Pravilna nega kože po hladnom i suvom vremenu

20.10.2016
Pravilna nega kože po hladnom i suvom vremenu
Kada je kišovito ili hladno vreme, verujemo da vam je najlepše da budete ušuškani toplinom sopstvenog doma. Čitanje omiljene knjige ili gledanje serije, lagano ispijanje čaja i čavrljanje sa voljenim osobama će vas maksimalno relaksirati i učiniti da zaboravite na ružno vreme. Međutim, zbog raznoraznih obaveza ćete morati da kročite van kuće, hteli vi to ili ne. Čak ni šal, kapa i dobro postavljena jakna vam ne mogu pomoći kada vetar “šiba” pravo u vaše lice i samim tim ga isušuje. Ženama je teže u ovim situacijama jer nisu sigurne kako da tretiraju osetljivu kožu lica. Neretko se dešava da, nakon što dobiju savete od svojih drugarica, sestara ili majke, budu još više zbunjene. 

Mobilna sestra je odlučila da vam olakša celokupan proces i da da nekoliko korisnih saveta za vašu kožu i spreči njeno isušivanje, pucanje i iritacije. 

1. Hidratantna krema
Naša koža je tokom hladnog i suvog vremena izložena raznim negativnim vremenskim uticajima i trebalo bi je hidrirati. Međutim, čime i koliko često? Neophodno je da koža nadoknadi vlažnost koju je izgubila, a to je moguće postići aplikacijom krema koje su na bazi hidratantnih krema i ulja. Takođe, možete koristiti dodatke ostalih vitamina i hranljivih materija neophodnih koži. Nanosite kremu nekoliko puta na dan i obavezno nakon pranja lica, tuširanja i neposredno pred izlazak na hladnoću. Rezultat? Vlažna, meka, glatka i zdrava koža!

2. Krema za zaštitnim faktorom
Ukoliko ste pomislili da se kreme za zaštitnim faktorom nanose samo leti, prevarili ste se! Ako ste primetili sitne bubuljice i crvenilo na licu nakon određenom perioda provedenog na hladnoći, to je znak da imate alergiju izazvanu UV zracima. Sa druge strane, to može da znači da ste alergične na mirise ili konzervanse koji se nalaze u kremama za sunčanje. U tom slučaju, pošto imate osetljivu kožu, treba da počnete da koristite kremu za vaš tip kože ili namenjeni deci. Ukoliko idete na skijanje i nosite naočare, mislimo da nema potrebe da vam objašnjavamo zbog čega svakodnevno treba nanositi kreme sa najmanje SPF 20.

3.Nega usana
Verujemo da  balsam koristite tokom cele godine poput većine žene, a ukoliko to nije slučaj, neka nađe svoje mesto u vašem neseseru! Tanušna koža se nalazi na usnama i nikako ne smete zaboraviti da ih negujete, jer lako pucaju na hladnoći. 2 u 1 rešenje je da kupite UV stik sa visokom zaštitom – na taj način neće vaše usne neće biti samo hidrirane, već i zaštićene od sunca!

4.Piling kože
Uklanjanje mrtvih ćelija sa površine kože je zasigurno nešto što ste imale priliku da nebrojeno puta čujete kao savet. “Manje je više” važi i u ovom slučaju -poželjno je raditi ga jedanput nedeljno. Međutim, da li ste znale da morate biti oprezne ukoliko imate izrazito suvu kožu? U tom slučaju treba izbegavati oštre piling maske, tonike na bazi alkohola ili adstrigentne maske koje mogu previše da odstrane zaštitni lipidni sloj na koži. Nakon pilinga, vaša koža će vam biti itekako zahvalna - tačnije podmlađena, elastičnija i bogatija kolagenom.

5.Pranje kože
Poželjno je koristiti mlaku vodu prilikom tuširanja i izbegavati duge i tople kupke. Sigurno se pitate zbog čega morate da odreknete dugotrajnog kupanja, a odgovor je – vaša koža! Naime, kupke dehidriraju kožu uklanjanjem njenim prirodnih masnoća. P.S. Kada dođe proleće, ne uskraćujte sebi duge kupke!

6.Grejanje
Iako svi volimo da boravimo u toplim prostorijama osećajući se nekako pobednički nad lošim vremenom napolju, obratite pažnju da ne preterate. Crvenilo i prošireni kapilari na licu postaju još izraženiji zbog naglih prelazaka sa hladnog u tople prostore. Zbog toga dva puta razmislite pre nego što ubacite još jedno drvo ili pojačate grejanje!

Koža, kao najveći organ našeg tela, mora biti adekvatno zbrinuta kako u letnjim, tako i u predstojećim jesenjim i zimskim danima. Kao što pijete vodu tokom celog dana i hidrirate je iznutra, potrebna joj je adekvatna nega i spolja. Ukoliko imate karakterističan tip kože i specifične simptome koji se javlja nakon boravka napolju, javite se Mobilnoj sestri i rešite problem u najkaćem periodu. Nakon toga – možete nastaviti da bezbrižno uživate u jesenjim šetnjama.