Pravilna nega katetera kod kuće

16.01.2020
Pravilna nega katetera kod kuće

Ukoliko nikad niste čuli za kateter ili kateterizaciju, Mobilna sestra će Vam u tekstu koji sledi objasniti osnovne pojmove koje treba da znate ukoliko Vi ili neko Vama blizak pati od inkontinencije ili drugih zdravstvenih stanja koja indikuju korišćenje katetera pri lečenju.


Šta je kateterizacija?


Kateterizacija je proces uvođenja katetera koji sprečava preopterećenje bešike koja se samostalno otežano prazni, na takav način da sprečava prepunjavanje bešike i prelivanje urina nazad u bubrege. Kateter je pomoćno medicinsko sredstvo u obliku cevčice koje služi da spreči oštećenja bubrega tako što omogućava nesmetan izlazak urina iz bešike. Kateterizacija je medicinska procedura koja se često sprovodi u bolničkim, ali i kućnim uslovima, onda kada pacijent ima ograničene mogućnosti kretanja, privremeno ili trajno.


Koje vrste katetera postoje?


U zavisnosti od zdravstvenog stanja, lekar može preporučiti neke od sledećih vrsta katetera:

·         Interminentni – povremeni kateter koji se koristi više puta dnevno

·         Indwelling – Foley kateter koji jednom kada je uveden, ostaje tu gde jeste. Jedan kraj katetera ostaje unutar bešike, a kroz drugi kraj urin prolazi u urin vreću koja se može pričvrstiti uz nogu, krevet ili sopstveno postolje. Ovoj vrsti katetera neophodna je zamena na nedelju dana, ako ne i češće.

·         Suprapubični kateter koji lekar uvodi kroz rez u stomaku ispod pupka. Često je udobniji od prethodnih vrsta katetera i smanjuje mogućnost infekcije.

·         Kondom kateter za muškarce gde se postavlja omotač koji kroz cev odnosi urin u kesu. Ova vrsta katetera mnogima zvuči idealno, ali sa njom postoji povećan rizik od curenja ili propuštanja.


Kakve rizike nosi neadekvatna nega katetera?


Prilikom neadekvatnog korišćenja katetera može doći do različitih komplikacija. Najčešće se one odnose na propuštanje bakterija u organizam pacijenta koje mogu voditi infekciji bešike, uretre ili bubrega. Ukoliko kateter nije pravilno postavljen može doći do neprijatnosti pri mokrenju, senzacije bola i pečenja, propuštanja katetera, ispadanja katetera, krvarenja i niza drugih zdravstvenih problema.


Kako pravilno negovati kateter kod kuće?


Sva oprema koja se koristi kod kateterizacije mora biti sterilna, što komplikuje situaciju kada se kateterizacija obavlja kod kuće. Preporučljivo je da uvođenje i zamenu katetera vrši stručno lice, medicinska sestra sa iskustvom, sa sterilnom opremom, koja ujedno može da isprati pacijenta i obrati pažnju na potencijalno prisustvo alarmantnih simptoma infekcije. Neki od simptoma koji upućuju na hitnu posetu lekaru jesu bolovi u stomaku i preponama, prisustvo groznice i drhtavice, kao i iznenadna dezorijentisanost pacijenta.

Od velike je važnosti za pacijenta da medicinska sestra poseduje strpljenje, ,,laku ruku’’ i iskustvo kako bi proces uvođenja i zamene katetera bio što brži i bezbojniji, da kateter bude pravilno postavljen i da se pacijent pridržava saveta lekara i medicinske sestre kako bi se izbegle sve buduće komplikacije. Neki osnovni saveti za pacijente kojima je plasiran kateter su povećan unos tečnosti, povremeno ispiranje sterilnim rastvorom, izbegavanje rizičnih seksualnih odnosa i upotreba katetera odgovarajućih razmera. Kada je kateter pravilno postavljen i menjan na redovnoj bazi, smanjuje se rizik od infekcija i nema bolova i krvi pri mokrenju.


Kako Vam Mobilna sestra može pomoći?


Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’ je dostupna da u svako doba pruži uslugu plasiranja i zamene katetera u kućnim uslovima, na Vašoj adresi. Uslužnu pomoć stručne medicinske sestre sa iskustvom možete dobiti radnim danima i vikendom, u terminu koji Vama najviše odgovara ili u najkraćem roku od Vašeg poziva. Mobilnu sestru karakterišu brzina, ljubaznost i stručnost koje doprinose tome da baratanje kateterom ne bude neprijatnost za pacijenta i da se izbegnu sve neželjene komplikacije pri uvođenju i zameni katetera.


Uvođenje i zamena katetera kod kuće – cena


Za sva pitanja i informacije o ceni usluge uvođenja i zamene katetera u kućnim uslovima možete kontaktirati Mobilnu sestru putem broja telefona 060 32 64 666 i 011 71 15 269, putem mejla ili društvenih mreža. Stojimo Vam na raspolaganju za sve neophodne usluge medicinskih sestara i negovateljica na terenu.

Vaša Mobilna sestra