Pomoć i briga o osobama sa demencijom

Pomoć i briga o osobama sa demencijom

 

Obično nije lako kada kod nama drage i bliske osobe primetimo i prepoznamo znake demencije.
Često se prvi simtomi ni ne uoče ili ignorišu.Gubitak pamćenja, konfuzija, dezorijentisanost i ostali činioci ovog stanja ne samo da potresaju porodicu obolelog, već mogu i ozbiljno da naruše život bolesnika i onemoguće mu normalno i samostalno funkcionisanje. Karakteristična je za pozne godine, a njeni prvi simptomi su mogu pojaviti i u pedesetim godinama života. S obzirom na to da je demencija nešto novo u vašim životima i može da dovode do brojnih promena životnih navika, pokušajte najpre da razumete ovu problematiku i pomognete oboleloj osobi.

Pomoć osobama sa demencijom jedna je od usluga ambulante Mobilna sestra, u Beogradu. U ovu uslugu spada kompletna nega dementnih osoba, kao i briga o njima.

Kada ste utvrdili da je u pitanju demencija i njeni simptomi toliko uznapreduju da utiču na smanjenje kvaliteta života obolele osobe i vas, tim profesionalnih medicinskih sestara je tu da vam pomogne svojom profesionalnom uslugom, posavetuje vas i olakša vam datu situaciju.

 

Šta je demencija i koje su njene karakteristike?

 

Demencija je stanje u kojem osoba u manjoj ili većoj meri gubi mentalne sposobnosti, kao što su pamćenje i logičko razmišljanje. Pored zaboravnosti, smanjenja logičkog rasuđivanja i konfuzije, demenciju prate i česte promene raspoloženja, pogrešne procene i odluke, teškoće u govoru, čitanju i pisanju, otežano obavljanje svakodnevnih poslova.

Ukoliko primetite neke od ovih simptoma kod vama bliske osobe, potrebno je da je odvedete kod neurologa, jer će samo na taj način moći da se postavi prava dijagnoza i da saznate da li je u pitanju demencija ili uobičajeni pratioci starenja.

 

Šta uzrokuje demenciju

 

Nastanak demencije je povezan sa oboljevanjem određenih delova mozga, i to onih koji su ključni za učenje, pamćenje, odlučivanje i govor.

Najčešći uzrok demencije je Alchajmerova bolest, ali nije i jedini. Postoji oko pedesetak mogućih uzroka demencije, a najčešći su, pored Alchajmerove, Parkinsonova i Huntingtonova bolest, zatim bolesti srca i krvnih sudova, moždani i srčani udar, neke vrste infekcija, povrede glave, nekvalitetna ishrana sa manjkom vitamina B12 itd. Okidači mogu biti čak i konzumiranje alkohola i droge i pojedinih lekova.

Staračka demencija je svakako najčešća vrsta demencije, a nju uzrokuju degenerativne promene.

Samo mali broj demencija je izlečiv, a kod većeg dela moguće je samo ublažavanje simptoma terapijom.

 

Šta je Alchajmerova bolest?

 

Alchajmerova bolest je najčešći oblik demencije, čiji su najćešći rani simptomi gubitak kratkotrajnog pamćenja, otežane svakodnevne aktivnosti, dezorijentisanost u vremenu i prostoru, otežan govor (ne funkcija govora, nego zaboravljanje reči), nagle promene raspoloženja, pospanost, pad životne energije itd.

Prvi znaci bolesti javljaju mogu se pojaviti u pedesetim ili šezdesetim godinama života.

 

Kako možemo pomoći osobama sa demencijom?

 

Većina oblika demencije nije izlečiva, ali ćemo osobama sa demencijom svakako pomoći ranim prepoznavanjem simptoma bolesti i upućivanjem specijalisti neurologu. Ukoliko je reč i izlečivoj vrsti demencije, doktor će prepisati adekvatnu terapiju, koja će odložiti dalje napredovanje bolesti.

Budite spremni na to da vama bliska osoba verovatno neće moći u potpunosti da se brine o sebi. Olakšajte joj život prilagođavanjem prostora novonastaloj situaciji. Budite joj podrška - pomozite joj da pripazi o svom krvnom pritisku, telesnoj težini, navikama, fizičkoj aktivnosti. Podstaknite njenu mentalnu aktivnost, što se postiže čitanjem, raznim logičkim igricama, društvenim igrama, slaganjem slagalica i sl.

 

Šta pruža Mobilna sestra u ovim slučajevima?

 

Nega dementnih osoba je nešto u čemu Mobilna sestra ima dugogodišnje iskustvo i puno znanja. Kompletna briga o osobama sa demencijom spada u domen kućne nege, za šta su zadužene prijatne i veoma stručne medicinske sestre, kao i negovateljice.

U ovu uslugu spada:

  • Redovno davanje propisane terapije
  • Presvlačenje i higijena pacijenta i postelje
  • Pravilno formiranje ishrane
  • Rešavanje problema sa stolicom (davanje klizme u kuci)
  • Davanje parenteralne terapije (infuzije, injekcije kod kuće) po nalogu lekara ukoliko je to potrebno
  • Saveti za negu
  • Stručna podrška porodici obolelog
  • Konsultacija sa stručnjacima iz različitih medicniskih oblasti
  • Organizacija sanitetskog prevoza uz pratnju medicinske sestre
  • Laboratorijske analize

 

Briga o dementnim osobama - cenovnik

 

Ambulanta Mobilna sestra nalazi se u Beogradu, a usluge brige o nepokretnim osobama obavljaju se na teritoriji ovog grada i okoline. Kućna nega obavlja se po pozivu i 24 časa dnevno, pa samim tim i usluga nege dementnih osoba.

Da biste saznali cene za uslugu nege osoba sa demencijom, kontaktirajte nas na brojeve telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269 ili mailom pa ćemo vas, a u odnosu na konkretne usluge koje su Vam potrebne, informisati o cenama.

Ukoliko vam zatreba neka druga usluga koju obavljamo, sve detalje o njima možete pogledati ovde.