Plasiranje i zamena urinarnih katetera u kućnim uslovima

28.02.2019
Plasiranje i zamena urinarnih katetera u kućnim uslovima

Došao sam u situaciju da moram da nosim urinarni kateter. Moram da priznam da sam se zgrozio jer je moj prijatelj Todor u životu imao jako loše iskustvo. Njegovo iskustvo (istina, od pre deset i više godina) toliko mi se urezalo u sećanje, da sam očajnički molio lekara  da moj problem reše na neki drugi način. Kako sam ipak, pristao na kateterizaciju bešike i zašto sada imam posve drugačiji pogled na sve to, opisaću vam u svom iskustvu.

 

URINARNI KATETER – ONO ŠTO SAM DO TAD ZNAO

 

Boravio sam dva puta u bolnici i znao da se urinarni kateter postavlja pre operacija, jednom sam ga i ja nosio tamo, ali samo na dva dana i nisam imao neprijatnih iskustava. Međutim, na mene je mnogo veći utisak ostavilo negativno iskustvo mog druga Todora, koji je kateter morao da nosi zbog retekcije urina.

 

Naime, Todor je kateter nosio dan i po, jer mu je ispao, a posle se ispostavilo da osoba koja je kateter stavljala nešto nije dobro namestila. Nakon toga, moj prijatelj je imao nesnosne bolove pri mokrenju, takođe se žalio na pečenje i jedva je izdržao sve to a trajalo je oko nedelju dana. Posebno se uplašio kad je video kapljice krvi u urinu.

 

Da ne pričam dalje kako je teklo njegovo rešavanje problema i da je na kraju zapatio i neku infekciju, uglavnom, od tada i sama pomisao na kateter kod mene izaziva nelagodnost. Da budem u potpunosti iskren, i strah.

 


KAKO ĆU JA IZDRŽATI PLASIRANJE KATETERA I NOŠENJE ISTOG?

 

Dogodio mi se gadan prelom. Toliko gadan da sam neko vreme morao ostati “vezan” za krevet. Naravno, to je podrazumevalo operaciju a operacija i plasiranje katetera. Treba li da vam opisujem svoj osećaj?

 

Bio sam, bukvalno, u panici. Vraćao sam film unazad na Todorove priče i bio sve sigurniji da ću naći neki drugi način. Međutim, lekari su bili neumoljivi: urinarni kateter je jedino što može omogućiti moje mokrenje sve dok god ne budem mogao da se krećem i samostalno odlazim u toalet.

 

Kao lud sam “guglao” o tome, a bolje da nisam, jer sam samo pronašao još loših iskustava. Od neprijatnosti i bola pri stavljanju katetera, preko pečenja dok se nosi i ispadanja istog, preko infekcija i krvarenja... U mojoj glavi bio je još veći haos.

 

Ipak, pretraživanje po internetu donelo je i nešto dobro. Tračak nade. Pregledao sam i ko sve kao uslugu nudi plasiranje i zamenu urinarnih katetera i među ambulantama i privatnim medicinskim sestrama izdvojila se jedna – Mobilna sestra. A zašto? Prvenstveno zato što sam saznao da je sestra izuzetno nežna i pažljiva i da za nju važi kako ima “lak dodir”.

 

Mada, i dalje sam bio nepoverljiv i jako, jako uplašen. Ćerka mi se smejala kolika sam kukavica, kao i većina muškaraca, poredeći me sa svojom majkom koja je umela stoički i ćutke da trpi bolove.

 


NEŽNI DODIR I STRUČNOST REŠAVA SVE

 

Nisam imao izbora – morao sam da nosim kateter, ali sam imao izbora oko osobe koja će isti plasirati i menjati po potrebi. Raspitujući se na još nekoliko strana, ovog puta verujući živim ljudima a ne samo podacima na internetu, moja porodica i ja smo došli do zaključka da Mobilna sestra u potpunosti zadovoljava moje visoke kriterijume.

 

Još pri dogovorima putem telefona rekao sam da sam jedan od onih baš prestrašenih pacijenata i da znam za dosta loših iskustava. Samopouzdanim i vedrim glasom me je umirila rekavši da ne treba ničega da se plašim.

 

Zamenu katetera  sam osetio čitavih par sekundi, i to ne kao bol. Sestra je upotrebila neki gel koji umanjuje neprijatnost, a njen dodir je stvarno bio i spretan i nežan. Ni bola, ni neprijatnosti. Bio sam srećan, ali sam se pribojavao onoga što možda može usledeti.

 

Međutim, i svih ostalih dana sve je teklo “kao po loju”.

 

Kada je došlo vreme da se kateter ponovo zameni, sestra me je upitala da li je bilo ikakvih problema. Nije se iznenadila kada sam joj saopštio da kateter skoro pa nisam ni osetio, da sam prethodnih dana lepo mogao da se koncentrišem na čitanje i gledanje televizije. Ništa mi nije smetalo.

 

I nakon zamene katetera, sve je bilo baš kako treba. Lagano i pozitivno iskustvo. Za koje sam ubeđen da je zaslužna, niko drugi, no osoba koja je kateter postavljala i menjala. Ona je toliko sigurna u to što radi, toliko brza, a pažljiva, da tu do greške ne može doći.

 

Ukoliko se nađete u situaciji da vama ili nekom koga volite zatreba zamena katetera, nemojte rizikovati sa osobama koje zbrzavaju svoj posao i nemaju osećaja za druge. Setite se da je Mobilna sestra jedan ogroman strah pretvorila u nešto što vam sada preporučujem.

 

Dušan sa Čukarice