Porođaj: Tipovi i oporavak

09.06.2017
Porođaj: Tipovi i oporavak

Sve buduće mame najčešće imaju strah od samog porođaja, ali isto tako veoma često i od onoga što sleduje odmah nakon porođaja.

Bolovi, zarastanje rana, početak dojenja, nemogućnost za preko potreban odmor i relaksaciju, ishrana dojilja, pa sve do nezadovoljstva sopstvenim telom i linijom su potencijalne muke koje većina trudnica i majki novorođene dece mora da pretrpi u prvom periodu nakon porođaja.

Ali, tu je  Mobilna Sestra koja je porodiljama i dojiljama na usluzi u svakom trenutku i koja će vas u narednom tekstu sprovesti kroz najpravilnije i najbezbolnije prolaženje prvih dana nakon porođaja.


Prva i osnovna podela takozvane post-porođajne nege najpre zavisi od načina na koji je majka donela bebu na svet.

Kao što je svima poznato, postoje dva tipična načina porođaja, a to su:

1.       Porođaj prirodnim putem - donošenje novorođenčeta vaginalnim putem

2.       Porođaj na carski rez - donošenje novorođenčeta hirurškim putem

Shodno tipu porođaja, logično je da će oporavak nakon carskog reza trajati malo duže nego kod prirodnog porođaja, iz razloga što će porodilja imati manji rez na dnu stomaka koji je zašiven hirurškim koncem i mora se voditi računa o rezu dok proces zarastanja ne otpočne. Samim tim, najvažnije od svega je da se prvih nekoliko dana porodilja dosta odmara i ne forsira kretanje ukoliko joj ne prija, nikako ne podiže teške predmete, kako bi proces zarastanja i regeneracija tkiva što pre završio. Konci se nakon carskog reza uglavnom nose oko 7 dana, a u tom periodu tuširanje porodiljama nije preporučljivo.

Što se tiče porođaja vaginalnim putem, čak i tu postoji mogućnost da će doktori malo zaseći zadnji deo vaginalnog otvora, i tako proširiti prolaz za pristizanje bebe, ukoliko se porodilja nije otvorila dovoljno da bebina glava bez problema može da prođe. Ukoliko je ovo slučaj, porodilja će takođe imati nekoliko zašivenih hirurških končića na proširenom delu vagine, te se takođe prvih dana treba više paziti, kako bi koža i slusokoža vagine mogle što pre zarasti.

Trajanje osnovnog oporavka nakon carskog reza je oko 2 nedelje, a nakon vaginalnog porođaja oko 1 nedelja nakon porođaja. Pod ovim se podrazumeva odmaranje i opreznost kao što smo iznad naveli.

Druga faza oporavka nakon obe vrste porođaja traje između 6 i 8 nedelja nakon porođaja. Pod ovim se podrazumeva oporavak i regeneracija unutrašnjih organa kod porodilje. Kako su unutrašnji organi tokom trudnoće uglavnom menjali veličinu i poziciju u stomaku, naročito materica i vagina, u toku ovog perioda se polako sve vraća na svoje mesto i uglavnom dobija stari oblik i veličinu. Zato je, još jednom napominjemo, važno da se porodilja u toku čitavog perioda oporavka dovoljno odmara, bude oprezna i izbegava nagle i česte pokrete i fizičke aktivnosti.

Simptomi i problemi u post-porođajnom periodu kod prirodnog porođaja

Porođaj vaginalnim putem u najvećem broju slučajeva sa sobom nosi sledeće tegobe:

·         Izražena osetljivost i iritabilnost u predelu vagine

·         Lučenje krvi i sekrecije iz vagine

·         Kontrakcije u donjem delu stomaka

·         Problemi i nelagodnost pri uriniranju

·         Hemoroidi i iritacija u predelu rektuma

·         Bolne i osetljive dojke, oticanje i curenje mleka

·         Opadanje kose i iritacije na koži

·         Naglije promene raspoloženja

·         Bol i napetost u mišićima

Najprirodniji proces nakon porođaja je izlučivanje zaostalog „nepotrebnog“ tkiva iz materice i vagine. Prva 2 do 3 dana nakon porođaja uglavnom se luči krv vaginalnim putem, i ta izlučevina se zove pranje ili lohija. Zatim, narednih nekoliko dana izlučevina postaje tamnija, kao na kraju menstrualnog ciklusa, a nakon toga izlučevina počinje da bledi sve dok, nakon nekoliko nedelja, lučenje potpuno ne prestane.

Ženama se savetuje da nakon porođaja nose isključivo pamučne higijenske uloške, pamučni donji veš, da vode redovnu higijenu i idu u toalet kada god osete potrebu za tim, kako bi izbegle nastanak glivičnih ili bakterijskih infekcija, s obzirom na izraženu osetljivost vaginalnog i urinarnog trakta nakon porođaja.


Epiziotomija

Epiziotomija je hirurški proces u kojem se međica - deo tkiva između vagine i anusa - štiti od nekontrolisanog pucanja tako što se napravi rez na koži i potkožnom tkivu na ovom delu vagine. Ovaj proces se vrši neposredno pred porođaj, kada doktori procenjuju da li će međica izdržati porođaj bez pucanja, ili se mora odraditi epiziotomija.

Rez je obično dugačak nekoliko centimetara. Nakon što je porođaj završen i posteljica uklonjena, radi se pregled grlića materice, vagine i međice i epiziotomija se ušiva. Najčešće se epiziotomija ušiva sa koncima koji se prirodno resorbuju nakon 7 do 10 dana od porođaja.

 

Ovo je rutinski zahvat koji se radi u velikom procentu kod vaginalnih porođaja, ali kako sve vagine i vaginalna tkiva kod porodilja nisu iste, zarastanje i nega nakon epiziotomije je takođe individualna.

Nakon nekoliko dana posle porođaja, kada otok oko vagine spadne, može se desiti da končići počnu da vire sa strane. To je normalna pojava jer se vaginalno tkivo vraća u prirodan oblik i veličinu, ali postoji mogućnost da je vaginalna koža i sluzokoža i dalje pod iritacijom i veoma senzitivna, pa končići mogu zasmetati porodiljama. Zato je najbolje da potraže stručnu pomoć ukoliko osete bockanje, grebanje, peckanje ili pak krvarenje u delu gde su ušivene, da bi medicinski radnik mogao da pregleda šav, predloži tretiranje ili eventualnu hiruršku korekciju.

 

Dok se konci od epiziotomije potpuno ne razgrade, porodiljama se strogo savetuje da ne nose nikakav donji veš, ili ako su prinuđene na to da obuku specijalne mrežaste gaćice za porodilje, kako bi rez na vagini uvek bio suv i izložen vazduhu i brzo zarastao. Kvašenje rane takođe treba da se izbegava prvih dana.

 

Preporučljive su i česte vežbe za međicu - stezanje i opuštanje mišića kao kod mokrenja. Ovo se podrazumeva ukoliko žena ne oseća nelagodnost ili bol u toku rada ovih vežbica.

Simptomi i problemi u post-porođajnom periodu kod carskog reza

Nakon ovog hirurškog zahvata porodilja uglavnom ima bolove u predelu donjeg trbuha gde se rez nalazi, kao i peckanje rane dok ne počne proces zarastanja. Prvih dana nakon carskog reza porodiljama se savetuje da zaštite donji deo stomaka mekanom odećom ili pojasevima za porodilje, kao i da pridržavaju donji stomak i deo oko reza prilikom naglijih pokreta, naprezanja kao što su kijanje, kašljanje, smejanje i slično. Takođe se savetuje da ne trpe veliki bol jer postoje mnogi analgetici koji nemaju supstance koje su štetne za majke i njihove bebe. U prvih nekoliko nedelja porodilja treba da izbegava da diže bilo kakav teret i nagle fizičke aktivnosti. Podrazumeva se redovan odmor, zdrava ishrana i pijenje dosta tečnosti jer se organizam i koža brže oporavljaju kada su hidrirani.

Važna napomena za sve porodilje je da ne kvase ranu prvih 7 dana dok se ne skinu konci i da redovno proveravaju rez na stomaku, kako bi na vreme reagovale ukoliko primete da se ranica upalila i izbegle potencijalnu infekciju.

Simptomi kod infekcije nakon carskog reza su:

-          Rez i koža oko reza su crveni, mogu biti otečeni, a rana može curiti

-          Temperatura preko 38 C

-          Povećan bol i peckanje u predelu reza

Porodiljama se toplo preporučuje da angažuju najmanje jednu reviziju rane od strane stručnog osoblja, u periodu između otpusta iz bolnice i skidanja konca, kako bi se uverile da je rana pravilno ušivena, previjena i zarasta kako treba. Podrazumeva se da ukoliko porodilja primeti neki od gore navedenih simptoma infekcije, obavezno je da se što pre obrati lekaru ili stručnom osoblju kako bi se infekcija što pre sanirala.


U narednom tekstu na našem blogu saznaćete više o dojenju, prednostima za majku i dete, ali i problemima koji mogu nastati.

Ukoliko vam je potreban savet, imate dodatnih pitanja ili vam  je potrebna pomoć, Mobilna sestra  će vam u bilo kom trenutku izaći u susret i pružiti neophodnu pomoć.