Pravilna ishrana korisnika stome

28.01.2022
Pravilna ishrana korisnika stome

Izvođenje stome je hiruška intervencija uz pomoć koje na hiljade ljudi u Srbiji na godišnjem nivou rešava svoje zdravstvene probleme i produžava svoj životni vek. Život sa stomom ima svojih izazova, posebno u prvim nedeljama nakon operacije, kada se pacijent navikava na stomu i uči kako da je pravilno neguje.

Danas posebnu pažnju obraćamo na preporučenu ishranu i jelovnik korisnika stome, kao i savete kojih se trebaju pridržavati kako bi život sa stomom bio što jednostavniji i prijatniji.

 

Pravilna ishrana pacijenata sa stomom

 

Uopšteno gledano, za pacijente koji koriste stomu ne bi trebalo da bude značajnih ograničenja koji se tiču ishrane. Preporučena je raznolika ishrana kako bi se sprečili problem sa varenjem i smanjio rizik od upala. Nakon operacije može biti potrebno od nekoliko nedelja do nekoliko meseci da se uspostavi normalan rad creva.

 

Pacijenti koji imaju izvedenu ileostomu trebalo bi da obrate pažnju i izbegavaju, koliko je moguće, namirnice bogate vlaknima poput limuna, pomorandže i drugih citrusa, šparglu, pečurke, ananas, kupus, zelena salata i koštunjavo voće kako ne bi došli u opasnost od zatvora ili začepljenja ileuma, posebno u prvim nedeljama nakon operacije.

Treba izbegavati masnu hranu, jesti više manjih obroka dnevno i ne preterivati sa unosom šećera. Osim toga, preporučljiv je povećan unos tečnosti (makar 2 litra na dan) i prirodnih voćnih sokova. Sva hrana se mora temeljno sažvakati.  Korisnici ileostome imaju povećanu potrebu za tečnošću, solju i kalijumom.

 

Pacijenti koji imaju izvedenu kolostomu mogu se hraniti uobičajeno i vremenom prilagoditi sopstveni jelovnik radi izbegavanja gasova, zatvora ili dijareje. U slučaju zatvora treba povećati unos tečnosti i vlaknastih namirnica kako bi stolica omekšala. Namirnice koje mogu doprineti izazivanju zatvora su banana, proizvodi sa kakaom, sušeno voće, pirinač, beli hleb. U slučaju dijareje treba smanjiti unos vlaknastih namirnica i preći na one koje pomažu zgrušnjavanje stolice.

Namirnice koje mogu izazvati gasove i nadimanje korisnicima kolostome su mahunarke, kupus, jaki sirevi, meso i mesne prerađevine, špargla, pasulj, spanać, crni i beli luk, peršun, brusnica, borovnica i gazirana pica.

Korisnicima kolostome ishrana treba da bude bogata svežim ili kuvanim povrćem i voćem bez ljuske, kuvanom ili pečenom piletinom, teletinom i belom ribom, vodom i prirodnim voćnim sokovima.

 

Pacijenti koji imaju izvedenu urostomu imaju najmanje ograničenja što se tiče ishrane. Ishranu mogu vremenom prilagoditi na takav način da se izbegne neprijatan miris urina. Neke od namirnica koje dovode do neprijatnog mirisa su jaja, luk, teški začini, kupus, kelj, špargla, riba i alkohol. Neke od namirnica koje pomažu neutralizovanju neprijatnih mirisa su mleko i mlečni proizvodi, bobičasto voće poput ribizle i borovnice, peršun.

Za korisnike urostome posebno je bitno da unose dosta tečnosti (barem 2.5 litara) i dovoljno kalijuma.

 

Kako se menja život za korisnika stome?

Nakon inicijalnog perioda navikavanja, život sa stomom može biti veoma sličan životom bez stome. Ne postoje ograničenja u smislu fizičke aktivnosti i putovanja, dok god se pacijent adekatno pripremi.

Postoje mnoga moderna pomagala koja mogu korisnicima stome pružiti više slobode pokreta na određeni period poput stoma poklopaca, stoma kesica ili stoma zatvarača.

Bitno je da nega stome uvek bude redovna i adekvatna, kako bi se izbegle neželjene upale, promene na koži i komplikacije.

 

Profesionalna nega stome kod kuće

 

Ako vam vaša stoma sestra nije dovoljno detaljno objasnila kako da vodite računa o svojoj stomi ili se prosto osećate nesigurno u prvim nedeljama nakon operacije da se sami brinete o nečemu tako delikatnom, MOBILNA SESTRA vam stoji na raspolaganju.

Na teritoriji Beograda, radnim danima i vikendom, Mobilna sestra vrši kućne posete stoma pacijentima za zamenu stoma kese ili zamenu diska od stome. Možete nas kontaktirati putem telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269.

Stojimo vam na raspolaganju!

Vaša Mobilna sestra