporučenih mera zaštite tokom epidemije, Mobilna sestra Vam stoji na raspolaganju za kućno davanje injekcije i infuzije (po nalogu lekara), plasiranje i zamenu katetera, negu stome, rešavanje dekubitusa, negu i previjanje rana, kao i niz drugih usluga. Za više informacija o našim uslugama možete nas kontaktirati putem telefona 060 32 64 666 ili nam pišite putem mejla i u inboks naših društvenih mreža.

Vaša Mobilna sestra