Pelene za odrasle – iskustvo jednog ležećeg bolesnika

24.04.2019
Pelene za odrasle – iskustvo jednog ležećeg bolesnika

U kući imam ležećeg bolesnika, prikovanog za krevet. Zbog bolesti i demencije, moj svekar je morao da miruje, dobija razne terapije i, između ostalog, koristi i pelene za odrasle.

 

Kako smo bili u potpunosti nesnađeni sa novonastalom situacijom, u potpunosti smo se sludeli.

 

Nekako smo se i snašli za sve ostalo, ali sa pelenama smo muku mučili. Preporučena mu je jedna vrsta, koja je već tokom prve noći procurela. Pokušali smo neku drugu, i ubrzo se pojavio ojed, koji je bivao sve gori i gori, dok nije prešao u oštećenje kože.

 

Da ne pričam o tome koliko nam je bilo mučno kad bismo , dok mu menjamo pelene, ugledali teško crvenilo. On je jaukao i mučio se.

 


SAVET OKO VRSTE I VELIČINE - ZLATA VREDAN

 

Onda sam se dobro raspitala i saznala da je od izuzetne važnosti dobro odrediti veličinu pelene, i da je svekru najverovatnije ova bila neodgovarajuća. Nikako nam nije išlo za rukom da odredimo adekvatnu veličinu, negde smo stalno grešili.

 

Negde u to vreme, kod nas je počela da dolazi medicinska sestra Žaklina, koja radi kućnu negu bolesnika. Dolazila je zbog davanja terapija mom svekru Miletu, ali posao nije “odrađivala”, već se raspitivala za kompletno njegovo stanje. Tako je i saznala za naš problem sa pelenama.

 

Kada je pregledala bolesnika i saznala vrste pelena koje smo do sad koristili, odmah je uočila šta je problem.

 

U prvoj peleni, uzrok problema bila je vrsta punjenja. Ne bih znala da ponovim kako se to stučno kaže, ali ta vrsta punjenja nije odgovarajuća za pacijente koji imaju obilne stolice, jer se dešava da procuri. Baš kao što se i nama desilo.

 

Kod druge vrste, pogrešili smo što nismo obratili pažnju na obim svekrovog struka, jer njegovi kilogrami jesu odgovarali toj veličini, ali mu je obim struka bio “jači”, te mu je pelena, očito, bila tesna. Pritom, izgleda da je bio i alergičan na neki od veštačkih sastojaka pelene. Otuda je i došlo do oštećenja kože.

 


ODABIR PRAVE VRSTE PELENE - OLAKŠANJE

 

Žaklina nam je objasnila kako postoje jednokratne i višekratne pelene, te preporučila odgovarajuću vrstu i veličinu za našeg bolesnika, kao i posteljne podmetače koji su dodatna zaštita od curenja.

 

Strpljivo nas je uputila u život sa ležećim bolesnikom, a posebno je naglasila koliko je redovno menjanje pelena važno, kako ne bi došlo do neke infekcije.

 

Dragoceno nam je bilo i to što se ponudila da pomogne oko menjanja pelene kada dolazi da mu daje terapiju, a sa nama je podelila još neka svoja saznanja, koja su nam znatno olakšala svakodnevnu negu.

 

Na kraju, ali ne manje važno – ohrabrila je našeg svekra mirno i veselo razgovarajući sa njim o njegovom stanju, objasnivši mu kako ništa od toga što mu se dešava nije sramota. Da napomenem da je čovek pre toga baš teško podneo to što mu pelene menjamo njegova ćerka i ja. Nakon razgovora sa Žaklinom, čini se kao da je sve to nekako prihvatio kao normalno i da je prevazišao osećaj stida i neprijatnosti.

 

Da nismo imali ovo iskustvo sa pelenama, ne bih nikada pomislila da može da bude toliko problematično. Srećom, kod nas je bilo lako rešivo, zahvaljujući našoj Mobilnoj sestri koja nam je odagnala nedoumice i pomogla nam oko odabira adekvatne vrste. Od tada, pelene za odrasle su pravo pomagalo, baš kako i treba da budu.

 

 

Sofija sa Čukarice