Pelene za odrasle – neophodnost i izazovi

12.11.2018
Pelene za odrasle – neophodnost i izazovi

Pelene za odrasle  su pelene koja su namenjene da ih nose osobe s telesnom težinom većom od one koje beba ima. Pelene za odrasle mogu biti neophodne za odrasle iz različitih razloga.
Neki od glavnih razloga zbog kojih postaje neophodno nositi pelene za odrasle su stanja kao što su inkontinencija, teška pokretljivost ili nepokretnost, stanja smanjene mobilnosti, recimo nakon operacija, zatim stanja teške dijareje ili demencije. Pelene za odrasle su napravljene u različitim oblicima, uključujući i one koje podsećaju na tradicionalne pelene za decu, jastučiće koje podsećaju na sanitarne salvete (poznate kao podmetači za inkontinenciju). Super absorbentni polimer koji se nalazi u pelenama  prvenstveno ima svrhu da apsorbuje telesni otpad i tečnosti, što je u slučajevima potrebe za pelenama kod odraslih upravo ono što rešava navedene situacije.

Problemi vezani za pelene za odrasle

Osip na koži vezan za nošenje pelena za odrasle može uticati na bilo koga ko ih nosi posebno zbog inkontinencije. Simptomi kod odraslih su isti kao kod simptoma koji se vide kod beba , a mogu da podrazumevaju osipe, rane , iritiranu kožu i dekubite

Osip od pelene je najčešće uzrokovan retkim promenama pelena, što može dovesti do iritacije od hemikalija koje se nalaze u urinu i stolici. Takođe može biti uzrokovana alergijskom reakcijom ili gljivičnom infekcijom.

Dekubit-dekubitalne rane su najteža komplikacija promena na koži kod osoba koje su u pelenama.

O  dekubitu, tretmanu specijalnim oblogama za zarastanje dubokih rana pisali smo u našim predhodnim postovima.

Kada dolazi do infekcija

Mnogo puta osoba sa incontinencijom nema osećaj da mora da redovno menja svoje pelene za inkontinenciju, veš ili jednostavno ne mogu samostalno da se staraju o tome. Proizvod koji se koristi za inkontinenciju treba redovno menjati kako bi upio urin i kako bi se bakterije držale podalje od kože. Ako osoba sa inkontinencijom nije u stanju da to uradi za sebe, onda će to morati da na sebe preuzme njegov  negovatelj ili Mobilna sestra kako bi se postarali da se sve redovno održava i da se akcenat stavi na preventive, redovno pranje I održavanje higijene kože pod pelenama.

Simptomi osipa pelena za odrasle mogu uključivati:

·       ružičastu, suvu kožu u blagom osipu

·       crvene, iritirane, sirove, upalne procese kože

·       svrab

Osip se može pojaviti na zadnjici, butinama ili genitalijama. Može se proširiti i do površine kuka.

U slučaju kandidijaze ili osipa izazvanog infekcijom gljivicama, simptomi su najčešće  crvenilo koje dovodi do blagog izdizanja promena iznad nivoa kože
Može se proširiti u dublje slojeve kože.

Uzroci osipa kože kod nošenja pelena za odrasle

Uobičajeni uzroci osipne kože odraslih uključuju:

·       Iritaciju kože. Ovo može biti posledica trenja od mokre kože i pelene ili prolongiranog kontakta sa hemikalijama u urinu ili stolici.

·       Alergijska reakcija. Stariji odrasli koji moraju da nose pelene kao zaštitu od inkontinencije mogu biti alergični na parfeme u peleni.

·       Nepravilno pranje. Ukoliko se genitalna zona ne pere pažljivo prilikom kupanja može dovesti do osipa oko područja u kojem se pelena nosi.

·       Kandida. Gljivične infekcije su još jedna uobičajena vrsta problema vezanih za nošenje pelena za odrasle osobe. To je zato što gljivice rastu u toplim, tamnim, vlažnim područjima. Česte promene pelene mogu smanjiti rizik za ovu vrstu infekcije.

Tretman kod infekcija vezanih za nošenje pelene za odrasle

U većini slučajeva, infekcije vezane za nošenje pelena za odrasle mogu se tretirati u kućnim uslovima. Jedan od najefikasnijih tretmana je krema cink oksida.

Kada tražiti pomoć

Većina slučajeva infekcija i problema vezanih za nošenje pelena za odrasle će se sreditii nakon nekoliko dana pažljivog i kvalitetnog tretiranja i lečenja. Međutim, važno je zapamtiti da su odrasli pacijenti izloženiji riziku da dođe do infekcije. Ovo je posledica slabljenja imunog sistema. Bilo kakve ozbiljnije simptome treba ipak prijaviti lekaru, ali ih i uočiti na vreme.

Usluge Mobilne sestre

Najmanje dva puta dnevno se menjaju pelene (dobre), a ako su jeftinije 3-4 puta dnevno.

Usluge jutarnje i većernje toalete i zamene pelena i adekvatna nega kože savremenih preparatima nege kože ležećim pacijentima i inkontinentnim pacijentima usled bolesti ili starosti su uključeni u sklop usluga Mobilne sestre.

Upravo zato su brzina, stručnost, iskustvo i ljubaznost kakve nudi sestra zamene iz ambulante Mobilna sestra, osobine uočljive već pri prvom kontaktu, od velike važnosti. Pažljiv i nežan pristup prema pacijentu doprinose da svaka terapija bude maksimalno prijatna. Uslužnu pomoć vezanu za negu i tretman pelena za odrasle možete dobiti i rano ujutru i kasno uveče, i radnim danima i vikendom, kad god vam je to potrebno, jer je Mobilna sestra Vama na raspolaganju uvek!

Kućni tretman zamene pelena za odrasle - cene

Ukoliko Vas zanimaju cene usluga zamene pelena za odrasle, kontaktirajte nas na brojeve telefona: 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Uz ovu uslugu, možete odabrati i neku od naših ostalih usluga, koje možete pogledati ovde.

Vaša Mobilna sestra