Podrška kroz prevenciju, lečenje i negu - Evropska nedelja prevencije raka grlića materice 

22.01.2018
Podrška kroz prevenciju, lečenje i negu - Evropska nedelja prevencije raka grlića materice 

Postoje nekad i takve neke bolesti, podmukle, teške, iako izlečive, koje nam se prikradu i ukoliko se ne bavimo prevencijom i adekvatnom negom, odvedu od nas one najmilije, nepovratno. Upravo takav je rak grlića materice koji pogađa jednako starije koliko i mlade žene, u tolikom broju da je za podizanje svesti o njemu određen ne jedan dan, već čitava nedelja.

Zašto je Evropska nedelja prevencije raka grliće materice važan događaj? Saznajte u daljem tekstu.

Na svaka 2 minuta, globalno gledano, po jedna žena umire od raka grlića materice. Ovo je treći najčešći oblik raka kod žena. Više od 250.000 žena godišnje umire od ove bolesti, a duplo više njih od njega oboli.

SRBIJA

Rak grlića materice čini 6 % ukupnih smrtnih slučajeva žena u Srbiji. 

Srbija je na prvom mestu po učestalosti raka grlića materice
 (24,3 na 100.000) u odnosu na sve druge republike bivše Jugoslavije i jednu od najvećih učestalosti među zemljama jugoistočne Evrope.

Dobra vest jeste da razvoj ovog tipa raka neretko traje i deset i više godina, zbog čega su redovne ginekološke kontrole izuzetno važne.

SIMPTOMI

Problem sa mnogim bolestima, a posebno ovog tipa jeste što se simptomi veoma često previde ili otpišu kao posledica stresa, pada imuniteta ili nečeg, čega god drugog. Toliko puta smo najmanje odgovorni prema sopstvenom telu da nas neko vaspitanje skromnosti ili ono usađeno „ćuti i trpi“, „ne kukaj“, „izdrži“, „guraj“ prosto sputava u tome da zapravo reagujemo blagovremeno i svaku promenu u telu ozbiljno shvatimo.
Imate netipična krvarenja i nakon menstrualnog ciklusa? Imate bolove ili čak i krvarenja prilikom mokrenja? Bol u donjem delu leđa je sam po sebi učestala pojava, ali da li ujedno primećujete da vam otiču noge? Svi se negde mi radujemo ako smršamo, ali gubite li apetit na uštrb mirnog sna? Nervozni ste i pospani, stalno umorni?
Kao što vidimo, samostalno gledano, svi ovi simptomi vrlo lako mogu biti interpretirani kao posledica brzog života i tempa sa kojim se borimo. Ipak, zajedno uzevši ih u obzir, ne treba ni slučajno prevideti upozorenja, a redovan pregled u velikom broju slučajeva znači i spas. U takođe velikom broju slučajeva, rak grlića materice može biti i toliko podmukao, da do rešenja bude prekasno, a sigurno svako od nas zna bar nekoliko tragičnih priča. Nikada neću zaboraviti dan kada sam saznala da je moja profesorka hemije, mlada žena od tridesetak godina iznenada preminula. Majka moje prijateljice se toliko borila, uzalud, zbog proste brzine kojom je ova opaka bolest izgalopirala šireći se na druge organe, nezaustavljivo metastazirajući. Nije nikad kod bolesti reč o borbi protiv nečeg. Reč je o borbi za život. Ne samo onih koje zadesi ovakva situacija, već i svih oko njih. Oko nas.

ŠTA UZROKUJE RAK GRLIĆA MATERICE?

Skoro svi slučajevi karcinoma grlića materice su uzrokovani humanim virusom papiloma (HPV). HPV je veoma čest virus koji se može preneti kroz bilo kakav seksualni kontakt sa muškarcem ili ženom.

Postoji više od 100 različitih tipova HPV-a, od kojih su mnogi bezopasni. Međutim, neki tipovi HPV-a mogu izazvati abnormalne promene ćelija grlića materice, što na kraju može dovesti i do raka grlića materice.

Dva tipa HPV virusa (HPV 16 i HPV 18) su odgovorni za 70% svih slučajeva karcinoma grlića materice. Ovi tipovi HPV infekcije nemaju simptome, tako da mnoge žene ni ne shvate da imaju infekciju.

Međutim, važno je biti svestan da su ove infekcije relativno česte i većina žena koje ih imaju ne razviju obavezno rak grlića materice.

KAKO SE ZAŠTITITI

Korišćenje kondoma tokom seksa pruža neku zaštitu od HPV-a, ali ne može uvijek sprečiti infekciju, jer se virus širi i preko kontakta kože na kožu šireg genitalnog područja.
Iz ovih razloga je seksualno obrazovanje od izuzetne važnosti, mada seksualni kontakt nije niti jedini niti primarni razlog infekcije HPV-om.

LEČENJE RAKA GRLIĆA MATERICE

Ako je rak grlića materice dijagnostikovan u ranoj fazi, obično je moguće lečiti ga operacijom. U nekim slučajevima moguće je sačuvati samu matericu. Nažalost, češći je slučaj u kojem je potrebno ukloniti je. Hirurški postupak koji se koristi za uklanjanje materice naziva se histerektomija.

Radioterapija je alternativa operaciji za neke žene sa ranim stadijumom raka grlića materice. U nekim slučajevima se koristi uz operaciju.

Napredniji slučajevi karcinoma grlića materice obično se tretiraju kombinacijom hemoterapije i radioterapije.

Neki od korišćenih tretmana mogu imati značajne i dugotrajne neželjene efekte, uključujući ranu menopauzu i neplodnost.

Mnoge žene sa rakom grlića materice proživljavaju komplikacije. One mogu nastati kao direktni rezultat raka ili kao sporedni efekat tretmana kao što su radioterapija, hemoterapija i hirurgija.

Komplikacije povezane sa rakom grlića materice mogu obuhvatati one relativno manje, kao što su manja krvarenja vagine ili učestalo uriniranje, ali i one opasne po život, kao što su ozbiljna krvarenja ili bubrežna insuficijencija.


TRETMAN I PREVENCIJA PONOVNOG POJAVLJIVANJA RAKA GRLIĆA MATERICE

Jedan cilj naknadne nege jeste upravo sprečavanje ponovnog nastanka bolesti. Rak se ponovo javlja jer mala područja ćelija raka mogu ostati neotkrivena u organizmu. Tokom vremena, broj ovih ćelije može se povećavati sve dok se ne pojave i uoče na rezultatima testova ili ne uzrokuju već spomenute simptome. Tokom naknadnog lečenja, lekar koji je upoznat sa vašom istorijom medicine može vam dati personalizirane informacije o riziku ponovnog nastanka. Možete raditi i testove krvi ili takozvane imidžing testove kao deo redovne nege, ali preporuke za testiranje zavise od nekoliko kombinovanih faktora, uključujući vrstu i stadijum raka grlića materice koji je prvobitno dijagnostikovan, kao i vrste lečenja koju ste prošli.

Vreme pre nego što se ode na test ili period dok se čekaju rezultati testa mogu predstavljati dodatni stres za vas ili članove vaše porodice. Ovo se ponekad naziva scan-xiety, odnosno anksioznost uzrokovana podvrgavanju procesu skeniranja. Veoma često u samom procesu lečenja, ali i oporavka, može od velike pomoći da bude i razgovor sa stručnim licem.

Većina ljudi očekuje neprijatnosti tokom samog perioda lečenja, međutim, neretko se dešava da se simptomi koji se pojave nakon izlečenja dočekaju sa iznenađenjem. Ovde je reč o dugoročnim neželjenim efektima. Postoje i kasni neželjeni efekti i oni se mogu razviti mesecima ili čak i nekoliko godina kasnije. Dugoročni i kasni neželjeni efekti mogu uključivati i fizičke i emocionalne promene.

Razgovarajte sa svojim doktorom ili zdravstvenim radnikom o riziku od razvoja takvih neželjenih efekata na osnovu vrste raka, individualnog plana lečenja i vašeg ukupnog zdravlja. Ako ste imali lečenje za koje se zna da izaziva specifične kasne efekte, možda ćete imati određene fizičke preglede, skeniranje ili testove krvi kako biste ih na vreme otkrivali i sa njima se adekvatno nosili.

Podrška je izuzetno važan element svakog oporavka. Naš mentalni stav i upućenost u svaki korak procesa lečenja jesu ono što može prelomiti tešku situaciju. Posle svega, ne treba zaboraviti da je lečenje često dugotrajan proces psiho-fizičkog oporavka. Mobilna sestra nudi pomoć u vidu Savetovališta, laboratorijskih analiza i postoperativne nege i rehabilitacije, pratnju i sanitetski prevoz, pa i nabavke lekova i administrativne asistencije. Ako Vas zadesi situacija da vam je asistencija potrebna u bilo kom smislu i fazi vašeg izlečenja, Mobilna sestra će vam se naći na stručan i odgovoran način. Nikada niste sami. Dokle god postoji rešenje, postoji i način. U dobru, ali i u zlu.