Pravilna nega stome kod kuće

27.05.2021
Pravilna nega stome kod kuće


Stoma predstavlja pomoćno sredstvo za izbacivanje štetnih i nepotrebnih materija iz organizma putem posebnog operativno izvedenog otvora na stomaku. U Srbiji više hiljada ljudi na godišnjem nivou kroz izvođenje stome uspešno rešava svoje zdravstvene probleme i produžava svoj životni vek.

Život sa stomom je napretkom tehnologije i pomoćnih medicinskih sredstava postao veoma sličan životu koji su pacijenti vodili pre izvođenja stome. Za pacijenta je najbitnije da pojmi da je izvođenje stome operacija za koju se lekari odlučuju onda kada je to neophodno za očuvanje zdravlja i života pacijenta.

Nakon operacije, nadležni lekar i stoma sestra su tu da upute pacijenta u sve detalje vezane za negu i održavanje higijene stome. Pacijentu se takođe daje preporučena dijeta za period uspostavljanja normalnog rada creva. Potrebno je jesti više malih obroka u toku dana i unositi dosta tečnosti, posebno kod urostome. Izbegavaju se namirnice koje nadimaju, gazirani sokovi, začinjena i masna hrana.

 

Šta su stoma pomagala?

 

Medicinska sredstva koja koriste pacijenti sa izvedenom stomom su stoma diskovi i kese za stomu, a tu su i različite paste za negu kože, lepak i pojasevi. Stoma kesu je potrebno zamenjivati svakodnevno, a diskovi mogu da stoje duže, u skladu sa stanjem stome i preporukom lekara.

Normalno je da je stoma natečena nakon operacije. Vremenom će otok nestati, a stoma će poprimiti svoj finalni, manji obim. Sama stoma ne sadrži nervne završetke, tako da je neosetljiva na bol. Adekvatna higijena je od suštinskog značaja za negu stome i izbegavanje komplikacija, u skladu sa problematičnom prirodom sadržaja koji se putem stome izbacuje.

 

Koje vrste stome postoje?

 

U praksi postoje sledeće vrste stoma:

·        Kolostoma predstavlja izlaz debelog creva na površinu stomaka putem koga se izbacuje sadržaj iz debelog creva. Kolostoma može biti privremeno ili trajno rešenje određenih zdravstvenih problema.

·        Ileostoma predstavlja izvođenje tankog creva na površinu stomaka gde se takođe pravi otvor kroz koji se izbacuje sadržaj. Ileostoma takođe može biti privremena ili trajna, a sadržaj koji se putem nje izbacuje je najčešće tečan ili obilan.

·        Urostoma je posebna vrsta stome koja služi za preusmeravanje toka urina iz bešike. Ona se kreira uz pomoć dela tankog creva i uretera koji se izvode na površinu stomaka.

Kod urostome, kao i kod ileostome, veoma je bitna adekvatna nega regije stome zbog agresivne prirode sadržaja koji se putem nje izbacuje.

 

Medicinska sestra za negu stome kod kuće?

 

Bilo da je izvedena kolostoma, ileostoma ili urostoma, veoma često pacijenti nakon operacije i izlaska iz bolnice ostaju sami sa mnoštvom nedoumica u vezi nege stome. Potrebno je vreme da stoma poprimi svoju finalnu formu i da se pacijent nauči i navikne na pravilnu negu stome u kućnim uslovima.

Ambulanta Mobilna sestra pruža medicinsko-tehničke usluge nege stome kod kuće, zamene diska stome, zamene kese stome, kao i pomoć pri rešavanju problematičnih slučajeva stome. Ove usluge obavlja stručna medicinska sestra u stanu ili kući pacijenta, u najkraćem roku od poziva ili terminu koji pacijentu najviše odgovara.

Posebno u prvim danima nakon izlaska iz bolnice, osobama kojima je izvedena stoma je, pored stručne medicinske pomoći, često potrebna i podrška, topla reč i stručni savet. Mobilna sestra je tu da svojim znanjem, iskustvom i strpljenjem pomogne svim korisnicima stome da se što lakše, brže i bezbolnije naviknu na život sa stomom.

 

Stručna nega stome u kućnim uslovima

 

Za više informacija i zakazivanje možete nas pozvati putem broja telefona 060 32 64 666, pisati nam putem zvaničnog mejla ili naših društvenih mreža. Stojimo vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja. Molimo vas da pre poziva pripremite sve neophodne informacije o stanju stome, zdravstvenoj istoriji i lokaciji pacijenta.

Uvek tu za vas kada vam je najpotrebnije,

Vaša Mobilna sestra