Pravilna kućna nega rane

13.02.2020
Pravilna kućna nega rane

Zarastanje rane zavisi od mnogih faktora, od kojih su pravilna nega i previjanje rane najvažniji. A kako pravilno negovati ranu kod kuće? Zašto je bitno da previjanje rane izvrši stručna medicinska sestra sa iskustvom? Saznajte u današnjem tekstu!


Većina nas je nekad u životu lečila neku ranu na telu. Fizička oštećenja kože u vidu rana se često javljaju nakon različitih povreda, operativnih zahvata, nakon porođaja (epiziotomija ili rana od carskog reza), usled dugog ležanja bez promene položaja (dekubitalne rane) i u drugim slučajevima. Rane se mogu biti različitog tipa: hronične, duboke, plitke, hiruške, nehiruške, akutne... I svaka od njih zahteva prilagođen tretman rane.


Pravilna nega rane kod kuće


Rane se ne smeju ignorisati, što uključuje i one male po obimu, jer čak i najmanje rane koje se inficiraju mogu prerasti u ogroman problem. Većini rana je neophodna redovna dezinfekcija i previjanje, a učestalost i pomoćna sredstva koje treba upotrebiti u procesu određuje lekar ili stručna medicinska sestra. Danas postoji i nova generacija savremenih obloga koje služe za brže i efikasnije zarastanje rana.

Cilj svakog lečenja rane je ozdravljenje i vraćanje kože u prethodno stanje, bez ili uz što manji ožiljak, kao i izbegavanje dodatnih komplikacija koje mogu nastati usled neadekvatnog tretmana rane. Preporučljivo je da proces zarastanja nadgleda stručno medicinsko osoblje, posebno ako je u nekom momentu neophodno skinuti konce. Promene rane u smislu promena u izgledu, povećanja rane uprkos tretmanu i pojave gnoja ili krvarenja su signali koji upućuju na hitno javljanje nadležnom lekaru.


Pravilna nega dekubitalne rane kod kuće


Dekubitalne rane su posebna vrsta rana koje najčešće nastaju kod nepokretnih ili slabo pokretnih pacijenata, prilikom dugog bolničkog lečenja ili ležanja u krevetu kod kuće. Dekubitus nastaje kada se pritisak ne raspoređuje ravnomerno, već su određeni delovi tela pacijenta predugo izloženi pritisku. Dekubitalne rane imaju nekoliko faza od kojih je prva crvenilo kože koje ne prolazi. Za dekubitus je prevencija od najvećeg značaja, a glavni instrumenti prevencije su antidekubitni dušek i redovna promena položaja pacijenta.

Ako se dekubitalne rane pojave, lečenje treba započeti što pre, jer dekubitalne rane mogu jako brzo da se pogoršaju i prodube. Lečenje dekubitusa traje duži vremenski period, ali uz konzistentnost i adekvatne savremene obloge za zarastanje rana, problem dekubitusa u ranim fazama može rešiti stručna medicinska sestra. Ukoliko je neophodno hiruško rešavanje kod poodmaklih dekubitusa, pacijent se upućuje nadležnom lekaru.


Kako Vam Mobilna sestra može pomoći?


Mobilna sestra se, nakon dugogodišnjeg iskustva i edukacije u vezi stručne nege rana, specijalizovala za rešavanje dekubitalnih rana, kao i pravilnu negu i previjanje svih vrsta rana, uz savremene obloge i pomoćna sredstva koja pomažu bržem zarastanju rana i suzbijanju infekcije. U okviru integrisanog sistema kućne zdravstvene nege, Mobilna sestra nudi usluge savetovanja i tretiranja dekubitusa i drugih vrsta rana do potpunog izlečenja. Usluge se pružaju prilikom dolaska na kućnu adresu ili u Ambulanti.


Cena nege rane i previjanja u Beogradu?


Za sve informacije o kućnoj nezi rana i tretiranju dekubitalnih rana kod kuće, kao i ceni ovih usluga, možete pozvati Mobilnu sestru na broj telefona 060 32 64 666. Da bismo mogli da Vam adekvatno pomognemo, pre poziva pripremite sve neophodne informacije o stanju pacijenta i stanju rane. Mobilna sestra dolazi na Vašu adresu u zakazanom terminu ili u najkraćem roku od Vašeg poziva da pruži sve neophodne usluge kućne zdravstvene nege. Naš moto je: ,,Ukoliko Vi ne možete doći do nas, Mobilna sestra dolazi kod Vas!’’

Vaša Mobilna sestra