Pomoć fizioterapeuta kod kuće

25.11.2022
Pomoć fizioterapeuta kod kuće

 

 

Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’ već sedam godina izdvaja se profesionalnošću i kvalitetom u pružanju svih vrsta usluga kućne zdravstvene nege. Mobilna sestra svojim pacijentima pruža mogućnosti integrisanog zdravstvenog servisa u kućnim uslovima. Naše usluge obuhvataju medicinsko-tehničke usluge stručnog profesionalnog tima medicinskih sestrara i tehničara, kao i negovateljske usluge i usluge fizioterapeuta u kućnim uslovima.

 

Nega starih, bolesnih i nepokretnih kod kuće

 

Imati slabo-pokretnog ili nepokretnog pacijenta kod kuće dolazi sa nizom zahtevnih izazova za sve ukućane, a još veći problem može nastati za porodicu ako pacijent živi odvojeno. Za negu bolesne ili nepokretne osobe kod kuće često je potrebno vreme i stručnost koji njegovi najbliži, i pored najbolje namere i volje, prosto nemaju.

Kako je to sve češći slučaj u Beogradu i potreba za stručnom kućnom zdravstvenom negom raste, Mobilna sestra, medicinska sestra po pozivu, svoje usluge najčešće pruža na kućnoj adresi pacijenta. Dolazak medicinske sestre, negovateljice ili fizioterapeuta na kućnu adresu pacijenta u terminu koji pacijentu najviše odgovara ili baš onda kada je usluga hitno neophodna, omogućava pacijentu da zadrži privatnost, udobnost i uštedi vreme i napor koji bi bio potreban za odlazak do nadležne zdravstvene ustanove.

Pomoć pri održavanju higijene nepokretnih i slabo-pokretnih pacijenata je jedna od najtraženijih usluga Mobilne medicinske sestre. Pacijenti koji se otežano kreću ili ne kreću uopšte najčešće koriste pelene za odrasle. Mobilna sestra vam stoji na raspolaganju za usluge savetovanja o kućnoj nezi, pravilnom izboru vrste i veličine pelena za odrasle, kao i za usluge toalete i kupanja pacijenta u kućnim uslovima.

Jutarnja ili večernja toaleta (može se zakazati u bilo koje doba dana u okviru našeg radnog vremena) podrazumeva kompletno održavanje higijene genitalnog dela tela kod nepokretnih pacijenata koji koriste pelene za odrasle. Ova usluga podrazumeva zamenu pelene, pranje genitalnog dela i mazanje neophodnih preparata za negu kože.

Kompletno kupanje nepokrentog pacijenta može se izvesti u kupatilu ili u krevetu. Ako postoji način da sestra ili tehničar prebaci pacijenta do kupatila (uz saradnju pacijenta, pomoćno sredstvo za kretanje ili eventualnu pomoć člana porodice), kompletno kupanje se obavlja u kupatilu.

Ukoliko ne postoji način da se pacijent dovede do kupatila, ne postoje dobri uslovi u kupatilu ili pacijent nema želju da bude izmeštan, onda se kupanje može obaviti i u krevetu uz adekvatnu zaštitu za krevet. Kupanje u krevetu nije isto kao kupanje u kupatilu (iz očiglednih razloga) i podrazumeva prebrisavanje celog tela sa pranjem kose.

 

Pomoć fizioterapeuta kod kuće

 

Nakon dugog boravka u bolnici, nakon lekarskih intervencija ili drugog dužeg lečenja u bolničkim uslovima, kao i nakon neadekvatnog boravka u domu za stare, dešava se da je pacijentima neophodna pomoć fizioterapeuta u kućnim uslovima kako bi povratili tonus mišića, pokretljivost i kako bi opet stali na svoje noge.

Veoma je bitno da se, uz praćenje zdravstvenog stanja i mogućnosti pacijenta, sa pomoći fizioterapeuta krene što je pre moguće ako je pacijent proveo duži vremenski period u krevetu. Produženo ležanje u krevetu dovodi do atrofije mišića, pada imuniteta, većoj sklonosti ka infekcijama, povećanoj šansi za stvaranje dekubitnih rana i daljoj degradaciji organizma.

Fizoterapeut u sklopu Ambulante Mobilna sestra ima prilagođen, individualan pristup svakom pacijentu i njegovim potrebama. Dužina termina može se prilagoditi potrebama, željama i mogućnostima pacijenta. Dolazak na adresu za usluge fizioterapeuta moguće je zakazati na naše brojeve telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269 i fizioterapeut će doći na vašu kućnu adresu za sve usluge rehabilitacije i druge vrste fizioterapeutske pomoći.

 

Uvek tu za vas

vaša Mobilna sestra